Ana içeriğe atla
Bikalite

Ana gezinti menüsü

  • Ana Sayfa
Kullanıcı hesap menüsü
  • Giriş yapın

Sayfa yolu

  1. Ana Sayfa

En İyi Demir İlacı Hangisi?

Yazar: Bikalite Ekibi, 17 Ocak, 2022
Resim
Beyaz bir arka plan üzerinde Kırmızı kapsül içinde üzerinde demir 'FE' sembolü bulunuyor.

Demir eksikliği küresel bir problem olmaya devam etmekte ve gelecekte de daha fazla artışa geçeceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle demir eksikliği tedavisi için dünyanın farklı bölgelerinde alternatif tedavi yöntemleri aranmaya devam etmektedir. Demir eksikliği tedavisinde, demir yönünden zengin besinler tek başına yeterli olmayabilmektedir. Bu nedenle çoğunlukla gelişmekte olan veya gelişmiş ülkelerde çeşitli demir ilaçları veya demir takviyesi kullanılmaktadır. Bu noktada; en iyi demir ilacı veya takviyesi arayışının tek bir yanıtı olmadığı, bir uzman önerisi ile kişinin vücudu ve sağlık durumuna özel ilaç veya takviye tanımı yapılması gerektiğini belirterek ürün çeşitlerine geçelim.

Demir İlacı Çeşitleri

Demirin takviyesi yönünden yeterli beslenememe, eksikliğininin başlıca sebebi olurken vegan ya da vejetaryen gibi çeşitli beslenme tercihleri de demirin eksikliğini tetikleyebilmektedir. Bu nedenle demir takviyesi veya ilaçlarına ihtiyaç duyulabilmektedir. Farklı formlarda ve türde demir ilaçları / takviyeleri vardır. En çok bilinen demir ilaçları / formları demir sülfat, demir glukonat, demir sitrat içeren takviyeleri veya ilaçlarıdır. Ayrıca karbonil demir, demir amino asit şelatları ve polisakkarit-demir komplekslerine ulaşmak da kolaydır (1). İçeriklerin farklılıklarından dolayı ihtiyacınıza en uygun demir ilacı, doktorların tavsiye ettiği ilaçlar veya takviyelerdir.

Demir Hapı / Tableti

Demir eksikliği semptomlarının tedavisinde en yaygın kullanılan yol, oral yolla demirin alınmasıdır. Demir hapı ya da uzun salınımlı demir tableti daha güvenli ve ucuz olduğu için demirin başka formlarından önce tercih edilmektedir (2). Demir eksikliği tedavisinde oral yolla yaygın olarak kullanılan ilaçlar, demir sülfat, demir fumarat ve demir glukonat formlarıdır.

Vücuttaki demire elementer demir denmektedir. Demir takviyelerinin hepsi farklı dozlarda elementer demir içermektedir (3). Demir eksikliği tedavisinde yaygın olarak hapı ya da tableti kullanılsa da kişinin durumuna bağlı olarak şurubu ya da iğnesi gibi alternatif formlar gerekebilmektedir.

Demir Serumu

Demir eksikliği tedavisinde veya demir eksikliği anemisinde genel olarak tablet ya da hap kullanılsa da;

  • hastanının demir hapı veya tabletine uyumu olmadığı,
  • anemi çok şiddetli boyutlara ulaştığı,
  • anlık olarak kan kaybının devam ettiği,
  • ülseratfi kolit olarak adlandırılan gastrointestinal hastalığın şiddetlendiği,
  • demir emilim bozukluğu olduğu,
  • işlevsel demir düşüklüğü yaşandığı durumlarda,
  • hemodiyaliz hastalarında,

damar yoluyla demir alımı / demir serumu gerektirebilmektedir (2).

Demir Şurubu

Demirin eksikliği için takviyelerinde kullanılan bir başka demir ilacı formu da şurubudur. Genel olarak demir şurubu çocuklar için kullanılsa da yetişkinler için de ihtiyaç duyulan dozlar ayarlanabilmektedir. Demir takviyesinin sıvı hali olan şurubunu kullanırken doğru dozu alabilmek önemlidir. Bazı durumlarda sıvı formunu almak daha kolaydır. Özellikle demir şurubunun meyve suyu gibi içeceklerle karışabiliyor olması çocuklara bu takviyeyi vermenin en kolay yollarından biri olmaktadır (4). Bu şurubu tüketirken dişlerde leke bırakma olasılığını göz ardı etmemeniz ve buna göre tüketmeniz tavsiye edilmektedir.

Demir Damlası

Demirin bir formu olarak kullanılan demir damlası bebekler için üretilmektedir. Bebeklerin ilk 4. veya 6. ayından sonra demir depoları boşalmaya başlamaktadır. Bu nedenle bebeklere takviye olarak demir damlası ilaçları verilmektedir. Ülkemizde demir eksikliği anemisi olmayan her bebeğe 4-12 ay arasında destek amaçlı bebek demir damlası verilmektedir (5). Prematür veya 2500 gramın altında doğmuş bebeklerde demirin takviyesine daha erken başlanabilmektedir. Anemi teşhisi olan bebeklerde ise farklı takviyelerle birlikte sıkı bir şekilde takip edilmektedir.

En İyi Demir Takviyesi Çeşitleri Bikalite’de

demir_minerali_2

Sağlığınıza değer katacak günlük demir takviyesi ihtiyacınızı kaliteli takviye gıda markaları ile karşılayın

Hemen Satın Alın!

Demir İğnesi

Başka alternatifi ise demirin iğnesidir. Demir iğnesi, demir tableti ya da demir hapı kadar tercih edilmemektedir. Ancak

  • demirin hapı ya da şurubu tüketilemediği durumlarda,
  • bağırsaklarının demir emilimini gerçekleştiremediği durumlarda,
  • ameliyat dolayısıyla kan kaybına uğrandığında,
  • kronik böbrek rahatsızlıklarında

demir enjeksiyonlarına başvurulabilmektedir (6). Ek olarak belirtmek gerekirse, bazı demir ilaçları kas içine verilse de bu durum ağrılı ve leke bırakma ihtimali de olduğu için pek tercih edilmemektedir.

Demir İlacı Nasıl Kullanılır?

Demir ilaçlarının ya da takviyelerinin kullanımları kişinin yaşı, tıbbi geçmişi ve cinsiyetine göre değişebilmektedir. Aynı zamanda demir ilacının sahip olduğu form ve içerik de demir ilacı kullanım yöntemlerini belirlemektedir. Bu nedenle demir ilacı kullanımının nasıl olması gerektiğini en sağlıklı şekilde doktorunuz belirleyecektir.

Demir İlacı Kullanımı

Demir ilacı kullanırken dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Demir hapları / tabletleri kullanılırken ezilmeden, çiğnenmeden olduğu gibi yutulmalıdır. Demir tabletlerinin en iyi emilimi mide boşken veya meyve suyu ile alındığında gerçekleşir (7). Meyve suyu daha iyi emilim sağlasa da şart değildir, bir bardak su ile de tüketilebilir. Ancak demir hapları kesinlikle çay, kahve, süt veya kola gibi içeceklerle tüketilmemelidir.

Sıvı şekilde alınan demir ilaçları da aynı şekilde meyve suyuna karıştırılarak alınabilmektedir. Özellikle tadı iyi olmadığı için içmek istemeyen çocuklara portakal suyu ile verilmesi demirin emilimini de artıracaktır. Çocuklar için kullanılan demir ilaçlarının süt veya süt ürünleriyle kullanılmamasına dikkat edilmelidir (5). Ayrıca demir yönünden zengin beslenme durumu da demir eksikliği tedavisi için destekleyici olacaktır. Sıvı demir ilacı olarak alınanlar da aynı şekilde meyve suyuna karıştırılarak alınabilmektedir. Özellikle tadı iyi olmadığı için içmek istemeyen çocuklara portakal suyu ile verilmesi demir emilimini de artıracaktır.

Bebekler İçin En İyi Demir İlacı

Bebekler özellikle 4-12 ay arasında demire ihtiyaç duyarlar. Dünya sağlık örgütüne göre demir eksikliği anemisinin yüksek olarak görüldüğü yerlerde 6-23 ay arası demir damla ya da şurupları tavsiye edilmektedir (8). Bebeğe en iyi dozu verebilmek için ölçülü kap, kaşık veya şırınga kullanılabilir, mutfak kaşığının ölçüsünün şaşabileceğincen dolayı kullanılmaması tavsiye edilmektedir (9).Sağlıklı bebekler için de anemi bebekler için demir takviyesi tavsiye edilmektedir. Bebeğiniz için gerekli doza ve forma en iyi doktorunuz karar verecektir.

Demir İlacı Kullanırken Yenmemesi Gerekenler

Demir ilacı hem yiyeceklerle, hem de başka ilaçlarla etkileşime girebilmektedir. Bu nedenle ilacı kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Öncelikle demirin emilimi en iyi aç karna gerçekleşmektedir (10). Ancak demirin alımında oluşabilecek mide rahatsızlıklarına karşı aç karnına almak her zaman en iyi seçenek olmayabilir.

Demir yiyeceklerle etkileşime girebileceği için özellikle demirin alımından 2 saat önce ve 2 saat sonrasına kadar çay, kahve, süt veya süt ürünlerinden kaçınmak önemlidir (11). Bunun sebebi bu ürünlerin vücuttaki demirin alımını olumsuz yönde etkileyebilmesidir. Demir takviyesi kullanılırken aynı zamanda kepek ya da kepekli tahıllar gibi yüksek lifli yiyecekler ve sebzeler de önerilmemektedir (10).

Bikalite Demir Takviyesi Çeşitleri

Demir takviyesi çeşitleri gün geçtikçe artmaktadır. Bu nedenle demir takviyesi ihtiyacında güvenilir olan takviyeyi bulmak için bireysel düzeyde araştırmalara yönelinmektedir. En iyi demir takviyesi yukarıda da belirttiğimiz gibi, vücudunuzun ihtiyaçları tespit edildikten sonra doktorunuz tarafından önerilen üründür.

Bikalite olarak; ürünlerin kalite ve onay belgelerinin kontrolünü sağlıyor, bu ürünleri orjinal olarak üreticisinden veya distribütöründen temin ederek size ulaştırıyoruz. Doktorunuzun önerisi ile satın almayı düşündüğünüz demir takviyesi ürünlerini Bikalite’den güvenle temin edebilir ve deneyimlerinizi bizimle paylaşarak gelişimimize katkıda bulunabilirsiniz.

Kaynakça:

  1. The 13 Best Iron Supplements for 2021
  2. Yetişkinde (DEA) Tanı ve Tedavi Kılavuzu
  3. Iron & Oral Supplements for Anemia: Types & Benefits
  4. Children'S Iron Oral: Uses, Side Effects, Interactions, Pictures, Warnings & Dosing
  5. https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cocuk_ergen_db/dokumanlar/DEMR_GB_TRKYE_PROGRAMI_UYGULAMA_REHBER.pdf
  6. Iron injection
  7. Demir Hapları Almak İçin Rehber
  8. Daily iron supplementation in children 6-23 months of age
  9. Iron supplements for babies and children
  10. Taking iron supplements
  11. Iron supplements (oral)

 

Uyarı Metni

Takviye Edici Gıda Uyarısı

Etiketler

  • Takviye Edici Gıda
  • Demir
  • Demir Eksikliği
İlgili Yazılar
Yazar: Bikalite Ekibi, 26 Eylül, 2021
Arka plandaki mavi bir zemine doğru düşen kapsül, draje ve tablet haplar...

Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?

