Vitamin D vücudumuzun kalsiyum miktarını düzenlemesinde büyük rol oynar ve özellikle kemik sağlığı için oldukça önemlidir. Güneşten alınabilen bir vitamin olmasının yanı sıra besinler ve gıda takviyesiyle de alınabilen D vitamini, kişinin günlük hayatında en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biridir. Eksik alınması durumunda yorgunluk, baş dönmesi, kemik ağrısı ve saç dökülmesi gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Özellikle gebelikte ve çocuk yaşlarda daha da önem teşkil eden D vitamini, yeteri kadar alınmadığında raşitizm gibi daha ağır sonuçlar ile karşımıza çıkabilir. Bu sebeple, birey olarak D vitamini ihtiyacını karşılamak gerekir. Neredeyse vücudun ihtiyacının tamamı güneşten alınabilen vitamin D için güneş ışınları anahtar rol oynar. Günde 10-15 dakika aralığında güneş ışınlarına maruz kalmak kimi bireyler için yeterli olabiliyorken daha az güneş alan yerleşkelerde yaşayan bireyler için durum farklı olabilir.
Güneş ışınlarına ek olarak, besinlerde vitamin D ihtiyacını karşılamak için iyi bir adres olabilir. D vitaminin yoğun olarak bulunduğu hayvansal gıdalardan olan et, balık, süt, yumurta ve diğer süt ürünleri vitamin D alımı için en çok tercih edilen besinlerdir. Hayvansal gıdaların yanı sıra, brokoli ve maydanoz gibi sebzeler de vitamin D açısından zengin gıdalar diyebiliriz. Özellikle, insanlar gibi D vitaminini güneşten depolayan bir besin olan mantar da vitamin D bakımından oldukça zengin bir besindir ve birçok diyette yer alır. Öte yandan, meyveler için durum pek de aynı değil. Bunun sebebi ise, genel olarak meyveler vitamin deposu olmaları sebebiyle spesifik bir şekilde vitamin D barındırmıyor olmasından kaynaklıdır. Bu sebeple, meyveyi öğünlerinizden eksik etmemeniz tavsiye edilir.
Doğal yollardan yeteri kadar D vitamininden yararlanamadığı düşünen kişilerden iseniz, en iyi D vitaminlerini bulmanız pek kolay olmayabilir. Bu noktada vitamin D takviyelerini tercih edebilirsiniz. Özellikle, çocuk yaşlarda yeteri kadar vitamin D ihtiyacını karşılayamayan bireyler için D vitamini damlası gibi bir takviye sıkça kullanılır. Güneş ışınlarına yeteri kadar maruz kalmayan bireyler için ise D vitamin hapı ve diğer takviyeler de oldukça yaygındır. Bu sebeple, D vitamini takviyesi almak da vitamin D ihtiyacının bir kısmını karşılayabilir. Ancak, bilinçsiz gıda takviyesi almak sağlığınızı kötü bir şekilde etkileyebilir. Fazla D vitamini alma durumunda karaciğerde yağlanma, kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi rahatsızlıklarla karşılaşabilirsiniz (1, 2, 3).
En İyi D Vitamini Doğal Yollarla Alınandır
Her ne kadar D vitamini takviyesi kimi zaman doğru tercih olsa da en iyi vitamin D ihtiyacını güneşten karşılamak en mantıklı olanıdır. Her şeyin doğal olanı en doğru yol olduğu gibi vitamin D alımında da bu durum aynı. Bu nedenle, vitamini D ihtiyacınızı besinlerden özellikle de güneş ışınlarından karşılamanız önerilir (4).
Güneşten Etkili Şekilde D Vitamini Alma
Günlük olarak 10-15 dakika aralığında güneş ışınlarına maruz kalmak vitamin D ihtiyacınızın neredeyse tamamını karşılayabilir. Özellikle, güneşin tepede olduğu saatler her ne kadar tehlikeli olsa da vücudumuz yeteri kadar D vitamini emilimi yapabilir. Öte yandan, kişinin vitamin D ihtiyacına ve ten rengine göre bu dakika aralıkları değişebilir. Örneğin, güneş ışınlarının daha seyrek geldiği bir yerde yaşayan insan ile güneş ışınlarının daha sık geldiği ülkede yaşayan bir kişi arasında vitamin D ihtiyacında büyük farklar olabilir. Bu farka ek olarak, daha koyu bir ten rengine sahip bireyin beyaz tenli bir bireye göre daha fazla D vitamini ihtiyacı vardır. Bu sebeple, koyu renkli bir birey için bu aralık biraz daha genişletilebilir (4).
Besinlerden D Vitamini Alma
Güneş ışınlarına ek olarak, besinlerden de vitamin D alınabileceğinden bahsetmiştik. Her ne kadar besinlerden güneşten aldığımız D vitamini kadar bir destek göremesek de vitamin D için besinler de büyük bir rol oynar ve kalsiyum ihtiyacını da karşılayabilir. Özellikle hayvansal gıdalar öğünlerde D vitamini için oldukça yaygın olarak kullanılır.
Güneşten yeteri kadar D vitamini aldığınızı düşünseniz de D vitamini içeren gıdalardan da uzak durmamalısınız. Çünkü beslendiğiniz gıdalar hem D vitaminin etkinliğini artırabilir hem de ihtiyacınızı karşılayabilir (5, 6).
D Vitamini ve D Vitamini içeren Multivitaminlerde Yan Etkilere Dikkat Edilmelidir
Hekim eşliğinde tüketilmeyen vitamin D takviyeleri kimi zaman ağır sonuçlara yol açabilir. Örneğin fazla alınan vitamin D karaciğerde yağlanma, diyabet ve yüksek tansiyon gibi yan etkilerle kendini gösterebilir ve bu yan etkiler kişinin hayatını oldukça olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple, doktor tavsiyesi olmadan D vitamini takviyesi ve multivitamin kullanımı oldukça tehlikelidir (7).
Her Vitamin Değil Kaliteli Vitamin
Bir vitamin D takviyesi almadan önce dikkat edilmesi gerekilen bir çok husus vardır. Bunlardan en başta geleni ise, takviyenin katkı maddesi içermemesidir. Buna ek olarak, vitamin ve diğer takviye gıda alımlarında kullanılan ürünün güvenli olması oldukça önemli bir husustur. Bikalite’de, ürünlere ve üretici firmalara ait olan belgeler hassasiyetle incelenir, yalnızca kalite kriterlerine uygun ve orjinal ürünler beğeninize sunulur. Bikalite’deki multivitamin ve mineral takviyeleri doğru kullanıldığında sizin ve sevdiklerinizin günlük ihtiyaçlarınızı karşılar ve daha sağlıklı olmanızı sağlar. Bikalite’den gönül rahatlığıyla alışverişlerinizi yapabilirsiniz.
Kaynakça:
- Vitamin D
- Vitamin D For Health
- What Are The Health Benefits of Vitamin D
- How to Safely Get Vitamin D From Sunlight
- 7 Healthy Foods That Are High in Vitamin D
- Top Foods for Calcium and Vitamin D
- Vitamin D and Supplements