Kolonya; etil alkol, su ve türüne göre limon, çiçek, tütün esansı gibi koku verici maddelerin karışımından oluşan bir tür parfümdür. Ülkemizde hemen her evde bulunmasına, bütün market, bakkal ve eczanelerden çeşitli üreticilerin farklı ürünlerine erişilebilmesine rağmen kolonyanın hikayesi ülkemizden çok uzakta, Almanya'nın Köln şehrinde başladı. Bugünkü hali ile ilk üreticisi olan Giovanni Maria Farina Köln şehrinin Fransızca adı olan Cologne’yi ürettiği bu yeni ürüne verdi. Eau de Cologne-Kölnisch Wasser yani Köln Suyu olarak isimlendirdi. (1)
Kolonyanın Tarihi
1690 yılında Köln şehrinde yaşayan Jean Paul Feminis isimli bir seyyar satıcı tarafından ilk hali üretilen kolonyanın tarifi bu kişiden Giovanni Antonio Farina isimli kişiye geçmiştir. Giovanni Antonio Farina’dan tarifi alan yeğeni Giovanni Maria Farina lavanta aromalı kolonyayı üretmiştir.
Kardeşine yazdığı mektupta şöyle demiştir: "Bana bir İtalyan bahar sabahını, dağ nergislerini ve yağmurdan sonra portakal çiçeklerini hatırlatan bir koku buldum"(2). Bu kokuya da yaşadığı şehrin adını verip Eau de Cologne olarak isimlendirmiştir.
Giovanni Maria Farina tarafından üretilen kolonyanın ilk kullanım şekli günümüzdeki parfüme benziyordu. Çok sayıda aroma içermesine rağmen homojen bir kokuya sahip olan kolonya, o dönem büyük sansasyon yarattı. Tek bir şişesi yarım yıllık memur maaşına denk gelen kolonya birçok üretici tarafından Eau de Cologne ismiyle satışa sunuldu.
Giovanni Maria Farina’nin formülünü kullanarak üretim yapan “Johann Maria Farına gegenüber dem Jülichs-Platz” dükkanı 1709 yılından beri açıktır ve dünyanın en eski parfümerisi olma özelliğine sahiptir (3).
Fransız isgalindan sonra 1797 yılında başlayan serbest ticaret sayesinde birçok tüccar Eau de Cologne ismiyle satışa başladı ve daha çok yayıldı.
Wilhelm Mülhens tarafından geliştirilen ve günümüzde satışı hala devam etmekte olan dünyanın en ünlü kolonyalarından olan Eau de Cologne 4711, 1799 yılında Köln şehrinde Glockengasse No. 4711’de üretimine başlandığı için bu ismi almıştır. Bu marka dünyada üretimi devam eden en eski kolonya markasıdır.
Kolonya ilk geliştirildiği zamanlarda sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı da kullanılıyordu. Şeker üzerine damlatarak veya şarapla tüketilen kolonya aynı zamanda antiseptik özelliğinden dolayı yaraların temizlenmesinde de kullanılıyordu. Kas ve eklem ağrıları ile hıyarcıklı vebaya da iyi geldiği düşünülen kolonya, Köln Tıp Fakültesi tarafından ilaç olarak onaylanınca Avrupa’da daha da yayıldı. (4)
18. yüzyılda aristokrasi karşısında yükselen burjuvazi ağır ve pahalı parfümler yerine kolonya gibi hafif ve ferahlatıcı kokuları sadeliğin simgesi olarak kabul etti. Bu da kolonyayı daha yaygın hale getirdi.
Kolonyanın Osmanlı Devleti’ne Gelişi
Abdülaziz döneminin sonlarına doğru Avrupa’dan parfüm ithalatı başlamışsa da yaygınlaşamamıştır. Yaygın kullanım 2. Abdülhamit zamanında olmuştur. İthal parfüm ve kolonyaların ardından Ahmet Faruki ilk kolonyayı üretmiş ve bu kolonya halk tarafından Eau de Cologne’nin okunuşu olan “Odikolon” ismiyle anılmıştır. Daha sonra sadece kolonya ismi kullanılmaya başlamıştır. (5)
Feriköy’deki imalathanesinde üretime başlayan Ahmet Faruki Sultanhamam Meydanı'nda büyük bir mağaza açmış ve zamanla yurtdışına da ihracata başlamıştır.
Cumhuriyet Dönemi
Cumhuriyet döneminde de 3 kolonya üretici öne çıkmaktadır. Ülkenin ilk diplomalı eczacılarından olan Eczacıbaşı Süleyman Ferit Bey İzmir’de Altın Damlası ve Selin kolonyalarını üretti. Fransa’ya yaptığı bir seyahatte topladığı kokuları karıştırarak Altın Damlası isimli kolonyayı üreten Eczacıbaşı, 1980’li yıllarda Selin kolonyalarını üretmeye başlamıştır. (6)
Kaliteli Kolonya Çeşitleri Bikalite’de
80 derece alkol oranıyla mikroorganizmalar üzerinde yüksek etkili, hoş kokulu Selin Kolonya ile ferahlarken virüsten korunun.
Eyüp Sabri Bey ise tuhafiyecilik ile başlayan iş hayatına 1938’de kendi ismiyle ürettiği kolonya ile devam etti. Kolonyaları, dükkanına gelen müşterilere ikram ederken zamanla kolonya diğer ürünlerin önüne geçti. Eyüp Sabri Tuncer hala ülkemizde en çok tüketilen kolonya markalarından birisidir. (7)
Klasik Limon Kolonyası Mini Boy ile Her An Yanınızda
Fransız eczacı Jean Charles Reboul’un Pera’daki Büyük Paris Eczanesi’nde 1938 yılında Kemal Müderrisoğlu ile ürettiği lavanta kolonyası da oldukça popüler hale gelmiştir. (8)
Korona Salgını ve Kolonya
Korona salgınından önce de günlük hayatımızın önemli bir parçası olan kolonya, salgınla birlikte daha da önem kazandı. İçindeki yüksek alkol oranı ile virüsleri de öldürebilen kolonya, el dezenfeksiyonunda kullanılabilecek önemli bir malzeme. Bikalite olarak size ülkemizin önde gelen üreticilerinden, kalite belgeli, standartlara uygun üretilmiş, kaliteli kolonyaları sunuyoruz.
Kolonyaya talebin artması ile ortaya çıkan çok sayıda üretici var. Merdiven altı olarak tabir edilen bu üreticiler, kalite kurallarına uymayan, standart dışı ürünleri piyasaya sürdüler. Hem içerik hem de üretim şekli olarak kalite kurallarına uymayan bu ürünleri kullanmak dezenfeksiyon konusunda etkisiz kaldığı gibi çeşitli alerjik reaksiyonlara da yol açabilir. Bikalite’nin size sunduğu kalite belgeli kolonyaları ve diğer ürünleri korona marketimizde inceleyebilirsiniz.
Kaliteli, Belgeli ve Orijinal Ürünler bikalite.com’da
Aldığınız üründe aklınız kalmasın! Kalite belgeli, orijinal ürünleri sizler için seçiyoruz.
Kaynakça:
- Finding Queen Victoria’s perfume
- Original eau de Cologne celebrates 300 years
- Hoppenstedt: Firmendatenbank – Groß- und Mittelständische Unternehmen 2007
- Monk, Paul M. S. Physical Chemistry: Understanding Our Chemical World. 2004. Wiley
- İlk Yerli Parfümör – Ahmet Faruki Osmanlı Kolonyası
- Eczacıbaşı - Başeczacı Süleyman Ferit Bey
- Eyüp Sabri Tuncer Tarihçe
- Rebul 1895 Eczanesi