Ana içeriğe atla
Bikalite

Ana gezinti menüsü

  • Ana Sayfa
Kullanıcı hesap menüsü
  • Giriş yapın

Sayfa yolu

  1. Ana Sayfa

Magnezyum Minerali Hakkında Merak Edilen 8 Soru

Yazar: Bikalite Ekibi, 22 Mart, 2022
Resim
Besinlerin besin değerleri sembolü olan "Mg" yazısı koyu bir arka plan üzerinde. Etrafında muz, ceviz, brokoli gibi besinler bulunuyor

Magnezyum hakkında merak edilen bilgileri bu çeviri yazımıda sizler için derledik. İyi okumalar.

1.Magnezyum Nedir? Magnezyum Ne İşe Yarar?

Magnezyum, vücudun sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu bir besindir. Magnezyum, kas ve sinir fonksiyonunu, kan şekeri seviyelerini ve kan basıncını düzenlemek ve protein, kemik ve DNA üretimi dahil olmak üzere vücuttaki birçok süreç için önemlidir.

2.Ne Kadar Magnezyuma İhtiyacım Var?

İhtiyacınız olan magnezyum miktarı yaşınıza ve cinsiyetinize bağlıdır. Ortalama günlük önerilen miktarlar aşağıda miligram (mg) olarak listelenmiştir:

YaşÖnerilen Miktar
Doğumdan 6 aya kadar30 mg
7-12 aylık bebekler75 mg
1-3 yaş arası çocuklar80 mg
4-8 yaş arası çocuklar130 mg
9-13 yaş arası çocuklar240 mg
14-18 yaş arası genç erkekler410 mg
14-18 yaş arası genç kadınlar360 mg
Erkekler400-420 mg
Kadınlar310-320 mg
Hamile gençler400 mg
Hamile yetişkinler350-360 mg
Emziren gençler360 mg
Emziren yetişkinler310-320 mg

3.Hangi Gıdalar Magnezyum İçerir?

Magnezyum birçok gıdada doğal olarak bulunur ve bazı güçlendirilmiş gıdalara eklenir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yiyecekleri yiyerek önerilen miktarda magnezyum alabilirsiniz:

  • Baklagiller, kabuklu yemişler, tohumlar, kepekli tahıllar ve yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak gibi)
  • Güçlendirilmiş kahvaltılık gevrekler ve diğer güçlendirilmiş gıdalar
  • Süt, yoğurt ve diğer bazı süt ürünleri

4.Ne Tür Magnezyum Diyet Takviyeleri Mevcuttur?

Magnezyum, multivitamin-mineral takviyelerinde ve diğer besin takviyelerinde bulunur. Besin takviyelerinde vücut tarafından daha kolay emilen magnezyum formları, magnezyum aspartat, magnezyum sitrat, magnezyum laktat ve magnezyum klorürdür.

Magnezyum ayrıca bazı müshillerde ve mide ekşimesi ve hazımsızlık tedavisinde kullanılan bazı ürünlerde bulunur.

Günlük Magnezyum İhtiyacınızı Kaliteli Takviyelerle Karşılayın

magzeyum

Bikalite’nin sunduğu magnezyum minerali takviyeleriyle günlük ihtiyacınızın tamamını veya bir kısmını karşılayabilirsiniz

Hemen Tıklayın!

5.Yeterli Magnezyum Alıyor Muyum?

70 yaşından büyük erkeklerin ve genç kız ve erkek çocukların magnezyum alımının düşük olması muhtemeldir. Bununla birlikte, insanların gıdalardan ve diyet takviyelerinden aldıkları magnezyum miktarı birleştirildiğinde, toplam alımları genellikle önerilen miktarların üzerindedir.

6.Yeterli Magnezyum Almazsam Ne Olur?

Kısa vadede, çok az magnezyum almak belirgin semptomlar üretmez. Sağlıklı insanların alımları düşük olduğunda, böbrekler idrarla kaybedilen miktarı sınırlayarak magnezyumun korunmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, uzun süre düşük magnezyum alımı magnezyum eksikliğine yol açabilir. Ek olarak, bazı tıbbi durumlar ve ilaçlar vücudun magnezyumu emme kabiliyetine müdahale eder veya vücudun attığı magnezyum miktarını artırır ve bu da magnezyum eksikliğine yol açabilir. Magnezyum eksikliğinin belirtileri arasında iştahsızlık, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Aşırı magnezyum eksikliği uyuşukluk, karıncalanma, kas krampları, nöbetler, kişilik değişiklikleri ve anormal kalp ritmine neden olabilir.

Aşağıdaki insan gruplarının çok az magnezyum alma olasılığı diğerlerinden daha yüksektir:

  • Gastrointestinal hastalıkları olan kişiler (Crohn hastalığı ve çölyak hastalığı gibi)
  • Tip 2 diyabetli kişiler
  • Uzun süreli alkolizm sorunu olan insanlar
  • Yaşlı insanlar

7.Magnezyumun Sağlık Üzerindeki Bazı Etkileri Nelerdir?

Bilim adamları, sağlığı nasıl etkilediğini anlamak için magnezyum üzerinde çalışıyorlar. İşte bu araştırmanın sonuçlarına dair bazı örnekler:

Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı

Yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalık ve felç için önemli bir risk faktörüdür. Magnezyum takviyeleri kan basıncını yalnızca küçük bir miktar düşürebilir. Bazı araştırmalar, diyetlerinde daha fazla magnezyum bulunan kişilerin bazı kalp hastalığı ve felç riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Ancak bu çalışmaların çoğunda, etkinin ne kadarının diğer besinlerin aksine magnezyumdan kaynaklandığını bilmek zor.

Tip 2 diyabet

Diyetlerinde daha yüksek miktarda magnezyum bulunan kişiler, tip 2 diyabet geliştirme riski daha düşük olma eğilimindedir. Magnezyum, vücudun şekerleri parçalamasına yardımcı olur ve insülin direnci (şeker hastalığına yol açan bir durum) riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bilim insanları, magnezyum takviyelerinin halihazırda tip 2 diyabeti olan kişilerin hastalıklarını kontrol etmelerine yardımcı olup olamayacağını araştırıyorlar. Magnezyumun diyabet tedavisine yardımcı olup olmadığını daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Osteoporoz

Magnezyum sağlıklı kemikler için önemlidir. Magnezyum alımı yüksek olan kişilerde kemik mineral yoğunluğu daha yüksektir, bu da kemik kırılması ve osteoporoz riskini azaltmada önemlidir. Gıdalardan veya diyet takviyelerinden daha fazla magnezyum almak, yaşlı kadınların kemik mineral yoğunluğunu iyileştirmelerine yardımcı olabilir. Magnezyum takviyelerinin osteoporoz riskini azaltmaya veya bu durumu tedavi etmeye yardımcı olup olmadığını daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Migren baş ağrıları

Migren baş ağrıları olan kişilerin kanlarında ve diğer dokularında bazen düşük magnezyum seviyeleri bulunur. Birkaç küçük çalışma, magnezyum takviyelerinin migren sıklığını mütevazı bir şekilde azaltabildiğini buldu. Bununla birlikte, insanlar bu amaç için yalnızca bir sağlık hizmeti sağlayıcısının bakımı altında magnezyum almalıdır. Magnezyum takviyelerinin migren riskini azaltmaya veya migren semptomlarını hafifletmeye yardımcı olup olmayacağını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

8.Magnezyum Zararlı Olabilir Mi?

Yiyecek ve içeceklerde doğal olarak bulunan magnezyum zararlı değildir ve sınırlandırılması gerekmez. Sağlıklı insanlarda böbrekler idrardaki fazlalıklardan kurtulabilir. Ancak diyet takviyelerinde ve ilaçlarda bulunan magnezyum, bir sağlık kuruluşu tarafından önerilmedikçe üst sınırın üzerindeki miktarlarda tüketilmemelidir.

Diyet takviyeleri ve/veya ilaçlardan alınan magnezyum için günlük üst limitler aşağıda listelenmiştir. Birçok yaş grubu için üst sınır, önerilen miktardan daha düşük görünmektedir. Bunun nedeni, önerilen miktarların tüm kaynaklardan (yiyecek, içecek, diyet takviyeleri ve ilaçlar) magnezyum içermesidir. Üst limitler yalnızca diyet takviyelerinden ve ilaçlardan alınan magnezyumu; yiyecek ve içeceklerde doğal olarak bulunan magnezyum içermezler.

YaşDiyet Takviyeleri ve İlaçlarda Magnezyum Üst Sınırı
12 aya kadar doğumKurulmamıştır
1-13 yaş arası çocuklar65 mg
4-8 yaş arası çocuklar110 mg
9-18 yaş arası çocuklar350 mg
Yetişkinler350 mg

Diyet takviyeleri ve ilaçlardan alınan yüksek magnezyum alımı ishale, mide bulantısına ve karın kramplarına neden olabilir. Aşırı yüksek magnezyum alımı düzensiz kalp atışlarına ve kalp durmasına neden olabilir.

Magnezyum ve Sağlıklı Beslenme

İnsanlar besinlerinin çoğunu yiyecek ve içeceklerden almalıdır. Gıdalar vitaminler, mineraller, diyet lifi ve sağlığa fayda sağlayan diğer bileşenleri içerir. Bazı durumlarda, takviye edilmiş gıdalar ve diyet takviyeleri, bir veya daha fazla besin maddesi ihtiyacını karşılamanın mümkün olmadığı durumlarda (örneğin, hamilelik gibi belirli yaşam evrelerinde) faydalıdır.

Sorumluluk Reddi

Diyet Takviyeleri Ofisi (ODS) tarafından hazırlanan bu bilgi notu, tıbbi tavsiyenin yerini almaması gereken bilgiler sağlar. Diyet takviyelerine olan ilginiz, bunlarla ilgili sorularınız veya bunların kullanımı ve genel sağlığınız için neyin en iyi olabileceği konusunda sağlık hizmeti sağlayıcılarınızla (doktor, kayıtlı diyetisyen, eczacı vb.) konuşmanızı öneririz. Bu yayında belirli bir ürün veya hizmetten söz edilmesi veya bir kuruluştan veya profesyonel toplumdan tavsiye alınması, ODS'nin o ürün, hizmet veya uzman tavsiyesi için onay verdiği anlamına gelmez.

Kaynakça:

Bu yazı Magnesium yazısından çevrilmiştir.

Not: Bu çeviri ODS tarafından kontrol edilmemiştir.

Bu bilgi formunda yapılan değişiklikler 22 Mart 2021 tarihinde güncellendi.

Bikalite Notu: Bu yazı bir çeviri yazısı olduğundan bazı ifadeler, içerikler ve örnek verilen, yönlendirilen bilgi, belgeler Türkiye için geçerli olmayabilir. Bu yazı bilgi notu olması için çevrilmiştir. Genel sağlığınız için neyin iyi olabileceğini doktorunuza danışarak almanızı tavsiye ederiz. Bu yazıda belirli bir ürün veya hizmetten söz edilmesi veya bir kuruluştan veya profesyonel toplumdan tavsiye alınması, Bikalite'nin o ürün, hizmet veya uzman tavsiyesi için onay verdiği anlamına gelmez.

Uyarı Metni

Takviye Edici Gıda Uyarısı

Etiketler

  • Takviye Edici Gıda
  • Mineral
  • Magnezyum
İlgili Yazılar
Yazar: Bikalite Ekibi, 22 Mart, 2022
 Biraz kız çocuğu, bir bardak süt ile bir masada oturuyor.

Kalsiyum Nedir ve Ne İşe Yarar?

Kalsiyum, vücudunuzun güçlü kemikler oluşturup onları korumak ve birçok önemli işlevi yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Kalsiyum vücutta en çok bulunan mineraldir.

Vücuttaki hemen hemen tüm kalsiyum kemiklerde ve dişlerde depolanarak onlara yapı ve sertlik kazandırır.

Etiketler

  • Takviye Edici Gıda
  • Mineral
  • Kalsiyum
Yazar: Bikalite Ekibi, 22 Mart, 2022
mavi zemin üzerinde çinko sembolü ve etrafında ilaç kapsülleri bulunuyor

Çinko Minerali ve Etkileri Hakkında Merak Edilenler

Bu yazımızda çinko minerali nedir, ne kadar alınmalı, sağlık üzerindeki etkileri neler gibi soruların yanıtlarını derledik. İyi okumalar.

Etiketler

  • Takviye Edici Gıda
  • Mineral
  • Çinko
Creative Commons LisansıBu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Etiketler

Takviye Edici Gıda(81) Vitamin(37) Maske(25) Mineral(18) Kalite(14) Vejeteryan(13) Vegan/Vejeteryan/Bitkisel Beslenme(13) Bitkisel Gıda(10) Vegan(10) En İyi Maske(10) Arı Ürünleri(10) D Vitamini(10) Vitamin D(9) Folat(8) Folik Asit(8) Demir(8) Bitkisel Beslenme(8) Dezenfektan(7) Demir Eksikliği(7) A Vitamini(7) Arı sütü(7) Vitamin A(6) Vitamin C(6) C Vitamini(6) N95 Maske(5) Çocuk Maskesi(5) B12 Vitamini(5) Collagen(5) Kolajen(5) Arı Poleni(5) Vitamin B12(4) B12(4) E Vitamini(4) Polen(4) Propolis(4) Vitamin E(3) Biotin(3) B7 Vitamini(3) Bal(3) D Vitamini Eksikliği(3) Vejetaryen(3) Vejetaryen Diyet(3) Çinko(3) Covid - 19(2) Etkinlik(2) Ateş Ölçer(2) Covid-19(2) Antiseptik(2) Hijyen(2) El Dezenfektanı(2) B6 Vitamini(2) B9 Vitamini(2) Arı Ekmeği(2) Arı Poleni Faydaları(2) Beta Karoten(2) Covid - 19 Aşısı (1)Kolonya (1)Çocuk Maskesi Kullanımı ve Hijyen (1)Vitamin B (1)B Vitamini (1)B1 Vitamini (1)L Citrulline (1)Sitrülin (1)Protein (1)B2 Vitamini (1)B3 Vitamini (1)B5 Vitimani (1)Vitamin K (1)K Vitamini (1)Kalsiyum (1)Magnezyum (1)Asya Ginsengi (1)İyot (1)Manganez (1)Potasyum (1)Selenyum (1)D Vitamini Fazlalığı (1)Vegan Et (1)Propolis Krem (1)Krem (1)Aloe vera (1)
RSS beslemesi
Powered by Drupal