Ana içeriğe atla
Bikalite

Ana gezinti menüsü

  • Ana Sayfa
Kullanıcı hesap menüsü
  • Giriş yapın

Sayfa yolu

  1. Ana Sayfa

Sitrülin / L Citrulline Hakkında Merak Edilenler

Yazar: Bikalite Ekibi, 4 Şubat, 2022
Resim
 Bir adam, protein şişesiyle yerde oturuyor.

Vücutta üretilebilen ve aynı zamanda dışarıdan gıdalarla da alınabilen sitrülin, düzenli olarak antrenman yapanlar için takviye niteliği de taşımaktadır. Son zamanlarda oldukça popülerlik kazanmaya başlayan L citrulline egzersizlerin performansını arttırmasının yanı sıra bazı hastalıklara da iyi gelmektedir. Sitrülin üzerine veriler henüz sınırlı olsa da, araştırmalar devam etmektedir.

Sitrülin / L Citrulline Nedir?

Sitrülin esansiyel olmayan amino asitlerden biridir. Amino asitler genel olarak protein üretimine katkıda bulunurlar. Ancak sitrülin bunun dışında kalır ve vücutta işlenerek başka kimyasallara dönüştürülür (1). Latince karpuz “citrullus” demektir. Sitrülin ise karpuzda bulunan bir besin olduğu için adını karpuzdan almaktadır (1). Sitrülin amino asidinin L- isomerine L-Sitrülin denir. Genel olarak sitrülin ve L-Sitrülin aynı anlamda kullanılmaktadır. L sitrülin egzersiz desteği dışında pek çok farklı fayda da sağlamaktadır.

Sitrülin / L Citrulline Ne İşe Yarar?

L citrulline, vücutta doğal olarak üretilebildiği gibi dışarıdan besin veya takviye ile de alınmaktadır. L citrulline öncelikle L arginin adı verilen başka bir amino aside dönüştürülmektedir. Arginin ise düz kas hücrelerini gevşeterek kan damarlarının genişletilmesinde rol alan nitrik asite dönüştürülür (2). Bunun sonucunda ise vücuttaki üre döngüsü amonyağı vücuttan uzaklaştırılır. Yani zararlı bileşikler vücuttan bu işlem sonrasında uzaklaştırılmaktadır. L-citrulline arginine dönüştürülmesine rağmen vücuda arginin yerine sütrilin alınması daha faydalı olabilmektedir (2).

Citrulline / L Sitrülin Faydaları Nelerdir?

Genel olarak egzersiz sırasında performansı artırma yönünde kullanılan L-Sitrülinin üzerine çeşitli araştırmalar devam etmektedir. Öncelikle L-Sitrülin nitrik oksit üretimini arttırarak damarların gevşemesini sağlamaktadır. Gevşeyen damarlar ise vücuttaki kan akışını iyileştirmektedir. Bu yönden bazı hastalıkların tedavi sürecinde yardımcı olabilmektedir.

Cardiology Journal dergisinde yayınlanan çalışmaya göre yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncının düşmesine yardımcı olabilmektedir (3). Urology dergisinde yayınlanan bir başka çalışmaya göre ise kan damarlarının genişlemesi sayesinde kan akışını arttırma yeteneği bulunduğu için erektil disfonksiyonu olan erkeklerde ereksiyonları iyileştirebilmektedir (4). Ayrıca yapılan bazı çalışmalarda kısa bağırsak sendromu, çölyak hastalığı ve radyasyonun sebep olduğu ince bağırsak hastalığı gibi çeşitli durumlarda da tedaviye yardımcı olabileceğini gözlemlenmiştir. (5). Ancak kesin kanıt için daha fazla sağlık otoritesinin onayına ihtiyaç bulunmaktadır.

L-citrulline amino asidinin orak hücre hastalığına etkileri üzerine de araştırmaları mevcuttur. Yapılan çalışmada düzenli olarak L-citruline tüketiminde orak hücre anemisi hastalarının bazı semptomlarının hafifleyebileceği ortaya çıkmıştır (6). Ancak araştırmalar devam etmektedir.

Yapılan bazı çalışmalarda düzenli olarak alınan sitrülinin, ağırlık antrenman performansını iyileştirebileceğini ortaya koymuştur (2). Dayanıklılık egzersizlerinde ise bir amino asit olan sitrülinin daha fazla oksijen isteyen kaslara destek olabileceği gözlemlenmiştir (2). Çalışmaların kesinliği için daha fazla sağlık otoritesinin onayına ihtiyaç vardır.

L Citrulline Nasıl Kullanılır?

Sitrülinin en yaygın bulunan formu tozdur (6). Toz sıvı ile karıştırabilmekte veya bazı besinlere eklenebilmektedir. Araştırmalara göre, sağlıklı birinin günde 3-6 gram L-citrulline almasında bir sakınca yoktur (2). Ağırlık çalışması, kastaki oksijen miktarının artması veya kan basıncını iyileştirmek için kullanılan sitrülinlerin amaca göre kullanım dozları değişebilmektedir. Bu nedenle kullanılan ürünün etiketine uyulması önerilmektedir.

Sitrülin / L-Citrulline Ne Zaman Kullanılır?

Bu zamana kadar yapılmış çalışmalarda sitrülinin yan etkilerine rastlanmamıştır. Ancak düzenli kullanılan ilaçlar varsa sitrülinin kullanımı için uzmana danışılması gerekmektedir. Genel olarak egzersiz sırasında performans arttırıcı olarak kullanılan sitrülin malat formu antremandan yaklaşık 20-40 dakika önce alınması tavsiye edilmektedir (7).

Sitrülin / L Citrulline Takviyesi

Günümüzde egzersiz desteği olarak pek çok farklı takviye alınmaktadır. L Sitrülin ise hem bazı durumlarda tedavi edici özelliğiyle hem de performans arttırıcı etkisiyle gün geçtikçe daha fazla tercih edilmektedir. Bu noktada sizin için “en iyi sitrülin takviyesi”, vücudunuzun ihtiyaçları tespit edildikten sonra bir uzman tarafından önerilen takviyedir.

Bikalite olarak; ürünlerin kalite ve onay belgelerinin kontrolünü sağlıyor, bu ürünleri orjinal olarak üreticisinden veya distribütöründen temin ederek size ulaştırıyoruz. Uzmanınızın önerisi ile satın almayı düşündüğünüz L-citrulline takviyesi ürünlerini Bikalite’den güvenle temin edebilir ve deneyimlerinizi bizimle paylaşarak gelişimimize katkıda bulunabilirsiniz.

Kaynakça:

  1. L-Citrulline: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews
  2. Should You Take Citrulline Supplements?
  3. Effect of L-arginine or L-citrulline oral supplementation on blood pressure and right ventricular function in heart failure patients with preserved ejection fraction
  4. Oral L-citrulline supplementation improves erection hardness in men with mild erectile dysfunction
  5. L-citrulline: Uses and Risks
  6. Citrulline: Benefits, Side Effects, Dosage, and Interactions
  7. Citrulline Malate Benefits, Dosage, & When To Take

Uyarı Metni

Takviye Edici Gıda Uyarısı

Etiketler

  • Takviye Edici Gıda
  • Mineral
  • Sitrülin
  • L Citrulline
İlgili Yazılar
Yazar: Bikalite Ekibi, 5 Şubat, 2022
Bir adamın elinde, beyaz renkte bir fincan protein tozu bulunuyor.

Protein Tozu ile İlgili Merak Edilenler

Proteinler vücudun temel yapı taşlarından biridir. Vücuttaki kasları ve kemikleri güçlendirir. Proteinler sayılamayacak kadar fazla vücut fonksiyonlarını yerine getirmektedir (1). Beslenmeye bağlı olarak yeterince protein almak mümkün olmayabilir veya vücudun normalden daha fazla ihtiyaç duyduğu durumlar da olabilir. Proteinin dışarıdan ihtiyaç haline geldiği durumlarda insanlar genelde protein tozlarına yönelmektedir.

Etiketler

  • Takviye Edici Gıda
  • Mineral
  • Protein
Yazar: Bikalite Ekibi, 3 Şubat, 2022
Bir kadın, yüzüne krem sürüyor ve bir krem kutusu tutuyor.

Kolajen Hakkında Merak Edilen 12 Soru

Kolajen / Collagen vücutta bağ doku üretmek için kullanılan ve vücutta en çok bulunan proteindir (1). Ancak yaş ile birlikte azaldığı için farklı amaçlarla takviye edici gıda olarak kolajen takviyesi kullanımı oldukça yaygındır. Günümüzde hem bağ dokuları güçlendirmek için, hem de yaşlanma karşıtı olarak pek çok farklı collagen ürünlerine ulaşılabilmektedir.

Etiketler

  • Kolajen
  • Takviye Edici Gıda
  • Collagen
Creative Commons LisansıBu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Etiketler

Takviye Edici Gıda(81) Vitamin(37) Maske(25) Mineral(18) Kalite(14) Vejeteryan(13) Vegan/Vejeteryan/Bitkisel Beslenme(13) Bitkisel Gıda(10) Vegan(10) En İyi Maske(10) Arı Ürünleri(10) D Vitamini(10) Vitamin D(9) Folat(8) Folik Asit(8) Demir(8) Bitkisel Beslenme(8) Dezenfektan(7) Demir Eksikliği(7) A Vitamini(7) Arı sütü(7) Vitamin A(6) Vitamin C(6) C Vitamini(6) N95 Maske(5) Çocuk Maskesi(5) B12 Vitamini(5) Collagen(5) Kolajen(5) Arı Poleni(5) Vitamin B12(4) B12(4) E Vitamini(4) Polen(4) Propolis(4) Vitamin E(3) Biotin(3) B7 Vitamini(3) Bal(3) D Vitamini Eksikliği(3) Vejetaryen(3) Vejetaryen Diyet(3) Çinko(3) Covid - 19(2) Etkinlik(2) Ateş Ölçer(2) Covid-19(2) Antiseptik(2) Hijyen(2) El Dezenfektanı(2) B6 Vitamini(2) B9 Vitamini(2) Arı Ekmeği(2) Arı Poleni Faydaları(2) Beta Karoten(2) Covid - 19 Aşısı (1)Kolonya (1)Çocuk Maskesi Kullanımı ve Hijyen (1)Vitamin B (1)B Vitamini (1)B1 Vitamini (1)L Citrulline (1)Sitrülin (1)Protein (1)B2 Vitamini (1)B3 Vitamini (1)B5 Vitimani (1)Vitamin K (1)K Vitamini (1)Kalsiyum (1)Magnezyum (1)Asya Ginsengi (1)İyot (1)Manganez (1)Potasyum (1)Selenyum (1)D Vitamini Fazlalığı (1)Vegan Et (1)Propolis Krem (1)Krem (1)Aloe vera (1)
RSS beslemesi
Powered by Drupal