Dünya çapında görülen aneminin önemli bir kısmı demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Demirin düşüklüğü, demir eksikliği anemisine yol açabilmektedir. Demir eksikliği anemisi ise pek çok farklı belirtilerle ortaya çıkar ve tedavi edilmediği takdirde sinir sistemini dahi etkileyebilecek çeşitli rahatsızlıklara sebep olur. Ülkemizde de sık görülen demir eksikliği kişinin hikayesine, yaşına veya farklı etkenlere bağlı olarak giderilmeye çalışılır. Bu yazıda genel olarak “Vücutta demir eksikliği nasıl giderilir?” sorusunu farklı başlıklarla cevaplamaya çalıştık.

Etiketler

  • Takviye Edici Gıda
  • Mineral
  • Demir
  • Demir Eksikliği
Yazar: Bikalite Ekibi, 26 Eylül, 2021
Çeşitli yiyecekler: yumurta, fındık, ciğer gibi  demir içeren yiyeceklerin bulunduğu görüntü

Demir Eksikliği Nedir? Demir Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Demir, vücut fonksiyonunun sağlıklı bir şekilde korunması için gerekli bir mineraldir. Vücuttaki kırmızı kan hücreleri ve kas hücreleri demir içermektedir (1). Demir düşüklüğü söz konusu olduğunda demirle bağlantılı olarak en çok bilinen madde hemoglobindir. Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunan ve demir taşıyıcısı olan bir proteindir. Vücutta demir eksikliği tespiti için hemoglobinin dağılım genişliğine ve yoğunluk ortalamasına bakılmaktadır (2). Kısacası vücutta demireksikliği arttıkça vücudun oksijen taşıma kapasitesi düşmektedir.

Etiketler

  • Takviye Edici Gıda
  • Demir
  • Demir Eksikliği
  • Mineral
Creative Commons LisansıBu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Etiketler

Takviye Edici Gıda(81) Vitamin(37) Maske(25) Mineral(18) Kalite(14) Vejeteryan(13) Vegan/Vejeteryan/Bitkisel Beslenme(13) Bitkisel Gıda(10) Vegan(10) En İyi Maske(10) Arı Ürünleri(10) D Vitamini(10) Vitamin D(9) Folat(8) Folik Asit(8) Demir(8) Bitkisel Beslenme(8) Dezenfektan(7) Demir Eksikliği(7) A Vitamini(7) Arı sütü(7) Vitamin A(6) Vitamin C(6) C Vitamini(6) N95 Maske(5) Çocuk Maskesi(5) B12 Vitamini(5) Collagen(5) Kolajen(5) Arı Poleni(5) Vitamin B12(4) B12(4) E Vitamini(4) Polen(4) Propolis(4) Vitamin E(3) Biotin(3) B7 Vitamini(3) Bal(3) D Vitamini Eksikliği(3) Vejetaryen(3) Vejetaryen Diyet(3) Çinko(3) Covid - 19(2) Etkinlik(2) Ateş Ölçer(2) Covid-19(2) Antiseptik(2) Hijyen(2) El Dezenfektanı(2) B6 Vitamini(2) B9 Vitamini(2) Arı Ekmeği(2) Arı Poleni Faydaları(2) Beta Karoten(2) Covid - 19 Aşısı (1)Kolonya (1)Çocuk Maskesi Kullanımı ve Hijyen (1)Vitamin B (1)B Vitamini (1)B1 Vitamini (1)L Citrulline (1)Sitrülin (1)Protein (1)B2 Vitamini (1)B3 Vitamini (1)B5 Vitimani (1)Vitamin K (1)K Vitamini (1)Kalsiyum (1)Magnezyum (1)Asya Ginsengi (1)İyot (1)Manganez (1)Potasyum (1)Selenyum (1)D Vitamini Fazlalığı (1)Vegan Et (1)Propolis Krem (1)Krem (1)Aloe vera (1)
RSS beslemesi
Powered by Drupal