Bir B vitamini türü olan folik asit, vücutta yeni hücrelerin üretilmesinde görev alır (1). Başka bir deyişle vücudun sağlıklı büyümesi ve sağlıklı gelişebilmesi için folik asite ihtiyacı vardır. Öleyse son söyleyeceğimizi başta söyleyelim: Folik asit sadece kadınlar için değil herkes için bir ihtiyaçtır.Folik asit takviyesi denince akla ilk olarak kadınların gelmesinin sebebi aslında adet gören ergen ve üreme çağındaki kadınlar için önemli bir ihtiyaç olmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü aralıklı olarak folik asit takviyesinin ergenlik ve sonrasında üreme sağlığı için ulusal programlara alınmasını önermektedir (2). Gebelik öncesi folik asit kullanımı büyük doğum kusurlarını ciddi oranda engellemektedir. Özellikle üreme çağındaki kadınların hamilelik geçmişinde doğum kusuru (NTD) hikayesi varsa, bu kadınlar “hamile kalmayı planlamasalar bile her gün 400 mcg folik asit tüketmelidir.” (3)
Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nde (CDC) yapılan bir araştırmaya göre 12-49 yaş arası kadınların %22'sinin vücudunda doğum kusurlarını önleyebilecek kadar folat bulunmamaktadır (4). Gebeliklerin %50’sinin plansız (5) olduğu düşünüldüğünde potansiyel olarak hamile kalabilecek her kadının folik asit değerlerini takip etmesi ve takviye alması önerilmektedir (6).
Gebelik döneminde ise folikasitin alımı bebeğin sinir ve omurga gelişimi için temel ihtiyaçlardan biridir. Planlı gebeliklerde, gebelik öncesi folik asit kullanımı büyük doğum kusurlarını %35 ile %75 oranında önlemektedir (7). Bu nedenle hem folat açısından zengin bir diyet, hem de folik asit takviyesi, kadınlara sıklıkla tavsiye edilmektedir.
Üreme çağındaki kadınların merak ettiği sorulardan bir başkası ise “ Folik asit adet geciktirir mi? ” sorusudur. Folikasitin böyle bir yan etkisi bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalarda folik asit takviyesi ile adet döngüsünün süresi, döngünün uzunluğu ve kanamanın yoğunluğu hakkında net bir bilgi saptanmamıştır (8).
Folik asit takviyesinin kadınlar için ne kadar önemli olduğunu anlatsak da, doktor gözetiminde olmayan kadınların “günlük olarak folikasit alımını 1mg altında tutması önerilmektedir.” (9)
Folik asit takviyesinin bir ihtiyaç olup olmadığından ve kadınlar için neden önemli olduğundan bahsettik. Peki folik asit takviyesi kimlere, neden gereklidir?
Kadınlar için Folik Asit Çeşitleri Bİkalite'de
Kadınlar için önemli bir destek gıda olan folik asit eksikliğinin giderilmesinde yardımcı olacak orijinal folat / folik asit takviyeleri için
Folik Asit Takviyesi Kimlere Gerekli?
“Folik asit sağlıklı bir sinir sistemini korur, vücutta oksijen taşıyan sağlıklı kırmızı kan hücreleri oluşturmak için çalışır ve proteinlerin parçalanmasına, kullanılmasına, oluşturulmasına yardımcı olur. Bu nedenle herkesin sağlığı için folik asit gereklidir.” (10)
Folikasitin takviyesini ise ihtiyaç durumunda her yaş grubu alabilir. Daha öncede belirttiğimiz gibi özellikle hamile kalmayı planlayan ya da hamilelik sürecinde olan kadınlara folik asit takviyesi şiddetle tavsiye edilir. Hamilelik sürecinde alınan folik asit takviyesi, doğum kusurlarını ciddi bir oranda engellemekle birlikte erken doğum ve preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) riskini de azaltabilir. (11)
Bazı hastalıkların tedavisinde de folik asit takviyesi kullanılmaktadır. Folat eksikliği anemisinde doğrudan tedavi amaçlı kullanılan folik asit; şiddetli artrit, Crohn hastalığı veya sedef hastalığını tedavi etmek için kullanılan metotreksatın yan etkilerini azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. (12)
Folik asit takviyesi sadece kadınlara değil erkeklere de pek çok fayda sağlar. Örneğin; folik asitin depresyon tedavisinde kullanılması, doğurganlığı desteklemesi, kalp sağlığına faydalı olması ve saç dökülmesi ya da gri saçı engellemesi üzerinde olumlu araştırmalar mevcuttur. (13)
Çocuklar ise hızlı büyüdükleri için folik asit takviyesine ihtiyaç duyabilir. Aynı şekilde çocuklarda da folat eksikliği anemisine bağlı folik asit ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.
