Ana içeriğe atla
Bikalite

Ana gezinti menüsü

  • Ana Sayfa
Kullanıcı hesap menüsü
  • Giriş yapın

Sayfa yolu

  1. Ana Sayfa

Vejetaryen Beslenme ve Düşük Mortalite Bağlantısı

Yazar: Bikalite Ekibi, 22 Nisan, 2022
Resim
Bir kase içerisinde yeşillikler, havuç, nar, ceviz ile hazırlanan salata  görseli

Geniş çaplı bir çalışmaya göre, daha fazla bitki içerikli beslenen yetişkinler daha uzun yaşama şansına sahip olabilir.

Araştırmalar, yediğiniz gıdaların sağlığınızı etkilediğini göstermiştir. Meyve ve kabuklu yemişler gibi belirli yiyecekleri yemek ölüm oranlarının azalmasıyla ilişkilendirilirken, kırmızı et ve işlenmiş et gibi diğer yiyecekler ölüm oranlarının artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, genel yeme düzenlerini ve ölüm oranlarını karşılaştıran çalışmalar, karışık sonuçlar vermiştir.

Loma Linda Üniversitesi'nden Dr. Michael Orlich ve Gary Fraser tarafından yönetilen bir araştırma ekibi, bitki temelli beslenen erkek ve kadınlarda beslenme alışkanlıkları ile ölüm arasındaki bağlantıları araştırdı. Araştırma grubundaki kişiler benzer yaşam tarzına sahip olma eğilimindedir. Örneğin, genellikle sigara içmezler veya alkol tüketmezler. Bununla birlikte, benzer beslenme düzenine sahiptirler. Bu da onları diyet ile ölüm ve hastalık nedenleri arasındaki bağlantıları ortaya çıkarmak için ideal bir grup haline getirir.

Araştırmacılar, 25 yaş ve üstü 73000'den fazla insan üzerinde çalıştı. Katılımcılar, bir önceki yıl boyunca rapor edilen gıda alımlarına göre diyet gruplarına kategorize edildi. Çalışma kısmen NIH Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) tarafından finanse edildi ve 3 Haziran 2013'te JAMA Internal Medicine'de çevrimiçi olarak yayınlandı.

Katılımcıların neredeyse yarısı vejeteryan değildi, haftada bir kereden fazla kırmızı et, kümes hayvanı, balık, süt ve yumurta yiyordu. Kalanların %8'i vegandı (kırmızı et, balık, kümes hayvanları, süt ürünleri veya yumurtaları ayda bir kereden az yiyor); %29'u lakto-ovo vejeteryanlardı (yumurta ve/veya süt ürünleri yiyen, ancak kırmızı et, balık veya kümes hayvanları ayda bir kereden az yiyor); %10'u pesko-vejetaryendi (balık, süt ve yumurta yiyor, ancak nadiren kırmızı et veya kümes hayvanları yiyor); ve %5'i yarı vejetaryendi (haftada bir kereden az kırmızı et, kümes hayvanları ve balık yemek).

Yaklaşık 6 yılda, katılımcılar arasında 2570 ölüm meydana geldi. Araştırmacılar, vejetaryenlerin (vegan ve lakto-ovo-, pesko- ve yarı-vejetaryen diyetleri olanlar) vejeteryan olmayanlara kıyasla tüm nedenlerden ölme olasılığının %12 daha az olduğunu buldular. Veganlar, lakto-ovo-vejetaryenler ve pesko-vejetaryenler alt grupları için ölüm oranları, vejetaryen olmayanlarınkinden önemli ölçüde daha düşüktü.

Vejetaryen diyette olanlar kardiyovasküler hastalık, diyabet ve böbrek yetmezliği gibi böbrek bozuklukları nedeniyle daha düşük ölüm oranına sahip olma eğilimindedir. Bu çalışmada beslenme ile kansere bağlı ölümler arasında bir ilişki saptanmamıştır. Araştırmacılar ayrıca vejeteryan beslenme ile ölüm oranı arasındaki faydalı ilişkilerin erkeklerde kadınlardan daha güçlü olma eğiliminde olduğunu buldular.

Araştırmacılar, çalışmanın çeşitli sınırlamalarına dikkat çekiyor. Katılımcılar diyetlerini yalnızca çalışmanın başında bildirdiler ve yeme alışkanlıkları zamanla değişmiş olabilir. Ayrıca sadece ortalama 6 yıl takip edilmişler; diyet kalıplarının mortaliteyi etkilemesi daha uzun sürebilir.
"Bu araştırma, belirli vejetaryen diyet kalıplarının ölüm oranlarının azalması ve uzun ömür ile ilişkili olabileceği fikrine daha fazla destek veriyor. Bu, diyet seçimleri yapanlar ve diyet rehberliği sunanlar tarafından dikkate alınabilecek bir şey” diyor Orlich.

Yazan: Carol Torgan, Ph.D.

Kaynakça:

Bu yazı Vegetarian Diets Linked to Lower Mortality başlıklı yazısından çevrilmiştir.

Bikalite Notu: Bu yazı bir çeviri yazısı olduğundan bazı ifadeler, içerikler ve örnek verilen, yönlendirilen bilgi, belgeler Türkiye için geçerli olmayabilir. Bu yazı bilgi notu olması için çevrilmiştir. Genel sağlığınız için neyin iyi olabileceğini doktorunuza danışarak almanızı tavsiye ederiz. Bu yazıda belirli bir ürün veya hizmetten söz edilmesi veya bir kuruluştan veya profesyonel toplumdan tavsiye alınması, Bikalite'nin o ürün, hizmet veya uzman tavsiyesi için onay verdiği anlamına gelmez.

Etiketler

  • Vegan/Vejeteryan/Bitkisel Beslenme
  • Vegan
  • Vejeteryan
İlgili Yazılar
Yazar: Bikalite Ekibi, 27 Mayıs, 2022
Bir kişi, bir çatal ile salata hazırlıyor.

Vejetaryen Yemeklerin Keyfini Çıkarın

Sağlıklı beslenme her yaşta önemlidir. Çeşitli meyveler, sebzeler, tahıllar, proteinli yiyecekler ve süt ürünleri veya güçlendirilmiş soya alternatifleri yiyin. Ne yiyeceğinize veya içeceğinize karar verirken, besin değeri yüksek ve ilave şeker, doymuş yağ ve sodyum açısından sınırlı seçenekleri seçin. Bu ipuçlarıyla başlayın:

Basit Değişiklikler Yapın

Sebzeli ve nohutlu makarna, sebzeli pizza, sebzeli lazanya, tofu-sebze kızartma ve baharatlı fasulye gibi ana yemekler yaratın.

Etiketler

  • Vegan
  • Vejeteryan
  • Vegan/Vejeteryan/Bitkisel Beslenme
  • Vejetaryen
Yazar: Bikalite Ekibi, 21 Nisan, 2022
Bir kadın, yüzünün önünde bir portakal dilimi tutuyor. Masa üzerinde ise çeşitli sebze ve meyveler bulunuyor.

Kısaca Veganlık Tarihi ve Veganlığın Tanımı

Veganlık, hayvanların yiyecek, giyecek veya başka herhangi bir amaçla her türlü sömürü ve zulme maruz kalmasını - mümkün ve uygulanabilir olduğu ölçüde - dışlamaya çalışan bir felsefe ve yaşam biçimidir; ve buna ek olarak, hayvanların, insanların ve çevrenin yararına hayvansız alternatiflerin kullanımını teşvik eder. Beslenme bakımından, tamamen veya kısmen hayvanlardan elde edilen tüm ürünlerden vazgeçmeyi ifade eder.

Etiketler

  • Vegan
  • Vejeteryan
  • Vegan/Vejeteryan/Bitkisel Beslenme
Creative Commons LisansıBu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Etiketler

Takviye Edici Gıda(81) Vitamin(37) Maske(25) Mineral(18) Kalite(14) Vejeteryan(13) Vegan/Vejeteryan/Bitkisel Beslenme(13) Bitkisel Gıda(10) Vegan(10) En İyi Maske(10) Arı Ürünleri(10) D Vitamini(10) Vitamin D(9) Folat(8) Folik Asit(8) Demir(8) Bitkisel Beslenme(8) Dezenfektan(7) Demir Eksikliği(7) A Vitamini(7) Arı sütü(7) Vitamin A(6) Vitamin C(6) C Vitamini(6) N95 Maske(5) Çocuk Maskesi(5) B12 Vitamini(5) Collagen(5) Kolajen(5) Arı Poleni(5) Vitamin B12(4) B12(4) E Vitamini(4) Polen(4) Propolis(4) Vitamin E(3) Biotin(3) B7 Vitamini(3) Bal(3) D Vitamini Eksikliği(3) Vejetaryen(3) Vejetaryen Diyet(3) Çinko(3) Covid - 19(2) Etkinlik(2) Ateş Ölçer(2) Covid-19(2) Antiseptik(2) Hijyen(2) El Dezenfektanı(2) B6 Vitamini(2) B9 Vitamini(2) Arı Ekmeği(2) Arı Poleni Faydaları(2) Beta Karoten(2) Covid - 19 Aşısı (1)Kolonya (1)Çocuk Maskesi Kullanımı ve Hijyen (1)Vitamin B (1)B Vitamini (1)B1 Vitamini (1)L Citrulline (1)Sitrülin (1)Protein (1)B2 Vitamini (1)B3 Vitamini (1)B5 Vitimani (1)Vitamin K (1)K Vitamini (1)Kalsiyum (1)Magnezyum (1)Asya Ginsengi (1)İyot (1)Manganez (1)Potasyum (1)Selenyum (1)D Vitamini Fazlalığı (1)Vegan Et (1)Propolis Krem (1)Krem (1)Aloe vera (1)
RSS beslemesi
Powered by Drupal