Çinko, sağlıklı bir hayat için gerekli olan bir mineraldir. Yaklaşık olarak 300'den fazla enzimin işlevlerinde görev alır ve vücudumuzdaki bazı fonksiyonel işlemlerin gerçekleşmesinde büyük rol oynar (1, 2, 3). Bağışıklık sisteminizi korur ve vücut dokularının onarımında yer alır. Vücudumuz çinko depolamaz. Bu nedenle, günlük gereksinimleri karşılamak için iyi bir diyet ile besinlerden ihtiyaçlarımızı karşılamamız gerekir. Erkeklerin günlük 11 mg, kadınların ise 8 mg çinko alımı ihtiyaçları vardır. Bununla birlikte, bazı özel durumlar dahilinde bu miktarlar azalabilir ya da çoğalabilir. Hamilelerde günde 11 mg'a kadar çinko ihtiyacı karşılanması gerekirken, emzirme dönemindeki kadınlarda bu miktar 12 mg'a kadar çıkabilir.
Ancak, çoğu zaman bu miktarlar bireyler tarafından karşılanamayabiliyor. Büyüme çağındaki bireyler, gençler, yaşlılar ve hamile veya emziren bireyler de dahil olmak üzere birçok insan çinko eksikliği riski altındadır. Bu sebeple, çinko bakımından zengin besinler tüketmek sağlıklı ve dengeli bir hayat büyük önem teşkil eder (1, 4).
Çinko Hangi Yiyeceklerde Var
Vücudumuz doğal olarak üretemediği için , yediğimiz yiyeceklerden veya takviyeler yoluyla çinko alımını sağlarız. "Çinko Eksikliği Nedir?" yazısında bahsettiğimiz üzere; özellikle kırmızı et, kümes hayvanları, balık, süt, yoğurt ve yumurta gibi hayvansal gıdalar, pirinç ve buğday gibi tahıllara öğünlerinizde yer vermek günlük ihtiyacınızın karşılanmasında yardımcı olabilir. Deniz ürünleri de dahil olmak üzere birçok gıda, fasulye ve fındık gibi yüksek proteinli gıdalar da iyi miktarda çinko içerir. Vücut için değerli olan bu minerali içeren besinler genel olarak şöyledir;
- Et
- Deniz ürünleri
- Baklagiller
- Fındık
- Süt ürünleri
- Yumurta
- Siyah çikolata (5, 6)
Bahsettiğimiz bu gıdalar, sağlıklı bir diyet için ve vücudumuzun günlük diğer ihtiyaçlarının karşılanması için de oldukça faydalı olabilir. Öte yandan, bu gıdaları tüketmeyi tercih etmeyen bireyler için çinko takviyesi almak alternatif bir yol olabilir (4, 7, 8). Ancak, takviyeye başlamadan önce bir hekim tavsiyesi almak en doğrusu olacaktır. Vücut değerlerinin ölçümünün ardından ihtiyaç olan çinko miktarını bilerek doz miktarını ayarlamak sağlığınız için olumlu bir adım olacaktır.
Çinko Hangi Meyvede Bulunur
Genel olarak, meyve ve sebzeler zayıf çinko kaynaklarıdır. Öte yandan, bazı sebzeler makul miktarda mineral içerir ve özellikle et ve süt ürünleri tüketmeyen bireyler için günlük ihtiyaçların karşılanmasında iyi bir alternatif olabilir. Örneğin normal ve tatlı patates, yeşil fasulye, lahana az da olsa bir çinko kaynağı olarak görülebilir. Sebze açısından zengin bir diyete uymak, kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalık riske sahip rahatsızlıkların risklerinin düşmesinde de yardımcı olabilir. Çinko bakımından zengin diğer sebze ve meyveler ise şunlardır;
- Kabak
- Bezelye
- Avakado
- Böğürtlen
- Nar
- Kavun
- Kayısı
- Şeftali
- Kivi (9, 10)
Bikalite Çinko Çeşitleri
Takviye edici gıdalarda kullanılan ürünün güvenli olması oldukça önemli bir husustur. Bikalite’de, ürünlere ve üretici firmalara ait olan belgeler hassasiyetle incelenir, yalnızca kalite kriterlerimize uygun ve orjinal ürünler beğeninize sunulur. Bikalite’deki çinko ve diğer destek gıdaların doğru kullanılması durumunda sizin ve sevdiklerinizin günlük ihtiyaçlarınızı karşılar ve daha sağlıklı olmanızı sağlar. Bikalite’den gönül rahatlığıyla alışverişlerinizi yapabilirsiniz.
Kaynakça:
- Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği
- Zinc
- Zinc: an overview
- The 10 Best Foods That Are High in Zinc
- Discovery of human zinc deficiency: its impact on human health and disease
- Zinc and its importance for human health: An integrative review
- Foods High in Zinc
- Foods high in zinc
- Sweet potato, cooked, baked in skin, without salt
- Beans, snap, green, cooked, boiled, drained, without salt