Metabolizma için çok önemli işlevleri olan B grubu vitaminleri toplamda sekiz tanedir. Bunlar: “tiamin (B1), riboflavin (B2), niasin (B3), pantotenik asit (B5), piridoksin (B6), biotin (B7) takviyelere dahil edildiğinde folat veya 'folik asit' (B9) ve siyanokobalamin (B12 vitamini)” dir (1). B vitaminleri suda çözünebilen vitaminler olduğu için, günlük olarak tüketilmesi gereken vitamin grubuna dahildir. DNA’nın işlevi, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu gibi pek çok önemli görevleri olan B vitaminleri düzenli alınmadığı takdirde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Günlük diyetle alınması gereken B vitaminleri beslenmenin yetersiz kaldığı durumlarda takviye ile karşılanabilmektedir. Kaliteli ürün ve kaliteli içerik sunan Bikalite olarak, bu yazımızda bazı B vitaminlerinin eksikliği durumunda nelere yol açtığını ve nasıl telafi edilebileceğini sizler için kaleme aldık. İyi okumalar.
B12 Vitamini Eksikliği
B12 vitamini DNA sentezi, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve sağlıklı bir sinir sistemi için gerekli bir vitamindir. Aynı zamanda “sağlıklı bir kalp için ve hamilelik sırasında gelişen bebeğin sinir ve omurga gelişimi için” hayati derecede öneme sahiptir (2).
B12 eksikliği pek çok farklı sebepten kaynaklanıyor olabilir. Bunların başında B12 vitamini yönünden yetersiz beslenme, bazı hastalıklara ya da ameliyat geçmişine sahip olma, yaşlı yetişkin yaş grubuna ait olma ve vegan beslenme gelmektedir. Bu nedenle bazı durumlarda B12 vitamini, besinden alınamıyor ya da yeterince emilim sağlanamayabilir. Aynı zamanda B12 vitamini, vücutta üretilemeyen bir vitamin olduğu için eksikliğinde takviye kullanmak önemli hale gelebilir.
B12 Eksikliği Nedir?
B12 vitaminini ne insanlar ne de hayvanlar tek başına sentezleyemezler. Bir başka deyişle B12 eksikliği, dışarıdan yeterince B12 vitaminini alamamaktan kaynaklanır. B12 vitamininin yukarıda saydıklarımızın yanı sıra enerji üretiminde, sinir sistemi bakımında, hücre bölünmesinde de önemli rolleri vardır (3). “Vücutta yeterince B12 vitamini olmaması demek vücudunuzun yeterince sağlıklı kırmızı kan hücrelerine sahip olmaması demektir. Yeterli kırmızı kan hücreleri olmazsa dokular ve organlar yeterli oksijeni alamazlar. Yeterli oksijen olmadan da vücut doğru çalışamaz hale gelebilir. (4)”.
B12 eksikliği anemisi , “kendinizi zayıf ve yorgun hissetmenize neden olabilir. Uzun süreli B12 eksikliği ise sinirlerinize zarar verebilir ve hafızayı olumsuz yönde etkileyebilir. (5)”.
B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur? B12 Eksikliği Nedenleri Nelerdir?
Daha önce belirtildiği üzere pek çok sağlık sorununa yol açabilen B12 eksikliği için çeşitli sebepler vardır.B12 vitamini eksikliği nedenleri başında beslenme gelmektedir. B12 vitamini vücutta uzun süre depolanmadığından, günlük diyetle yeteri kadar B12 vitamini almak gerekmektedir.
B12 vitamininin emilimi önce midede başlar, daha sonra bağırsakta devam eder. Ancak;
- Pernisiyöz anemiye sahipseniz,
- Midenizin bir kısmı ya da ince bağırsağın ileum denilen kısmı ameliyat sonucu alınmışsa,
- Çölyak, Chron gibi hastalıklara sahipseniz (5),
- Düzenli olarak proton pompa inhibitörleri (PPI) gurubuna ait olan ya da B12 emilimini engelleyen ( Nexium, Prevacid, Protonix, Aciphex gibi) ilaçları kullanıyorsanız (6),
B12 vitamini verimli bir şekilde emilim gerçekleştiremeyeceği için bu durumlar B12 vitamini eksikliği oluşmasına yol açabilir. Öte yandan yaş ilerledikçe midede asitin azalmasıyla birlikte yine B12 vitamini emilimi zayıflar.
Bu nedenlerin dışında düzensiz vegan beslenme yeterince B12 alınmasını önleyebilir. Ayrıca çok fazla alkol tüketimi de aynı şekilde B12 eksikliği için temel oluşturmaktadır.
B12 Eksikliği için En iyi Vitamin B12 Takviyesi Çeşitleri
B12 eksikliğini gidermeye yardımcı kaliteli B12 vitamin takviyesi ve destek gıda çeşitleri bikalite.com’da
B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Hafif düzeyde oluşan B12 eksikliği belirti göstermeyebilir. Ancak B12 vitamini uzun vadede düşmeye devam ederse bazı semptomlar ortaya çıkabilir. B12 eksikliği belirtilerden en sık görüleni ise halsizlik ya da sürekli olarak yorgun hissetmek olabilir.B12 eksikliği için diğer belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Ağrılı,kırmızı bir dil veya kanayan diş etleri,
- Mide bulantısı ve kilo kaybı,
- İshal veya kabızlık,
- Ağız ülser
Uzun süreli B12 vitamini düşüklüğünde ise sinirlerin hasar görmesi sonucu aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:
- Parmaklarda ve ayak parmaklarında uyuşma ve karıncalanma,
- Denge problemleri,
- Depresyon,
- Düşünme,hissetme, ve davranma şeklinde değişiklikler,
- Hafıza, anlama ve yargılama gibi zihinsel yeteneklerde azalma (5, 6).
Sayılan belirtilerden bir ya da birkaçına sahipseniz B12 eksikliği çekiyor olmanız olasıdır. Bu nedenle doktorunuza danışmanız yararınıza olacaktır.
B12 Eksikliği Nasıl Anlaşılır / B12 Vitamini Testi
B12 eksikliği, düşük düzeyde ise belirti göstermeyebilir. Ancak yukarıda saydığımız belirtilere sahipseniz doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Doktorunuz yaşınız, genel sağlık ve tibbi geçmişiniz gibi bilgiler doğrultusunda sizi kan testlerine yönlendirecektir. B12 eksikliği yaşandığından emin olabilmek için kan testi gerekmektedir.
Doktorunuzun sizi yönlendireceği kan testleri; “kanınızdaki B12 vitamin seviyesini, normalden daha düşük bir hemoglobin seviyeniz olup olmadığını, kırmızı kan hücrelerinizin normalden daha büyük olup olmadığını ölçecektir (7)”. B12 vitamin eksikliğinde ise nasıl bir B12 takviyesine ihtiyacınız olduğunu doktorunuz belirleyecektir.
B12 Vitamini Eksikliğine Ne İyi Gelir?
B12 eksikliği durumunda B12 vitaminini farklı şekillerde alabilirsiniz. Öncelikle diyetinizde B12 vitamini içeren besinlere daha fazla yer vererek, B12’yi yükseltebilirsiniz. Sığır eti, karaciğer ya da böbrek gibi organ etleri, istiridye, sardalya, somon ve ton balığı, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi besinler B12 vitamini açısından zengin besinlerdir ve bu besinlerin içinde doğal olarak bulunurlar. Öte yandan güçlendirilmiş bitki bazlı B12 vitamini kaynakları da vardır. Bunlar; güçlendirilmiş süt alternatifleri, takviye edilmiş tahıllar ve güçlendirilmiş beslenme mayasıdır (2). Vegan diyete sahip olanlar ise yine B12 yönünden zenginleştirilmiş besinleri tüketerek ya da B12 takviyesi alarak gerekli düzeyi koruyabilirler.
B12 düzeyini yükseltmenin bir diğer yolu ise takviye almaktan geçer. B12 vitamini enjeksiyonu veya vücudunuzun kolayca dönüştürüp, kullanabileceği (etken maddesi siyanokobalamin olan) hap / tabletleri kullanabilirsiniz (2).
B6 Vitamini Eksikliği
“B6 vitamini birçok gıdada doğal olarak bulunan ya da bir çok gıdaya besin takviyesi olarak eklenen, suda çözünen bir vitamindir. (8). Tıpkı diğer B vitaminleri gibi vücuda alınan besinleri enerjiye dönüştürmede B6 vitaminin rolü vardır. “B6 vitamini vücutta 150’den fazla enzim reaksiyonunda yer almaktadır. Bunlar ise vücudun aldığı protein, karbonhidrat ve yağın işlemesine yardımcı olur.” (9). Hafif bir B6 eksikliği herhangi bir semptom göstermeyebilir ancak uzun süreli B6 vitamin eksikliği ciddi semptomlara yol açabilmektedir.
B6 Eksikliği Nedir ve Neden Olur?
B6 eksikliği, genelde tek başına ortaya çıkmaz. B6 eksikliği özellikle B12 eksikliği ve folat eksikliği ile birlikte ortaya çıkmaktadır (10). B6 vitamini piridoksin, piridoksal ve piridoksamin bileşiğini içermektedir (11). B6 eksikliği çok sık görülen bir vitamin eksikliği değildir. Genelde günlük alınan gıdalarla birlikte B6 vitamini karşılanmaktadır.
B6 eksikliği ancak bazı koşullara tabii olarak eksilebilir. Bunlar:
- Protein yönünden yetersiz beslenmek,
- Sindirim ya da emilimde bazı sorunlara sahip olmak,
- piridoksin inaktive ilaçların kullanımı (nöbet önleyici ilaçlar gibi),
- böbrek hastalığına sahip olmak
gibi etkenler B6 eksikliği durumuna sebep olmaktadır. Nadiren de olsa doğuştan gelen bazı metabolizma sorunları ya da alkol bağımlılığı da B6 vitamini yoksunluğuna neden olabilmektedir (11).
B6 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
B6 eksikliği vücudunuzda pek çok farklı belirtiye sebep olabilir:
- Bu belirtilerden ilki deri dökülmesidir. B6 vitamini kolajen sentezine yardımcı olmaktadır ve yeterli kolajen sentezlenemediği durumlarda deri dökülmesine rastlanabilir.
- Bir diğer belirti ise çatlayan ve ağrıyan dudaklardır. Ağız köşelerinin çatlaması, ağrılı, kırmızı, şiş dudaklara sahip olmak hatta dudakta enfeksiyonun ortaya çıkmasının sebebi B6 vitamini olabilmektedir.
- Ağrılı parlak bir dil ise çiğneme, konuşma ve yutma problemlerine sebep olabilir. Diliniz şişebilir, düzleşebilir veya iltihaplanabilir. Buna glossit denilmektedir. Sebebi B6 vitamin eksikliğinin yanında B12 ve folat eksikliği de olabilir.
- El ve ayak karıncalanmaları ise bir diğer belirti olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu semptomlar kol ve bacakta da görülebilir. Bunun sonucunda periferik nöropati oluşabilir.
- Ayrıca B6 eksikliği bazı nöbetlere de sebep olabilir. Bu nöbetler esnasında kas spazmları, yuvarlanan gözler ve sarsılan kollar veya bacaklar görülebilir. Bazen hızlı, kontrol edilemeyen sarsıntılar sonucunda bilinç kaybı yaşanabilmektedir. Bu nöbetler en çok hamilelik, aşırı alkol kullanımı, karaciğer hastalıklarına veya ilaç etkileşimlerine bağlı olarak B6 vitamini eksikliğinde ortaya çıkmaktadır.
- Serotonin üretiminde önemli bir rolü olan B6 vitamini anksiyete, depresyon, sinirlilik hali ve PMS’e iyi geldiği bilinmektedir. Öte yandan B6 eksikliği depresyona sebep olabilmektedir.
- Son olarak B6 eksikliği -özellikle B12 ve folat eksikliği ile beraber- kandaki homosisteinin yükselmesine sebep olabilir. Bunu sonucunda ise başta kalp hastalıkları ve felç olmak üzere çeşitli sağlık sorunları yaratabilir (9).
Piridoksin / B6 Eksikliği için En İyi B6 Takviyesi Hangisi?
Günlük B6 vitamin ihtiyacınızı karşılayacak orijinal B6 vitamin takviye çeşitleri bikalite.com’da
B6 Vitamini Eksikliği Hastalıkları
Daha önce de belirttiğimiz gibi, genelde alınan besinlerden B6 vitaminini sağlamak mümkün olduğu için, B6 vitamini eksikliği çok sık görülmez. B6 eksikliği, B12 ve folat eksikliği ile ilişkilidir. Ancak buna rağmen uzun süreli B6 eksikliği ciddi problemler ortaya çıkabilmektedir. B6 vitamini hastalıklarından bazıları şunlardır;
- Periferik Nöropati (periferi sinirlerinin zarar görmesi),
- Anemi,
- Nöbetler (özellikle bebeklerde tehlikelidir),
- Depresyon,
- Bilinç bulanıklığı,
- Zayıf bağışıklık sistemi (nadir durumlarda pellagra sendromu) (12).
“Son 10 yılda, B6 vitamin eksikliğinin kronik bir çok rahatsızlıkta (iltihaplanma, kanser gibi) rol oynadığına dair raporlar mevcuttur. (13)”.
B6 vitamini eksikliği yaşamamak için günlük olarak B6 vitaminini düzenli almak gerekmektedir. Peki günlük diyette B6 vitamini nasıl tüketilmelidir ya da B6 vitamini hangi yiyeceklerde vardır?
B6 Eksikliğine Ne İyi Gelir?
B6 vitamini günlük beslenmede rahatça karşılanabilmektedir. B6 vitamini yönünden zengin besinler şöyle sıralanabilir:
- haşlanmış nohut,
- sığır karaciğeri,
- ton balığı,
- somon,
- tavuk göğsü,
- haşlanmış patates,
- Hindi,
- muz gibi gıdalarda bolca bulunmaktadır.
Bunun yanısıra;
- kabak,
- bulgur,
- soğan,
- ıspanak,
- tofu
gibi yiyecekler de B6 vitamini sağlamaktadır (8).
B6 eksikliği, en iyi B6 vitamini içeren yiyeceklerle takviye edilebilir. Ancak günlük diyetle ya da özel koşullardan dolayı yeterince B6 vitamini sağlanamıyorsa B6 vitamini takviye olarak kolaylıkla sağlanabilir. Genelde kompleks olarak sunulan B vitaminleri takviyesi ile B6 eksikliği giderilebilir(8).
B1 Vitamini Eksikliği
B1 vitamini ya da tiamin, tıpkı diğer B kompleks vitaminleri gibi suda çözünen ve gıdayı enerjiye dönüştürmede rol alan bir vitamindir. B1 vitamini / tiamin karaciğerde yalnızca küçük bir miktar depolanır, bu nedenle günlük olarak tiamin açısından zengin beslenmek gerekmektedir (14). Tiamin eksikliği gelişmiş ülkelerde nadir görülmektedir. Ancak bazı faktörler B1 vitamini eksikliği konusunda risk oluşturabilir. B1 eksikliği ise ciddi semptomlara yol açabilir. Bu nedenle bu başlık altında B1 vitamini eksikliğini ve eksikliği durumunda neler yapılması gerektiğini paylaşacağız.
B1 Vitamini Eksikliği Nedir ve Neden Olur?
B1 vitamini besinlerden enerji alıp beyin, sinir sistemi ve kalp için o enerjiyi yakıta dönüştürmektedir. Bu vitamin genel olarak diyetten sağlanabilir. Tiamin; sinir sistemi, beyin, kalp, mide ve bağırsaklardaki komplikasyonları önlemeye yardımcı olmaktadır. Kalp, sinir ve sindirim sistemi bozukluklarını içeren beriberi hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca “karaciğeri, cildi, saçı ve gözleri sağlıklı tutabilmek için yeterli ölçüde B1 vitamini almak gerekmektedir. (15)”. Nadir de olsa bazı koşullar yeterli B1 vitamini alınamayabilir. Bu koşullardan bazıları; alkol bağımlılığı, HIV/AIDS hastalığı, şeker hastalığı, bariatrik cerrahi geçmişi, diyaliz ya da ileri yaştır (16). Eğer bu risklerden birine sahipseniz B1 vitamini değerinizi yakından takip etmenizi öneririz.
B1 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Uzun süreli tiamin eksikliği bazı belirtileri ortaya çıkarmaktadır. Bu belirtilerden birkaçını sizin için derledik.
- İlk olarak yorgunluk ve ardından sinirlilik kendini gösterebilir. Yorgunluk bu vitamininin düşüşüne bağlı olarak hafiften başlayarak gittikçe yoğunlaşan bir şekilde hissedilebilir. Aynı zamanda sinirlilik beriberi hastalığına sahip bebeklerde daha baskın olarak gözlemlenebilir.
- Öte yandan iştah kaybı da tiamin eksikliği belirtisidir. Tiamin doyma merkezini kontrol etmeye yardımcı olur. Ancak bu vitaminin eksikliğinde bu doyma merkezinin işlevi değişir ve kişinin kendini tok hissetmesine sebep olabilir.
- Bir diğer belirti ise reflekslerin azalması olarak adlandırılabilir. Ciddi tiamin eksikliğinde sinir sistemi hasar görür ve bu hasar reflekslerinizi etkiler.
- Ayrıca bu vitaminin eksikliği optik sinirin şişmesine neden olabilir ve bunun sonucunda kişi bulanık görmeye başlayabilir.
- Kollarda ve bacaklarda karıncalanma ya da “iğne batması” dediğimiz his yaşanabilir.
- Kişi ciddi nefes darlığı çekebilir ve aynı zamanda kalp atış hızı da değişebilir.
- Son olarak deliryum (bilinç bulanıklığı) da tiamin eksikliğinden kaynaklı olabilmektedir.
Bu belirtilerden herhangi birini sürekli yaşamanız halinde doktorunuza danışmanız gerekmektedir (16).
B1 Eksikliği Hastalıkları
Tiamin eksikliği düşük düzeyde olduğu sürece bir hastalığa yol açmayabilir veya semptom göstermeyebilir. “B1 eksikliği ilk belirtileri arasında anoreksi, sinirlilik ve kısa süreli hafıza ile ilgili zorluklar yer alır. (17)”. Ancak bu bitaminin uzun süreli düşüklüğünde özellikle kalp ve sinir sisteminde ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir. Bu komplikasyonlardan en bilineni beriberi hastalığıdır. Beriberi hastalığı bu vitamininin eksikliğinden kaynaklanır. Beriberi hastalığının iki ana türü bulunmaktadır. Bunlar; ıslak beriberi ve kuru beriberidir. Islak beriberi nefes almada zorluk, alt bacak şişmesi gibi belirtiler taşır. Bunun sebebi kalp yetmezliği ya da kalbin kan pompalama yeteneğinin bozulmasıdır. “Kuru beriberi olarak bilinen hastalık ise sinirleri etkilemektedir. Güç kaybı ve felç gibi semptomlara sahiptir. (18)”. Bu nedenle eğer yukarıda sayılan risklerden birini taşıyorsanız ya da belirtilen semptomlara sahipseniz B1 vitamini seviyenize baktırmak için doktorunuza danışabilirsiniz.
Vitamin B1 Eksikliği için En iyi B1 Takviye Çeşitleri Bikalite’de
B1 eksikliği çözümünde yardımcı B1 ve B grubu vitamin takviyesi çeşitleri için
B1 Eksikliğine Ne İyi Gelir?
Bu vitaminin eksikliğinde tiamin yönünden zengin bir diyet en iyi yol olacaktır. Bu vitamini açısından zengin olan besinler; et, baklagiller, kepekli tahıllar ve kuruyemişler sayılabilir. Ancak çay, kahve, çiğ balık ve kabuklu deniz ürünleri gibi bazı ürünler tiaminazları yok eden enzimler içermektedir (17). Öte yandan tiamin içeren yiyecekleri ısıtmak, tiamin içeriğini azaltabilmektedir (19).
Diyet yoluyla yeteri kadar tiamin alamıyorsanız, HIV/AIDS hastalığına sahipseniz, diyaliz alıyorsanız ya da bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak normalden daha düşük emilimine sahipseniz, B1 vitaminini takviye olarak da rahatlıkla alabilirsiniz.
B2 Vitamini Eksikliği
B2 vitamini riboflavin adıyla da bilinen, vücudun kırmızı kan hücreleri oluşturmasına yardımcı olan ve enerji veren hücresel işlevleri destekleyen bir B vitaminidir (20). Riboflavin, B6, folat ve B12 gibi diğer B vitaminleri ile çalışır (21). Sağlıklı bir sinir sisteminde önemli rolü olan B2’nin bir çok başka görevleri de vardır.B2 vitamininin;
- Sağlıkllı bir cilt,
- göz ve saçın oluşması,
- böbreküstü bezleri tarafından hormon üretimi,
- diğer B vitamininlerinin emilimine yardımcı olması,
- katarakt gelişiminin önlenmesi (22)
gibi pek çok farklı şekilde metabolizmaya yardımcı olan görevleri bulunur.
B2 vitamini diğer B grubu vitaminleri gibi suda çözünür olduğundan günlük olarak alınması gerekmektedir. Sanayileşmiş toplumlarda B2 vitamin eksikliği nadir görülmektedir. Gerekli B2 vitamini alınmadığı durumlarda vücutta “demir emilimi değişkenlik gösterebilir ve yorgunluğa yol açan anemiye sebep olabilir (23)”.
B2 Vitamini Eksikliği Nedir ve Neden Olur?
Riboflavin ya da B2 vitamini suda çözündüğü için günlük diyetle dışarıdan alınması gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda yeterince B2 vitamini emilimi sağlanamayabilir. B2 vitamini yönünden zengin beslenmek kolaydır. Ancak yine de yetersiz bir diyete sahip olmak riboflavin eksikliğine yol açmaktadır. Yetersiz alıma ek olarak, tiroid hormon yetersizliği gibi endokrin anormallikleri, aşırı alkol kullanımı, ileri yaş ve bazı kronik hastalıklar da B2 vitamin eksikliğine sebep olabilmektedir (24). Eksikliğinin ortaya çıktığı bu tip durumlarda doktorunuza da danışarak B2 vitamini takviyesi alınmalıdır.
B2 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
- “Halsizlik veya yorgunluk
- Ruh hali değişikliği
- Boğaz ağrısı
- Deride çatlama
- Dermatit
- Anemi” (25) şeklinde olabilmektedir. Ayrıca yarık ya da çatlamış dudak, gece körlüğü, migren de B2 vitamin eksikliği ile ilişkilendirilmiştir (26).
B2 Eksikliği Hastalıkları
B2 vitaminin görevlerinden biri dolaşımdaki homosistein seviyesini düzenlemektir. B2 eksikliği dahilinde kanda çıkan yüksek seviyeler kalp rahatsızlıkları için ciddi bir risk faktörü oluşturmaktadır. Hayvan ürezinde yapılan çalışmalarında, B2 vitamin eksikliğine bağlı olarak kemirgenlerde kalp anormallikleri teşhis edilmiştir. Uzun süreli riboflavin eksikliği kalp rahatsızlıklarının yanı sıra beyinde oluşabilecek rahatsızlıklara ve bazı kanser türlerine neden olabilmektedir (21). Uzun süreli olmayan B2 eksikliklerinde ise anemi, migren ataklarının artışı, dudak ve damak şekil bozuklukları olarak ortaya çıkabilmektedir.
B2 Eksikliğine Ne İyi Gelir?
B2 vitamini eksikliğine en iyi gelen şey günlük yeterli alımı sağlamaktır. B2 vitamini yönünden zengin olan besinler arasında;
- yumurta sarısı,
- süt ürünleri,
- fasulye ve baklagiller,
- sebzeler (özellikle yeşil yapraklı),
- kuruyemiş ve tohumlar,
- kırmızı et
vardır (20, 25).Yetersiz beslenme durumunda ya da B2 vitamini emilimi tam olarak sağlanamadığında ise en iyi yol doktorunuzla birlikte hareket etmek olacaktır. Doktorunuz nasıl bir B2 takviyesine ihtiyaç duyduğunuza karar verecektir.
B3 Vitamini Eksikliği
Tüm B vitaminleri gibi, B3 de karbonhidratları glikoza dönüştürmede, yağları ve proteinleri metabolize etmede ve sinir sisteminin düzgün çalışmasını sağlamada rol oynar (27). B3 vitaminin diğer adı da niasindir. Niasin yapımında triptofan adlı bir amino asit rol oynar. Başka bir deyişle triptofanın görevlerinden biri B3 vitamini üretmektir (28). Niasin eksikliği tıpkı B1 ve B2 ya da B6 vitamini gibi sık rastlanan bir durum değildir. Bazı özel koşullar olmadığı sürece günlük diyetle triptofan ya da niasin çok rahat karşılanabilmektedir.
En İyi B Vitamini Takviyesi
B grubu vitaminler ve diğer takviye çeşitleri için ihtiyacınız olan kalite belgeli ürünler Kalite Takviye Edici Gıda Market’te!
B3 Vitamini Eksikliği Nedir ve Neden Olur?
B3 vitamini güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda dolaşımı iyileştirir, seks ve stres hormonlarının yapımına yardımcı olur ve kolesterol seviyelerini düşürmede de rol oynar(29). Niasin eksikliğinde ise dermatolojik ve nörolojik ciddi problemler ortaya çıkabilir. Bu problemlerin kaynağında ise en temelde yetersiz beslenme yer alır. Anoreksi,alkolizm, AIDS, bazı bağırsak hastalıkları ya da karaciğer sirozu niasin emilimine olumsuz yönde etki edebilir. Öte yandan kişi yeterli derecede B2 ve B6 vitamini alamıyorsa veya demir yönünden zengin bir beslenme biçimine sahip değilse B3 vitamini eksikliği görülme olasılığı vardır. Hartnup hastalığına ya da karsinoid sendromuna sahip kişilerde de B3 vitamin takviyesi gerekli görülebilmektedir (30).
B3 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
B3 vitamini eksikliği uzun süreli olmadığı sürece ciddi belirtiler göstermez. Ancak şiddetli B3 eksikliği durumunda pellagra hastalığının oluşması mümkündür. B3 vitamin eksikliği belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Anksiyete
- Baş ağrısı
- Depresyon
- Hafıza kaybı
- İshal/Kusma
- Bilinç bulanıklığı
- Halüsinasyon (31)
Yukarıda belirtilen nörolojik semptomların yanı sıra niasin eksikliği, dermatolojik semptomlara da sebep olabilmektedir. Güneş ışığına maruz kalan cildin dökülmesi ya da dermatit hastalığı dikkate alınması gereken en önemli belirtilerindendir. Dermatolojik semptomlar ise genelde pellagra hastalığının göstergesidir.
B3 Eksikliği Hastalıkları
Şiddetli şekilde yaşanan B3 eksikliği tehlikeli sayılabilecek semptomlara ve hastalıklara yol açmaktadır. B3 vitamin eksikliğinin hastalığı pellagra olarak bilinmektedir. Pellagra hastalığı şu semptomlarla ortaya çıkar;
- Güneş ışığına maruz kalan ciltte kalın, pullu pigmentli döküntü (elde, ayakta, boynun etrafında ve yüzde)
- Ağzın şişmesi ve parlak kırmızı dil
- Kusma ve ishal
- Depresyon
- Hafıza kaybı (27)
Tedavi edilmediği durumda pellagra hastalığının ölüme yol açma riski vardır. Ancak pellagraya sahip olan biri aynı zamanda tedavi edilerek eski sağlığına kavuşabilir.
B3 Eksikliğine Ne İyi Gelir?
B3 vitamini yönünden zengin besinler niasin ihtiyacını gidermek için en iyi araçtır. B3 eksikliğine en iyi gelen besinler şunlardır:
- Brokoli,
- kuşkonmaz,
- yumurta,
- süt ürünleri,
- mantar,
- sığır eti,
- tavuk,
- yağlı balık,
- ay çekirdeği (32)
Günlük diyetle karşılanmadığı durumlarda ise takviye alınması önerilmektedir. B3 vitamin eksikliği durumunda ihtiyacınız olan en iyi takviyeyi doktorunuz belirleyecektir.
En İyi B Vitamini Takviyesi Arayışınızda Bikalite
Sonuç olarak, B vitamini de diğer vitamin ve minereller gibi sağlığımız için çok önemlidir. B vitamini ve diğer takviye edici gıda ürünlerinin üretim sürecinden sizlere ulaştırıldığı ana kadar olan tüm tedarik zincirinin kontrolü Bikalite’nin varlık nedenidir. Bikalite uzman ekibi yalnızca kalite standartlarına uygun üretilen, bu üretimini belgeleyen, test raporları olan, ruhsatlı ürünleri sizin için seçer. Seçilen ürünler doğrudan üreticisinden veya yetkili distribütöründen doğrudan orijinal olarak size ulaştırılır.
En iyi B vitamini takviyesi sağlınız için ne kadar önemliyse, ürüne en güvenilir biçimde ulaşmanız da o kadar önemlidir. Bikalite’nin sunduğu multivitamin ürünleriyle günlük B vitamini ihtiyacınızın tamamını veya bir kısmını karşılayabilirsiniz ve ürünleri gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Kaynakça:
- Vitamin B
- Vitamin B12 deficiency: causes, symptoms & treatment 4 min read
- How Much Vitamin B12 Is Too Much?How Much Vitamin B12 Is Too Much?
- Vitamin B12 Deficiency Anemia
- Vitamin B12 Deficiency Anemia
- Article Vitamin B12 Deficiency: Causes, Symptoms, and Treatment
- Vitamin B12 or folate deficiency anaemia - Diagnosis
- Vitamin B6 - Health Professional Fact Sheet
- 9 Signs and Symptoms of Vitamin B6 Deficiency
- The Nutrition Source | Harvard TH Chan School of Public Health
- Vitamin B6 Deficiency and Dependency - Nutritional Disorders - MSD Manual Professional Edition
- Vitamin B6: Benefits, dosage, food sources, and deficiency symptoms
- The Emerging Role of Vitamin B6 in Inflammation and Carcinogenesis
- Thiamin – Vitamin B1 | The Nutrition Source | Harvard TH Chan School of Public Health
- Thiamine Deficiency: What Is It and What Are the Risk Factors?
- 11 Signs and Symptoms of Thiamine (Vitamin B1) Deficiency
- Vitamin B1 Thiamine Deficiency - StatPearls - NCBI Bookshelf
- Thiamine Deficiency - Symptoms, Causes, Treatments
- Thiamin - Health Professional Fact Sheet
- Vitamin Watch: What Does B2 Do?
- Riboflavin – Vitamin B2 | The Nutrition Source | Harvard TH Chan School of Public Health
- Vitamin B2: Role, sources, and deficiency
- Riboflavin Deficiency - StatPearls - NCBI Bookshelf
- Riboflavin - Health Professional Fact Sheet
- 6 Common Signs and Symptoms of Vitamin B2 Deficiency
- Riboflavin Deficiency - an overview
- Article Niacin Deficiency: Symptoms, Causes, and Treatment
- What Is Tryptophan? Uses, Benefits, and Foods
- Niacin and Depression: Using Vitamin B-3 to Treat Depression
- Niacin - Health Professional Fact Sheet
- Pellagra: Definition, symptoms, pictures, and more
- Vitamin B3: What It Does, Foods & Benefits