Sağlığımızda oldukça önemli bir yeri olan D vitamini, gündelik hayatımızda gitgide daha fazla ihtiyacımız olan bir vitamin olmaya devam ediyor. Özellikle gebelikte D vitamini büyük bir önem teşkil ediyor. Bu durum bebekler için de önemli oluyor. Çünkü, hamilelik döneminde kişide D vitamini deposunun yeterli olmaması durumunda, bebeklerde D vitamini eksikliği baş gösterebiliyor. Özellikle 2 ayı tamamlayan bebeklerde kemiklerde şekil bozukluğu gibi bir belirtiyle bu sorun kendini gösterebilir. Yazımızda bu konulara değinmeye çalıştık. İyi okumalar.
Bebeklerde D vitamini Eksikliği Belirtileri
Büyüme ve Gelişme Bozukluğu: D vitamini eksikliği küçük yaşlarda kendini birçok farklı şekilde gösterebilir. Bu sorunun en yaygın belirtisi ise büyüme ve gelişmede eksikliğin olmasıdır. Özellikle bebeğin geç yürümeye başlaması ve yürümede bozukluklar bu belirtinin başlıca sebeplerinden biridir.
Zayıf Bağışıklık Sistemi: Bebeklerde d vitamini eksikliği durumunda görülen diğer belirti ise zayıf bağışıklık sistemidir. Bazı bebeklerin sık sık enfeksiyona yakalanmasının nedeni D vitamini eksikliği olabilir.
Raşitizm: Anne sütünün yetersiz alındığı ve D vitaminini yeteri kadar alamayan bebeklerde sıklıkla görülen raşitizm rahatsızlığı kemik yapısında bozulmalara sebep olan bir rahatsızlıktır. Yeteri kadar anne sütü alınmadığında ve D vitamini içeren besinler alınmadığında baş gösteren bu rahatsızlık ileriki yaşlarda daha kısıtlayıcı bir hal alabilir. Bu sebeple, bebeklerde D vitamini ve anne sütü alımı oldukça önemlidir.
Havale: Küçük yaşlarda sık görülen bir rahatsızlık olan havale, bir D vitamini eksikliği belirtisi olabilir. Yeteri kadar alınamayan D vitamini bebekte yorgunluk, halsizlik ve ardından bayılmalara sebep olabilir.
Bebeklerde D Vitamini Kullanımı
D vitamini eksikliğinin gitgide yaygınlaştığı dönemlerde, D vitamini takviyesi almak da bir zorunluluk olmaya başlıyor. Yetişkinlere ek olarak, bebeklerde D vitamini kullanımı arttı. Özellikle doğumdan sonra yapılan D vitamini testine göre D vitamini kullanımına başlanabiliyor. Kimi durumlarda ise, gebelikte D vitamini ihtiyacına göre takviyelere başlanabiliyor.
Bebeklerde D vitamini kullanım şekillerine gelecek olursak, en yaygın olarak D vitamini damlasını ağız yoluyla verildiğini görüyoruz. Buna ek olarak, mama ve süt ürünleriyle birlikte alınabilen takviyeler de bebeğin D vitamini ihtiyacını karşılayabilir. Öte yandan, sindirimi daha kolay olan D vitamini damlası kullanımı bir hekim eşliğinde bebeklerde D vitamini eksikliği durumunu en aza indirebilir.
Bu tedavi yöntemi genellikle bebek 3 yaşına gelene kadar devam eder. Ancak anne sütü almaya devam eden bir bebek için alınan D vitamini takviyesinde düşüşler olabilir. Bu sebeple, bir doktor tavsiyesi olmadan bebeğiniz için D vitamini takviyesine başlamamanız önerilir.
Çocuk ve Bebekler için En İyi Vitamin D Takviyesi
Çocukların D vitamini eksikliğini gidermeye yardımcı vitamin D ve diğer vitamin takviye çeşitleri bikalite.com’da
Çocuklar İçin D Vitamini
Bebeklikte yeteri kadar alınmayan D vitamini, çocuklukta kendini daha şiddetli belirtiler ile gösterebilir. Özellikle raşitizm çocuk yaşlarda kendini daha ağır sonuçlara yol açabilir. Bu sebeple, bebekliğin yanı sıra çocuklukta da D vitamini alımı oldukça önemlidir. D vitamini alımının büyük bir çoğunluğu güneşten sağlandığı için çocuk yaşlarda yeteri kadar güneşe maruz kalmak büyük önem teşkil eder. Güneş ışınlarına ek olarak, çocuklar için D vitamini alımında D vitamini içeren besinlerin tüketimi de çocuk yaşta yaşanabilecek olan D vitamini eksikliği sorununu önleyebilir.
Doğal yollarla alınan D vitamininin yanı sıra, takviye gıdalar sayesinde de çocukların D vitamini ihtiyacı karşılanabilir. Bebeklerde yaygın olarak kullanılan D vitamini damlası çocuklar için de iyi bir tercih olabilir. Damlaya ek olarak, D vitamini hapı ve D vitamini kapsülü de D vitamini eksikliğini en aza indirebilir.
Gebelikte D Vitamini Takviyesi için Bikalite
Kalite belgeli ve orijinal d vitamini takviyesi çeşitleri için
Gebelikte D Vitamini
Anne adayları hamilelik döneminde hem kendi sağlığı hem de bebeklerinin sağlığı için D vitaminini yeteri kadar aldıklarından emin olmalılardır. Aksi halde, hem bireyde hem de bebekte D vitamini eksikliğinin sebep olabileceği birçok farklı rahatsızlık ortaya çıkabilir. Bunlara ek olarak, doğum sonrası bebeğin D vitamini ihtiyacında da artışlara sebep olabilir.
Kimi zaman yeteri kadar D vitamini alsanız da sizin için yeterli olmayabilir. Aldığınız D vitamininden bebeğiniz de faydalandığı için vücudunuzun ihtiyacı olduğu D vitamininde eksilmeler olabiliyor. Bu sebeple, bir hekim eşliğinde gebelikte D vitamini ihtiyacınızı belirleyip ona göre adım atmanız hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için oldukça önemli bir yer tutuyor.
Bebekler İçin D Vitamini Önerisi
Vitamin ve diğer takviye gıda alımlarında kullanılan ürünün güvenli olması oldukça önemli bir husustur. Bikalite’de, ürünlere ve üretici firmalara ait olan belgeler hassasiyetle incelenir, yalnızca kalite kriterlerimize uygun ve orjinal ürünler beğeninize sunulur. Bikalite’deki multivitamin ve mineral takviyeleri doğru kullanıldığında sizin ve bebeğinizin günlük ihtiyaçlarınızı karşılar ve sağlığınızı korumaya destek olur. Bikalite’den gönül rahatlığıyla alışverişlerinizi yapabilirsiniz.
Kaynakça
- Vitamin D For Babies
- Does My Baby Need a Vitamin D Supplement?
- Do Babies Really Need Vitamin D
- What Parents Should Know About Vitamin D For Kids
- Vitamin D and Pregnancy
- High Doses of Vitamin D in Pregnancy
- Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği
- Sağlık Beyanlı Ürünler Yönetmelik Taslağı