D vitamini vücut sağlığının devamlılığı için oldukça büyük rol oynar. Vitamin olmasının yanı sıra, hormonal görevlerde de yer almasıyla bilinen vitamin D vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bir vitamindir. Gıdalara ek olarak, güneş ışınları da D vitamininin ihtiyacını karşılar. Özellikle güneşten alınan ışınlar kalsiyum emilimi için de oldukça önemlidir ve böylece vitamin D kemik sağlığının korunmasında başlıca rol oynar (1). Öte yandan, yoğun iş ve okul hayatı sebebiyle birçok birey vitamin D alınması konusunda eksiklikler yaşamakta. D vitamini eksikliği, zararları, faydaları nedir gibi insanların aklında bazı sorular mevcut. Bu yazımızda, vitamin D ile ilgili merak ettiğiniz 10 soruya cevap vermeye çalışacağız. İyi okumalar.
1.D vitaminin Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?
D vitamini eksikliği yeterli derecede güneş ışını alınmadığı zamanlarda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Ek olarak, vitamin D olan besinler tüketmemek de vitamin D eksikliği belirtilerinin baş göstermesine neden olabilir. Erken önlem alınmadığı sürece bu rahatsızlık kendini daha sert bir şekilde gösterebilir. Bunlardan en yaygın olanı ise Osteoporoz yani kemik erimesi rahatsızlığıdır.
İleri yaşlarda kendini daha ağır gösteren bu rahatsızlık kişinin eklem yerlerinde zorlanma ve kemiklerin daha kırılgan olmasını sağlayabilir. Bu sebeple, D vitamininin eksikliği sorununa bu rahatsızlık hayatınızı kısıtlamadan önce bir çözüm bulmanız iyi olacaktır.
Bir başka yaygın olarak görülen hastalık ise raşitizmdir. Büyümeyi sağlayan minerallin D vitamini eksikliği yaşaması durumunda oluşan bu rahatsızlık büyüme çağındaki çocuklarda yaygın olarak görülür. İleri yaşlarda kendini daha farklı bir şekilde gösteren raşitizmin yetişkin formunun adı ise Osteomalazidir. Osteomalazide de bireyin kemik formunun bozulduğu görülür.
Vitamin D bağışıklık sistemi için de büyük rol oynar. Bu sebeple, D vitamini eksikliği rahatsızlığını yaşayan bireylerin hastalıklara daha sık yakalandığı görülmüştür. Böylece D vitamini takviyesi sayesinde, bağışıklık sisteminizi koruyabilirsiniz. Diğer görülen hastalıklar ise şöyle:
- Diyabet
- Obezite
- Yüksek Tansiyon
- Depresyon
- Kalp Rahatsızlıkları
- Karaciğerde Yağlanma (2, 3)
2.D Vitaminine Ne İyi Gelir?
Vitamin D eksikliğinde birçok rahatsızlık kendini gösterdiği için D vitamini içeren gıdalar tüketmek sağlığımız için önemlidir. Öte yandan, güneş D vitamininin ana kaynağı diyebiliriz. Neredeyse vitamin D ihtiyacımızın tamamanı alabileceğimiz güneş vitamin D için en uygun adrestir.
Gıdalara ve güneş ışınlarına ek olarak, vitamin D takviyesi almak da sağlığımız için büyük bir adım olabilir. Özellikle, güneş ışınlarını pek sık gören biri değilseniz D vitamini testi ardından iyi bir takviye ile vücudunuzun vitamin D ihtiyacını düzenleyebilirsiniz (4, 5).
3.D Vitaminin Zararları Nelerdir?
Vitamin D eksikliği günümüzde sık görülen bir rahatsızlık olmasına rağmen D vitamini fazlalığının da sebep olduğu birçok sorun vardır. Özellikle çocuk yaşta bilinçsiz beslenme sebebiyle bireylerde D vitamininin zararlarını görebiliyoruz.
Vitamin D yağda çözünen ve karaciğerde depolanan bir vitamin olması sebebiyle fazla alınmasında durumunda başlıca karaciğeri etkileyen bazı rahatsızlıklara yol açabiliyor. D vitamini zehirlenmesi ve karaciğer yağlanması rahatsızlıkları ise en yaygın olarak görülen durumlardır. Bunlara ek olarak, kişide mide bulantısı, bilinç kaybı, eklemlerde kireçlenme, yüksek tansiyon ve kanda kalsiyum derecesinin artması gibi rahatsızlıklar da bireyde baş gösterebilir (6).
4.D Vitamini Demir Mi?
D vitamini kemik sağlığı için oldukça önemli bir vitamindir. Kalsiyum emilimi sayesinde, vücudumuzun daha sağlıklı bir kemik yapısına kavuşmasını sağlar. Vücudun ihtiyacı olduğu demir de hücrelerin üretimi ve oksijen iletimi için büyük rol oynar. Ek olarak, D vitamininin aktivasyonu için de oldukça gereklidir. Bu sebeple, vitamin D ve demir birbirine birçok yönden bağlıdır.
Öte yandan, ‘’ D vitamini demir mi? ’’ sorusunun cevabı hayır diyebiliriz. Her ne kadar D vitamini eksikliği demir ihtiyacını da etkilese de demiri bir vitamin D olarak değerlendirmek yanlış olacaktır. Ancak D vitaminini ve demiri vücudun ihtiyacı kadar almak ikisi arasındaki dengenin korunmasında önemlidir (7).
5.D Vitamin Kaç Olmalı?
D vitamininin alınması en kolay olan vitaminlerden biri olmasına rağmen birçok kişi D vitamini eksikliği sorunundan muzdarip. Bunun en büyük sebebi ise, çoğunlukla güneş ışınlarından alınan Vitamin D3 yapısının yeteri kadar alınmamasından kaynaklıdır. Sağlıklı bir birey için 400 ve 800 IU vitamin D alımı Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilmesine rağmen kişinin hayat şartlarına bağlı olarak bu oran değişebilir.
Bununla beraber, bilinçsiz bir şekilde D vitamininin alımı kişinin hayatını olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple, herhangi bir takviye almadan önce ‘’ D vitamini nedir, D vitamini içeren besinler nelerdir ve D vitamin kaç olmalı ve ne kadar alınmalı? ‘’ sorularının cevaplarını aramalısınız (8).
6.D Vitamini Eksikliği ve Magnezyum Eksikliği Nelerdir?
Magnezyum, kalsiyum düzeylerini etkileyen bir yapı olmasıyla birlikte vitamin D için büyük rol oynar. D vitamininin daha aktif rol almasını da sağlayan magnezyum, eksikliği durumunda bireyde rahatsızlıklara sebep olabilir.
Magnezyum eksikliğinin bir diğer adı olan Hipomagnezemi, bireylerin pek yatkın olmadığı bir terim olsa da oldukça tehlikeli bir rahatsızlıktır. Eksikliği durumunda, bireyde kusma, iştahsızlık, yorgunluk ve zihinsel yetileri kaybetme gibi belirtiler baş gösterebilir (9).
7.Çocuklar İçin D Vitamini Faydaları
D vitamininin faydaları çocuklar için de azımsanmayacak kadar fazladır. Özellikle büyümede önemli rolü olan vitamin D çocukların kemik yapısının sağlıklı kalmasını sağlar. Öte yandan, yeteri kadar alınmadığında çocuk yaşlarda raşitizm kendini gösterebilir. Bu nedenle, D vitamini damlası, D vitamini ilaçları ve D vitamini ampulü kullanımı bir hekim tavsiyesiyle alınabilir.
İleriki yaşlarda görülen kemik rahatsızlıklarının temelinde çocukken yeteri kadar alınmayan D vitamininin olması da çocuk yaşta D vitamininin ne kadar önemli olduğunu gösterir nitelikte (10).
8.D Vitamini Hangi Yiyeceklerde Var
Vitamin D temel olarak güneşten alınsa da vitamin D olan yiyecekler tüketmenin de vitamin D ihtiyacının bir kısmını karşıladığı görülmüştür. Özellikle hayvansal gıdalardan olan et, yumurta, süt ve diğer süt ürünleri D vitamini içeren besinlerdir. Bunlara ek olarak, brokoli, maydanoz ve havuç gibi sebzelerde de vitamin D bulunur. Ayrıca mantar da insanlar gibi D vitaminini güneşten depolayan bir sebze olduğundan vitamin D deposu olarak adlandırılır.
Ancak D vitamininin tamamını bu besinlerden karşılamak yanlış olacaktır. Bunun en büyük nedeni ise, neredeyse bütün D vitamini ihtiyacının güneşten alınmasıdır. Bu sebeple, D vitamininin alımı için güneşi tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır (11).
9.D Vitamini İçeren Meyveler
Güneş, hayvansal gıdalar ve sebzeler dışında meyveler de günlük hayatımız için oldukça önemlidir. Öte yandan, vitamin D ihtiyacını karşılamak için meyve tüketmek pek yararlı olmayacaktır. Çünkü D vitaminini içeren meyveler oldukça sınırlıdır. Ancak D vitamininin aktifliğini sürdürebilmesi için meyvelerin önemi oldukça fazladır.
Özetlemek gerekirse,meyve tüketimi vitamin D için vazgeçilmez olmamasına karşın büyük rol oynar. Bu sebeple, öğünlerinize meyve eklemek D vitamini eksikliğini bir nebze de olsun etkiler ve daha sağlıklı bir yaşama kapı açar (11).
10.D Vitamin Fiyatları
Vitamin D ve diğer vitamin çeşitlerinde kullanılan takviye gıdanın güvenli olması oldukça önemli bir husustur. Bikalite’de, ürünlere ve üretici firmalara ait olan belgeler hassasiyetle incelenir, yalnızca kalite kriterlerine uygun ve orjinal ürünler beğeninize sunulur. Bikalite’deki D vitamini ve diğer vitamin odaklı destekleyici gıdalar doğru kullanıldığında sizin ve sevdiklerinizin günlük vitamin ihtiyacını karşılar ve daha sağlıklı olmanızı sağlar. Bikalite’den gönül rahatlığıyla alışverişlerinizi yapabilirsiniz.
Kaynakça:
- Answers of Vitamin D
- Vitamin D Deficiency
- Vitamin D Deficiency Symptoms
- The Benefits of Vitamin D
- The Many Benefits of Vitamin D
- 6 Side Effects of Too Much Vitamin D
- Iron on Vitamin D
- How Much Vitamin D Should You Take For Optimal Health?
- Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function
- Vitamin D Supplements: What Parents Should Know
- 7 Healthy Foods That Are High in Vitamin D