Folik asit denilince akla ilk olarak hamilelik dönemi gelmektedir. Dünyada hamilelik döneminde folik asidin alımı oldukça yaygınlaşmıştır. Ancak hamilelik öncesi folik asit alımı - plansız hamileliklerden dolayı - günümüzde hala yeterince yaygın değildir. Hamilelik öncesi folik asit takviyesi almak, hamilelik döneminde almak kadar önemlidir. Özellikle bebeğin sağlıklı gelişimi, zamanında ve sağlıklı doğabilmesi için göz ardı edilmemelidir. Özellikle nöral tüp defektlerini (NTD) önlemek için gebelik öncesi ve hamilelikte folik asit almak gerekmektedir.
Hamilelik Öncesi Folik Asit
Hamilelik sırasında annenin dışarıdan alması gereken takviyelerden biri folik asittir. “ Gebelik öncesi yeterli folikasit alımı fetusu nöral tüp defekti, düşük doğum ağırlığı ve plasentanın erken ayrılmasına karşı koruyucu olabilir.” (1). Bu nedenle gebelik planlayan kadınlara gebelik öncesi folik asit takviyesi tavsiye edilmektedir. Nöral tüp ilkel sinir sistemi oluşumu demektir. “Nöral tüpten bebeğin beyni ve omuriliği gelişir.” (2). Gebelik öncesi alım,özellikle bebeğin nöral tüp gelişimini doğrudan etkilemektedir.
Bebeğin bu temel sinir sisteminin gelişimi ise hamileliğin ilk üç ayında gerçekleşir. Bu nedenle folik aside olabildiğince erken başlanmalıdır. Eğer “nöral tüp kapanana kadar (28. günde kapanır) yeterli folik asidin alımı sağlanamazsa daha sonraki aylarda alınan folik asit takviyesi doğum kusurlarını önleyemez.” (3).
Hamileliklerin önemli bir kısmının plansız gerçekleştiğini düşünürsek, doğum çağında olan her kadının günlük olarak folik asit ihtiyacını karşılaması gerekmektedir. “Bir kadının yeterli folik asiti aldığından emin olmasının kolay bir yolu, her gün içinde folik asit bulunan bir vitamin alması” (4) iken, diğer bir yolu da diyetinde zengin folik asit içeren gıdalar bulundurmasıdır. Ancak planlanan bir hamilelikte, yiyeceklerle folikasidin temininin yeterli olamayacağı hesaba katılmalı ve doktorun yönlendirmesiyle folik asit takviyesi / ilaçları başlanmalıdır.
Öte yandan hamile kalmak isteyen kadınlar için genelde merak edilen sorulardan biri “ folik asit hamile kalmayı kolaylaştırır mı? ” sorusudur. Avrupa klinik beslenme dergisinin yayınladığı deneyde, 4000’e yakın kadın takip edildi. Sonuç olarak; “Folik asit kullanan kadınların hamile kalma olasılığı %15 daha fazlaydı. Adet düzensizliği olan kadınlar arasında folikasidi kullanan kadınların gebe kalma olasılığı %35 daha fazlaydı. Folikasit, kısa sikluslu (27 günden az sürede adet olan) kadınlarda gebelik şansını %36 artırdı. Uzun döngüleri olan (30 günden fazla) kadınlarda ise gebelik şansını %34 oranında artırdı.” (5)
Gebelikte Folik Asit Kullanımı için
İhtiyacınız olan kaliteli ve orijinal folik asit / folat / B9 vitamini çeşitlerinde doğru adresiniz bikalite.com
Hamilelikte Folik Asit Ne İşe Yarar?
Gebelikte folik asit kullanımı oldukça önemlidir. Hamilelikte anne yüksek oranda folikaside ihtiyaç duyar. “Hamile kadınlar, gelişmekte olan fetüsün yanı sıra kendi beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için ek demir ve folikasit alımına ihtiyaç duyar. Hamilelikte folik asit eksikliği; annenin sağlığını, hamileliğini ve fetal gelişimini potansiyel olarak olumsuz etkileyebilir.” (6)
Bebeğin ilkel sinir gelişimi (nöral tüpten doğan beyin ve omurilik) erkenden başlar. Bu nedenle “nöral tüp defektlerini önlemek için folikasidin kullanımına mümkün olduğunca erken (ideal dönem olarak gebe kalmadan önce)” başlanmalıdır (6). Yeteri kadar folik asidin alımı gerçekleştirilmezse bebeğin nöral tüp gelişiminin yanı sıra farklı doğum kusurlarına (konjenital kalp kusurları gibi) ya da sakatlıklara da yol açabilir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmasına göre hamilelikte folik asit kullanımı Kuzey ve Güney Amerika, İran, Ürdün ve Güney Afrika dahil olmak üzere birçok ülkede nöral tüp defektlerini önemli ölçüde azaltmıştır (7).
Gebelikte Folik Asit Kullanımı
Gebelikte folik asidin kullanımı hamileliğe ve annenin durumuna göre değişecektir. Ancak önerilen, “her gün 400μg folik asit ya da hamilelere özgü vitamin takviyeleri” almaktır (8). Ancak;
- Annede ya da bebeğin diğer biyolojik ebeveyninde nöral tüp defekti varsa,
- Daha önce nöral tüp defektinden etkilenen bir hamileliğiniz varsa,
- Annenin ya da diğer biyolojik ebeveynin ailesinde nöral tüp kusurları öyküsü varsa,
- Şeker hastasıysanız,
- Epilepsi önleyici ilaçlar kullanıyorsanız
mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Çünkü daha yüksek dozda folik asit takviyesi almanız gerekecektir (9).
Gebelikte Folik Asit Kaçıncı Haftada Bırakılır?
Bebeğin sağlıklı gelişimi ve doğum kusurlarını engellemek amacıyla folik asidin alımına gebelikten önce başlanması gerektiğini vurgulamıştık. “Gebelik öncesi dönemden başlayarak, diyete ek olarak 400 mcg/gün folikasit desteği (suplementasyon) verilmesi ve gebeliğin ilk 3 ayı boyunca da bu desteğin devam ettirilmesi” önerilmektedir (1). Gebeliğin ilerleyen zamanlarında özellikle emziriken almanızın herhangi bir zararı yoktur. Ancak sizin için en iyi dozu doktorunuz belirleyecektir.
Doğru Folik Asit Kullanımı
Ciddi oranda folik asit eksikliği varsa alınacak folikasidin takviye oranını doktorunuz belirleyecektir. Ancak gebelikte folikasidin kullanımı günlük olarak belirtilen miktarlarda olmalıdır. Eğer her gün alıyorsanız, sabah veya akşam olmak üzere aynı saatte, bir bardak su ile birlikte alabilirsiniz. Folik asidi yemekle birlikte veya yemek yemeden alabilirsiniz. Dozunuzu almayı unutursanız, hatırladığınız anda almalısınız.” (10).
Bikalite olarak vücudun temel ihtiyacı olan vitamin, multivitamin ve takviye gıda ürünlerini sizlere sunarken; uzman ekibimizin denetiminden geçiriyoruz. Bikalite’de yalnızca kalite kriterlerimize uygun, belgeli ürünleri size sunuyor, orijinal olarak üreticisinden veya distribütöründen size ulaştırıyoruz. Bu noktada ürünlerimizi gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Hamilelikte Folik Asit / Folat / B9 Vitamin Takviyesi Bikalite’de
Kadınlar için önemli bir destek gıda olan orijinal folat / folik asit takviyeleri için
Kaynakça:
- https://dosyasb.saglik.gov.tr/Eklenti/10915,tuber-turkiye-beslenme-rehberipdf.pdf
- Facts about Neural Tube Defects
- Daily iron and folic acid supplementation in pregnant women
- Women Need 400 micrograms of Folic Acid Every Day
- Does folic acid help increase the chances of getting pregnant?
- Daily iron and folic acid supplementation during pregnancy
- WHO | Fortification of wheat flour
- BDA Folic Acid Food Fact Sheet
- Folic acid | Vitamin B9
- Folic acid
- Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği
- Sağlık Beyanlı Ürünler Yönetmelik Taslağı