Canlı dokuların üzerindeki mantar, bakteri virüs gibi hastalık yapıcı organizmaları yok etmekte kullanılan dezenfekte edici ürünlere antiseptik denir. Yani dezenfektanların canlı vücudu üzerinde kullanılabilir türleridir.(1).
Artan kullanıma bağlı olarak da son zamanlarda birçok farklı üretici, çeşitli şekillerde antiseptikler üretmektedir. Bu yazımızda size farklı antiseptik türlerini ve özelliklerini anlattık.
Kaliteli ve Belgeli Antiseptik Çeşitleri Bikalite’de
Covid-19 dahil pek çok zararlı organizmanın dezenfeksiyonu için kullanılabilecek, yüksel etki gücüne sahip (alkollü ve alkolsüz), kaliteli ve belgeli dezenfektan çeşitlerimizi inceleyebilirsiniz.
Antiseptik Sprey
Antiseptiğin en yaygın olarak bulunan çeşididir. Çeşitli hacimlerde şişelerde veya sulandırılmak üzere konsantre olarak satılır. Virüslere ve bakterilere karşı antiseptik el dezenfektanı olarak kullanılırlar. Ayrıca küçük kesik ve sıyrıkların dezenfekte edilmesinde de rahatlıkla kullanılabilirler. Sıyrık ve yaralanmalara uygulanacağı zaman da ilk yardımdan sonra uygulama yapılabilir. Gün içerisinde ihtiyaç duyuldukça 2-3 defa tekrarlanabilir. Elde kızarıklık, kaşıntı ve alerji yaratma ihtimaline karşın nemlendirici veya nemlendirici içerikli antiseptikler kullanılabilir.
Antiseptik Krem
Genellikle yara, kesik ve iltihapların dezenfekte edilmesinde kullanılırlar. Bu antiseptikler yara bölgesinin temiz kalmasını sağladığı gibi dokuların daha hızlı iyileşmesini sağlarlar. Göz ve ağız dışında kullanım talimatları çerçevesinde cilt bölgelerine sürülebilirler. Kremin etkili olabilmesi için sürüldükten sonra ovularak deriye yedirilmesi gerekir (2).
En İyi Dezenfektan Markaları
El Antiseptikleri
El antiseptikleri, gün içerisinde mikroplarla en çok temas eden organlarımız olan ellerimizi korumada en büyük yardımcılarımızdır. Ellerimizi, hastalık yapıcı bu organizmalardan temizleyen antiseptiklere el antiseptikleri denir. Sprey, krem ve jel şeklinde bulunabilirler. Sık kullanımı ellerde kuruluk ve çatlağa sebep olacağından nemlendirici içeren antiseptikler tercih edilebilir veya antiseptikten sonra nemlendirici kullanılabilir.
Antiseptik Ağız Gargaraları
Ağız, diş ve boğaz iltihaplarının mikroplardan arındırılmasında kullanılan antiseptik özellikleri taşıyan sıvılardır. Alkollü dezenfektanlara göre etkisi daha az olsa da daha uzun süre etki gösterir. İçeriğinde klorheksidin glukonat bulunur (3). Antiseptiği ağız gargarası olarak kullanmadan önce doktora başvurulmalı, ağız, dil veya boğazdaki iltihap doktora kontrol ettirilmelidir.
Yara Antiseptiği
Yara tedavisinde antiseptiklerin kullanımı dikkat gerektiren bir konudur. Yaranın türüne bağlı olarak bir sağlık kurumuna başvurulması gerektiği gibi, evde basit ilk yardımla da iyileşme sağlanabilir. Yaraya uygun antiseptiklerin seçimi bu noktada önem kazanır. Açık yaralar alkol içermeyen antiseptikler ile dezenfekte edilerek yanma hissi engellenir. Derin olmayan, kapalı yüzeysel yaralarda deriye nüfuz eden antiseptikler seçilmelidir. Çakıl, taş, toprak gibi maddelerin yaranın içine ulaştığı yaralanmalarda tahriş edici olmayan antiseptikler kullanılarak dezenfeksiyonun yanında yanma hissinin azaltılması da sağlanır. Enfeksiyonlar engellenirken yanma hissi de hafifletilebilir.
Antiseptik Sabun
Kloroksilenol etkin maddesini içeren bu sabunlar antimikrobiyal özellikleri sayesinde el yıkarken, ellerimizde bulunan hastalık yapıcı etkenleri yok eder (3). Bu sabunlar sadece gerektiğinde kullanılmalıdır. Yaralanma veya hastalık yapıcı mikroplarla olası temastan sonra kullanılmalıdır. Aksi takdirde ellerde çatlak, kızarıklık veya alerjiye sebep olabilir.
Antiseptik Islak Mendil
Antiseptik ıslak mendil, antiseptik solüsyon içeren mendillerdir. Kullanımının daha rahat olması ve taşıma kolaylığından dolayı tercih edilirler. Bu ıslak mendil ile eller temizlendikten sonra mendil atılmalı, tekrar kullanılmamalıdır.
Antiseptik İlaç
Özellikle yaralanmalardan sonra kullanılan ilaçlardır. Kesik, çizik, yüzeysel yara ve yanıklardan sonra yaralı bölgenin enfeksiyon kapmasını önler. Yara ve çevresindeki hastalık yapıcı bakteri, virüs ve mantar gibi organizmaları öldürür. Antiseptik yara spreyi veya kremi olarak kullanıma sunulmuşlardır. Doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.
Antiseptik Jel Nedir?
Antiseptik jeller de antiseptik kremler gibi mikroplara karşı bizi korur. Jeller saydam olması, yağ içermemesi, deri tarafından daha hızlı emilmesi gibi özellikleri ile kremlerden ayrılır. Etkinlik açısından bir farklari yoktur. Jeller yağ içermediğinden yağlı ciltler için daha fazla tercih edilmektedir
Kaliteli, Belgeli ve Orijinal Ürünler bikalite.com’da
Aldığınız üründe aklınız kalmasın! Kalite belgeli, orijinal ürünleri sizler için seçiyoruz.
Kaynakça: