D vitamini birçok fonksiyona sahip bir vitamindir ve vücudumuzun sağlığı için oldukça önemlidir (1). Bu sebeple, vücudumuzun ihtiyacı olduğu D vitaminini sağlamak büyük önem teşkil eder. Öte yandan, günümüzde iş yoğunluğunun artması sebebiyle D vitamininin alımı gitgide azaltmakta ve bu yüzden birçok kişide D vitamini eksikliği baş göstermektedir. Eksikliği durumunda bireylerin hayatını kısıtlayabilecek rahatsızlıklar görülebiliyor (2). Bu nedenle, D vitamini takviyesi son günlerde oldukça popüler olmaya başladı. Güneşten ve besinlerden alınamayan vitamin D ihtiyacı, takviye gıdalar sayesinde alınabiliyor. Böylece, bireyin dışarıdan alamadığı vitamin D ihtiyacı bir nebze karşılanabiliyor. Öte yandan, bilinçsiz vitamin D takviyesi almak kimi zaman kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, bir doktor eşliğinde alınması önerilir. Bu yazımızda, ‘‘ D vitamini takviyesi kimlere gerekli, D vitamini ne zaman alınmalı ve D vitamini nasıl alınır? ‘‘ sorularına cevap vermeye çalışacağız. İyi okumalar.
D Vitamini Takviyesi Kimlere Gerekli?
D vitamini takviyesi günümüzde gitgide tercih edilen bir gıda alım yöntemi olmaya devam ediyor. Özellikle yoğun iş hayatına sahip kişilerin tercihi gıda takviyeleri olabiliyor. Ancak vitamin D ihtiyacı her insan için geçerli bir durumdur ve her bireyin de ihtiyacına göre takviyes alması gerekebilir.
En başta vitamin D takviyesi alması gereken kişiler tabiki de D vitamini eksikliği yaşayan bireylerdir. Yeterli derecede güneşten ve D vitamini içeren gıdalardan yararlanamayan kişilerde vitamin D eksikliği görülebilir. Bu sebeple, D vitamini testi ardından takviye içeren bir D vitamini diyeti tercih edilir.
Vitamin D takviyesi alması gereken bir başka grup ise yaşlı bireylerdir. Özellikle yaşlılıkla birlikte artan kemik hassasiyetine alınabilecek en iyi yöntem D vitamininin takviyesi olabilir. Bunun nedeni ise, D vitaminin kemik ve kas yapısında oldukça etkili olmasıdır.
Obezite rahatsızlığı yaşayan bireylerde de vitamin D takviyesi gerekli olabilir. Tüketilen gıdaların daha az vitamin D değerlerine sahip olması ve obezite sorunu yaşayan kişilerin güneş ışınları görme eğiliminin daha az olması D vitamini takviyesi alınması için en büyük sebeplerden birkaçı. Diğer D vitamini takviyesi alması gereken kişiler ise şöyle:
- Menopoz Dönemindeki Bireyler
- Hamile Bireyler
- Kronik Böbrek Rahatsızlığına Sahip Kişiler
- Paratiroid Hastalığına Sahip Kişiler
- Steroid Kullanan Kişiler (2, 3, 4)
D Vitamini Ne Zaman Alınmalı?
Vitamin D takviyesi alımına karar verildikten sonra akla birçok soru geliyor. Bu sorulardan en yaygın olanları ise, ‘’ D vitamini ne zaman alınmalı ve D vitamini hangi saatte alınmalı?’’ sorularıdır.
Vitamin D yağla çözülen bir vitamindir ve bu sebeple suda çözünmez. Bu nedenle, yağ oranı yüksek düzeyde gıdalarda tükettiğiniz zaman D vitamini emilimi üst seviyelere çıkar. Böylece, alınan vitamin D takviyesi verimli bir şekilde alınmış olur (5).
Yağlı bir besinle almanın yanı sıra, birçok kişi sabahları bir vitamin takviyesiyle güne başlıyor. Bu sayede, iş veya okul hayatına başlamadan almanız gereken D vitaminini günün diğer saatlerinde unutmadan alıyorsunuz. Bu sebeple, sabah kahvaltılarınızla birlikte D vitamini takviyesi almak günün koşturmacasında unutmamanızı sağlar.
Günün geç saatlerinde vitamin D almak uykunuzu etkileyebilir. Vitamin D eksikliğinin uyku düzenini bozması oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Ancak yatmadan önce D vitaminini almanız uyku problemini ortadan kaldırabilir. Öte yandan, ‘’ D vitamini ne zaman içilir ve D vitamini hangi saatte alınır?’’ sorularını soracak olursak, cevap gece geç saatlerde almak olmayabilir.
D vitaminini öğünlerinizle birlikte almak emilimi artırabilir ve kan seviyelerindeki artışa sebep olabilir. Bununla birlikte, vitamini D alımı için spesifik bir saat yoktur. Bu sebeple, kendi düzeninize uygun bir şekilde vitamin D takviyesi almak en sağlıklı yöntem olacaktır (6, 7).
D Vitamini Nasıl Alınır?
En yaygın olarak ağız yoluyla alınmaktır. Özellikle D vitamini kapsülleri ve damlası kullanımı oldukça fazla bir şekilde tercih edilir. Öğün aralarında veya bir içecek yardımıyla tüketilmesi kolaydır.
Ek olarak, tüketimi daha kolay olan D vitamini damlası günün herhangi bir saatinde öğüne ya da içeceğe karıştırılarak çok rahat bir şekilde vitamin D ihtiyacınızı karşılayacaktır. Bu sayede, güneşten ve gıdalardan yeteri kadar alamadığınız vitamin D ihtiyacınızı damlası sayesinde alabilirsiniz (5).
D Vitamini Kullanımı
D vitamini, özellikle vitamin D damlası kullanımı oldukça basittir. Bunun sebebi, D vitamini takviyelerinin rahat bir şekilde tüketilebilir olmasından kaynaklıdır. Örneğin, vitamin D damlasını kullanmak istediğinizde bir yiyecek ve içecek sayesinde kolay bir şekilde tüketebilirsiniz.
Her ne kadar vitamin D aç karnınayken de tüketilebilen bir vitamin olsa da öğünlerde tüketmek daha uygun olabilir. Özellikle yağ oranı yüksek besinlerle kullanımı D vitamininin daha rahat emilmesini sağlar. Böylece, ‘’D vitamini aç karna mı içilir? ’’ sorusunun cevabına kısmen hayır diyebiliriz.
Vitamin D damlasının kullanımda kaç damla kullanılacağı da oldukça önemlidir. Aksi halde, vitamin D damlasının fazla kullanılması da kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. ‘’ D vitamini kaç damla alınmalı ve D vitamini günde kaç damla alınmalı? ’’ sorularının cevabını ancak D vitaminin testinizin sonucuna sahip doktor bilebilir (8).
En İyi D Vitamini Markası
Vitamin ve diğer takviye gıda alımlarında kullanılan ürünün güvenli olması oldukça önemli bir husustur. Bikalite’de, ürünlere ve üretici firmalara ait olan belgeler hassasiyetle incelenir, yalnızca kalite kriterlerine uygun ve orjinal ürünler beğeninize sunulur. Bikalite’deki multivitamin ve mineral takviyeleri doğru kullanıldığında sizin ve sevdiklerinizin günlük ihtiyaçlarınızı karşılar ve daha sağlıklı olmanızı sağlar. Bikalite’den gönül rahatlığıyla alışverişlerinizi yapabilirsiniz.
Kaynakça:
- The Benefits of Vitamin D
- Do You Really Need To Take Vitamin D Supplements
- Vitamin D Supplementation in Infants, Children, and Adolescents
- Vitamin D Supplementation
- 8 Ways to Get More Vitamin D in Your Diet
- When Is the Best Time to Take Vitamin D? Morning or Night?
- Vitamin D Supplements: How to Take Them Safely?
- Use of vitamin D in Clinical Practice