Günlük hijyen gereksinimi için kullanılan antiseptiklerin önemi ve yaygınlığı yaşanan korona salgını ile daha da arttı. Virüs, bakteri ve mantar gibi hastalık yapıcı etkenlere karşı kullanılabilecek antiseptikler ile ilgili çok sayıda merak edilen nokta var. Bu yazımızda size antiseptik ile ilgili merak edilen bazı noktaları anlattık.
Antiseptik Nedir? Antiseptik Ne İşe Yarar?
Canlı dokuların dezenfeksiyonu için kullanılan kimyasallara antiseptik denir. Bir bakıma vücut yüzeyine ve yaralara uygulanan dezenfektanlardır (1).
Antiseptikler uygulandıkları yüzeylerdeki mantar, bakteri, virüs gibi hastalık yapıcı organizmaları etkisiz hale getirirler.
Kaliteli ve Belgeli Antiseptik Çeşitleri Bikalite’de
Covid-19 dahil pek çok zararlı organizmanın dezenfeksiyonu için kullanılabilecek, yüksel etki gücüne sahip (alkollü ve alkolsüz), kaliteli ve belgeli dezenfektan çeşitlerimizi inceleyebilirsiniz.
Antiseptiklerin Özellikleri
- Piyasada farklı üreticilerden çok sayıda antiseptik ürünü bulunabilir. Antiseptikleri seçerken dikkat edilmesi gereken özellikleri şöyle sıralayabiliriz (2,3).
- Deri, vücut dokuları ve hücreler üzerinde tahrip edici etkiye sahip olmamalı, demotolojik onayı bulunmalı
- Hastalık yapıcı mikroorganizmaların üremesini engellemeli ve geniş bir antimikrobiyal spektruma sahip olmalı
- Kullanılan bölgedeki mikroorganizmalara önemli oranda etki etmeli
- Hızlı etki göstermeli
- Organik maddelerden ve kullanılan diğer kimyasallardan etkilenmemeli
- Kokusu ile rahatsız etmemeli
Antiseptikte Alkol Oranı
Alkoller yaygın kullanılan antiseptiklerdendir. Bakteriler, mantarlar ve lipid içeren virüslere karşı etkilidirler. Aktiviteleri su varlığında daha da artar. Bu sebeple %70 seviyesindeki alkol oranına sahip ürünler, %95 seviyesindeki alkol oranına sahip ürünlere nazaran daha etkilidir. (4)
Avrupa El Dezenfeksiyonu Standardı EN1500’e göre izopropanolün %60’lık çözeltisi referans olarak kabul edilir. Metanol toksik etkileri sebebi ile antiseptik olarak tercih edilmez. Etil alkol % 60, izopropil alkol % 50 ve n-propil alkol % 40 üzerindeki yoğunluklarda yeterli etki gösterir. Etil alkol % 60-80 yoğunluklarda etkin olmakla birlikte cilt antisepsisi için optimal etkinlik gösterdiği yoğunluk (hacim/hacim) %70’tir. Buna karşılık yoğunluk %50’nin altına düştüğünde aktivitesini büyük ölçüde kaybeder.
Antiseptik Solüsyonlar Nedir?
Antiseptik solüsyonlar içerdikleri etken maddelere göre gruplandırılırlar. Hem günlük hayatta hem de cerrahi işlemlerde kullanılan bir çok antiseptik solüsyon vardır. Bunlardan başlıcalarını burada anlatacağız:
Alkol solusyonları: En çabuk etki gösteren ve en yaygın kullanılan solüsyonlardır. Etil alkol, izopropil alkol ve n-propil alkol en yaygın kullanılan alkol solüsyonlarıdır. Bakteri, virüs ve mantarlara karşı etkili olsa da sporlara etki etmez. İnsan cildine en uygun antiseptiklerr olup, tekrarlayan kullanımlarda ciltte kuruluk yapabilir (5). Bu sebeple nemlendirici içeren antiseptikler tercih edilebilir veya antiseptiğin kullanımı sonrası nemlendirici kullanılabilir.
Klorheksidin glukonat: Ağız, diş ve boğaz iltihaplarının tedavisinde kullanılan bir antiseptiktir. Alkollere göre antibakteriyel etkisi daha az olmasına rağmen daha uzun süre etkilidir (5).
İyot ve iyodoforlar: Doğal iyot elementi çok eskiden beri yaraların temizlenmesinde kullanılmaktadır. İyot cilt rengi değişikliği yapması ve ciltte irritasyona sebep olması sebebiyle yerini iyodoforlara bırakmıştır (5).
Kloroksilenol: Kozmetikler içinde koruyucu olarak ve antimikrobiyal içeren sabunlar içinde kullanılır (5).
Bunlar dışında fenol bileşikleri, dörtlü amonyum bileşikleri, hekzaklorofen, polihekzametilen biguanid gibi antiseptikler vardır.
Antiseptik ve Dezenfektan Farkı
Bakteri virüs ve mantar gibi hastalık yapıcı mikroorganizmaları yok etmek, sayılarını azaltmak için kullanılan kimyasallara dezenfektan denir. Dezenfektanlar el, kıyafet ve yüzeylerin dezenfektanı için kullanılabilir. Antiseptikler ise sadece canlı dokular için kullanılır. Antiseptiklere canlı dokular için kullanılan dezenfektan denilebilir. Her antiseptik bir dezenfektan olsa da, her dezenfektan antiseptik olarak kullanılamaz.
Antiseptik Ürünler Nelerdir?
Antiseptikler kullanım amaçlarına göre çeşitli şekillerde üretilmektedir. Bu ürünleri kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:
- Sprey veya sıvı antiseptikler: Antiseptiklerin en sık karşılaşılan türlerindendir. El antiseptikleri genel olarak bu sınıfa girer.
- Antiseptik krem: Hem günlük antiseptik ihtiyacı için hem de küçük çaplı yaralanma, yanık ve sıyrıkların tedavisinde kullanılırlar.
- Antiseptik sabun: Bu sabunlar el yıkama işleminde bakteri, virüs gibi mikropların öldürülmesinde kullanılırlar.
- Antiseptik mendil: Antiseptik çözelti içeren mendillerdir.
- Antiseptik gargaralar: Ağız, diş ve boğaz iltihaplarının tedavisinde kullanılırlar.
En İyi Antiseptik Markaları Nelerdir?
En iyi antiseptik markaları uluslararası standartlara göre üretilmiş, insan cildine uygunluğu dermatolojik testlerle kanıtlanmış, bütün üretim süreci kalite standartlarına uygun olan antiseptiklerdir. Bikalite olarak size sunduğumuz bütün antiseptikler bu özellikleri taşır. Sitemizden alacağınız antiseptikleri gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
En iyi Antiseptik Fiyatları
Antiseptikler piyasada çeşitli fiyatlarda bulunmakta. Antiseptiği seçerken ucuz olandan ziyade kalite belgeli, etkisi raporlarla kanıtlanmış ve dermatolojik testleri yapılmış ürünler seçilmelidir. Cilde uyumsuz, bakteri ve virüsleri etkisiz hale getirmede yeterince etkili olmayan ama ucuz olduğu için tercih edilen ürünler bizi yeterince koruyamayabilir. İnsan cildine temas eden ve hijyen sağlanması hedeflenen ürünlerde ürünün etkinliği, insan sağlığına uygunluğu ve orjinal oluşu fiyat karşılaştırmasından önce dikkat edilmesi gereken noktalardır.
En İyi Dezenfektan Markaları
Kaynakça: