Veganlık, hayvanların yiyecek, giyecek veya başka herhangi bir amaçla her türlü sömürü ve zulme maruz kalmasını - mümkün ve uygulanabilir olduğu ölçüde - dışlamaya çalışan bir felsefe ve yaşam biçimidir; ve buna ek olarak, hayvanların, insanların ve çevrenin yararına hayvansız alternatiflerin kullanımını teşvik eder. Beslenme bakımından, tamamen veya kısmen hayvanlardan elde edilen tüm ürünlerden vazgeçmeyi ifade eder.
Vegan yaşamı benimsemenin birçok yolu var. Yine de tüm veganların ortak noktası, et (balık, kabuklu deniz ürünleri ve böcekler dahil), süt ürünleri, yumurta ve bal gibi tüm hayvansal gıdalardan kaçınmanın yanı sıra hayvansal kaynaklı malzemelerden, hayvanlar üzerinde test edilmiş ürünlerden ve hayvanları eğlence için kullanan yerlerden kaçınmaktır.
Veganlık Tarihi
Vegan diyeti, The Vegan Society'nin 1944'teki kuruluşunda tanımlanmış olmasına rağmen, Leslie J Cross 1949’da toplumun bir veganizm tanımından yoksun olduğuna işaret etti. “Hayvanların insan tarafından sömürülmekten kurtuluşu ilkesini” önerdi. Bu daha sonra "hayvanların yiyecek, meta, iş, avlanma, canlı hayvan deneyi ve insan tarafından hayvan yaşamının sömürülmesini içeren diğer tüm kullanımlara son vermek" olarak açıklığa kavuşturulmuştur.
Dernek ilk olarak Ağustos 1964'te bir hayır kurumu olarak tescil edildi, ancak daha sonra Aralık 1979'da limited şirket haline geldiğinde varlıkları yeni bir hayır kurumuna devredildi. Veganlığın tanımı ve derneğin tüzüğü yıllar içinde değiştirildi ve eklemeler yapıldı. 1988 kışına gelindiğinde, her ne kadar ifadeler yıllar içinde biraz değişmiş olsa da, mevcut tanım kullanımdaydı.
Peki Veganlar Ne Yer?
Vegan diyeti çok çeşitlidir ve her türlü meyve, sebze, kuruyemiş, tahıl, tohum, fasulye ve bakliyattan oluşur - bunların tümü, asla sıkılmamanızı sağlayacak sonsuz kombinasyonlarda hazırlanabilir. Baharatlardan pastaya, hamur işlerinden pizzalara kadar en sevdiğiniz şeyler, bitki bazlı malzemelerle yapıldıkları takdirde vegan beslenmeye uygun olabilir. Fikirler için vegan tariflere göz atın.
Veganlık Sadece Diyetle İlgili Değil
Veganlar, hayvanları herhangi bir amaçla kullanmaktan kaçınırlar ve çoğu kişinin vegan yaşam tarzını seçmesinin temel nedeni merhamettir. Aksesuar ve giysilerden makyaj ve banyo malzemelerine kadar, hayvansal ürünler ve hayvanlar üzerinde test edilen ürünler beklediğinizden daha fazla yerde bulunuyor. Neyse ki günümüzde hemen hemen her şey için uygun fiyatlı ve kolay temin edilebilen alternatifler var. Vegan yaşamın diğer yönleri.
İlaç
Şu anda hemen hemen tüm ilaçlar, insan kullanımı için güvenli kabul edilmeden önce hayvanlar üzerinde test edilmelidir, ancak lütfen unutmayın: doktorunuz tarafından size reçete edilen ilaçlardan kaçınmanız ÖNERİLMEMEKTEDİR - ölü bir vegan hiç kimse için iyi değildir! Yapabileceğiniz şey, mümkünse, jelatin veya laktoz gibi hayvansal ürünler içermeyen ilaçları size vermesini doktorunuza veya eczacınıza sormaktır.
Tıbbi Yardım Kuruluşları
Bir tıbbi yardım derneği destekçisiyseniz, seçtiğiniz yardım kuruluşunun hayvanlar üzerinde testler yapıp yapmadığını kontrol etmek isteyebilirsiniz. Şu anda hayvan testleri yapmayan birçok hayır kurumu var ve birçok vegan, aktif olarak alternatif test yöntemleri arayan hayır kurumlarına bağış yapmayı tercih ediyor.
Eğlence
Veganlar hiçbir şekilde hayvan sömürüsünü desteklememeyi tercih ederler ve bu nedenle hayvanat bahçelerini veya akvaryumları ziyaret etmekten veya köpek ya da at yarışlarına katılmaktan kaçınırlar. Harika bir alternatif, kurtarılan hayvanlar için güvenli ve sevgi dolu evler sağlayan hayvan barınaklarını ziyaret etmek ve desteklemektir.
Kaynakça:
Bu yazı Definition of veganism başlıklı yazıdan çevrilmişir.