Folik asit takviyesinde doktorunuzun talimatlarını uygulamalısınız. Bu takviyeyi eczaneden almanız durumunda ilacın talimatlarını iyice okuduğunuzdan ve günde ihtiyacınız olan dozu alacağınızdan emin olmalısınız.
Folik Asit Ne Zaman İçilmeli?
Kullandığınız folik asit doktor tavsiyesi üzerine ise doktorunuz size başka ilaç kullanımlarını da gözeterek kullanmanız gereken zamanı tavsiye edecektir. Ancak sadece folik asit takviyesi alıyorsanız aldığınız ilacın prospektüsünü okumanızda yarar vardır. Bunun dışında kullanılan folik asit içeren multivitamin destekleri ise genel amaçlı olarak kullanılabilir.
Peki folik asit aç karna mı içilir ya da folik asit yemekle alınır mı? Folik asit suda çözünen bir vitamin türüdür. Yemeklerden önce veya sonra bol su ile içilebilir (14). Ancak her gün aynı saatte almaya özen göstermelisiniz. Dozu unutmanız halinde hatırladığınız an içmelisiniz. İlaç olarak alınan folik asit çeşitleri için aynı gün içinde iki doz alınmaması tasiye edilir. Almanız gereken doza doktorunuz karar verecektir.
Kaliteli ve Orijinal Vitamin Takviyeleri Bikalite’de
B grubu vitaminler ve diğer takviye çeşitleri için ihtiyacınız olan kalite belgeli ürünler Takviye Edici Gıda Market’te!
Folik Asit Nasıl Kullanılmalıdır?
İlaç olarak alınan folik asit takviyesi öncelikle folik asitin eksikliğine bağlı olarak, gebelik planlamasında veya bazı hastalıkların yan etkilerini azaltmada doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Doktorunuzun belirlediği ölçüde günlük dozu almanız gerekmektedir. Eğer tablet olarak kullanıyorsanız bol su ile her gün aynı saatte almaya özen göstermelisiniz. Ancak sıvı şekilde takviye alıyorsanız doğru dozu ölçmek için şırınga ya da ölçekli bir kaşık kullanabilirsiniz. Doğru ölçüyü vermeyeceği için mutfak kaşıklarını kullanmanız tavsiye edilmez. Unutulan dozu telafi etmek için iki doz almamalısınız. Eğer unutup iki doz alırsanız ve folik asit fazlalığı ya da folik asit yüksekliği söz konusu olma ihtimali varsa mutlaka doktorunuza danışınız.
Doktorların Önerdiği Folik Asit Markası Hangisi?
Bu soru özellikle hamilelik sürecindeki kaınların en çok merak ettiği soruların başındadır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi vücuttaki somut eksikilik üzerine tanımlanan folik asit ilaçları, doktor tavsiyesi üzerine alınmalıdır. Doktorların tedaviye, tedavi gören kişiye ve kendi bilgi birikimine önerdiği folikasit ilacı markası farklı olabilmektedir.
Ancak folik asitin erkekler ve çocuklar dahil her yaş grubundan insan için önemli olduğundan hareketle, herkesin folat içeren besinleri düzenli olarak tüketmeleri, düzenli olarak folik asit takviyesi almaları önemlidir. Bikalite’deki folik asit takviye edici gıda çeşitleri dahil tüm ürünler, uzmanlarımızın denetimlerinden geçerek size sunulmaktadır. Bikalite’de yalnızca kalite kriterlerimize uygun, belgeli ürünleri size sunuyor, orijinal olarak üreticisinden veya distribütöründen size ulaştırıyoruz. Bu noktada ürünlerimizi gönül rahatlığıyla kullanabilisiniz.
Folik Asit Eksikliği için B9 Vitamini / Folat Çeşitleri
Folik asit / Folat / B9 Vitamini eksikliği için kalite belgeli, orijinal takviye edici gıdalar bikalite’de
Kaynakça:
- Folic Acid
- WHO | Intermittent iron and folic acid supplementation in menstruating women
- Recommendations: Women & Folic Acid
- US women of childbearing age who are at possible increased risk of a neural tube defect-affected pregnancy due to suboptimal red blood cell folate concentrations, National Health and Nutrition Examination Survey 2007 to 2012
- 2018 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması
- Folic Acid Essential for All Women of Reproductive Age
- Neural Tube Defects, Folic Acid and Methylation.
- Folic acid supplement use and menstrual cycle characteristics: a cross-sectional study of Danish pregnancy planners
- Top 10 Facts About Folic Acid Your Women Patients Should Know
- Folic acid
- Folic Acid (Folate): Uses, Dosage, Effects, Food Sources, and More
- Folic acid: vitamin that helps the body make healthy red blood cells
- Folic Acid for Men: Benefits, Side Effects, and More
- Folic acid
- Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği
- Sağlık Beyanlı Ürünler Yönetmelik Taslağı