Vitamin B12, vücudun üretemediği ancak dışarıdan alınabilen, bir çok önemli göreve sahip bir B grubu vitaminidir. “B12 sinir hücrelerinin normal işlevini destekler aynı zamanda kırmızı kan hücresi oluşumu ve DNA sentezi için de gereklidir” (1). B12 vitamini yeterince alınmazsa eksikliğe yol açar ve B12 eksikliğinin giderilmesi için çeşitli takviye yöntemlerine başvurulur. B12 vitamini suda çözünebildiği ya da fazlası vücuttan atılabildiği için güvenli bir vitamin olarak görülmektedir. B12 vitamini için tolere edilebilir üst alım seviyesi belirlenmemiştir. Çünkü B12 vitamininin toksisite (zehirlillik) derecesi oldukça düşüktür (2). Bu nedenle B12 vitamini yüksekliği nadir olarak zarar vermektedir. Ancak yine de uzun bir süre ve gereğinden fazla alınan vitamin B12 yüksekliği tehlikeli olabilir. B12 yüksekliği genel olarak bu vitaminin fazla bulunduğu besinleri tüketmekten veya bazı hastalıklardan dolayı (kronik miyeloid lösemi, promiyelositik lösemi, polisitemi vera ve ayrıca hipereozinofilik sendrom gibi hematolojik bozukluklar) yükselebilir (3).
En İyi B12 Vitamini Takviyesi
Orijinal vitamin B12 ve B grubu vitamin çeşitleri bikalite’de
B12 Fazlalığı Belirtileri
Tıpkı B12 eksikliği zararları gibi B12 yüksekliği de bazı sorunlar yaratabilmektedir. Vitamin B12 yüksekliği genelde zehirlenme gibi durumlar yaşatmasa da önemli semptomlar ortaya çıkarabilir:
- Bunlardan ilki deri döküntüsü olarak karşımıza çıkar. Ciltte kızarıklık görülebilir, aynı zamanda vücutta sıklıkla kaşıntı hissi de oluşabilir. “Deri döküntüsünün derecesi, B vitamini kompleksi doz aşımının yoğunluğuna bağlıdır” (4).
- Bazı gastrointestinal hastalıklarda B12 doz aşımından kaynaklanabilmektedir. Hazımsızlık, mide bulantısı ve hafif ishal bu hastalıkların belirtilerindendir.
- Nadir de olsa yüksek dozda B vitamini alan kişilerde aşırı uyuşukluk ve karıncalanma hisleri gözlemlenebilir. Bu belirti vitamin B12’nin erken dönem belirtisi olarak sayılır.
- Öte yandan B12 vitamini enerji verir ve yüksek dozda alındığında uyku düzenini bozabilir ya da uykusuzluk yapabilir.
- Hipertansiyon ise bir başka belirti olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu sadece vitamin B12 yüksekliği ile değil, daha çok B vitamin komplekslerinin yüksek dozda tüketiminden kaynaklanabilir.
- Bilinen bir başka belirti de B vitamin komplekslerinin fazlalığının ruh halindeki değişimlere sebep olmasıdır. Semptomlar, huzursuzluk,depresyon, panik atak ve kafa karışıklığı olarak belirebilir (4).
Eğer kan ve kemik iliği, böbrek, karaciğer ya da çoklu organ hasarı oluşturabilecek hastalıklardan birine sahipseniz B12 vitamininiz gereğinden fazla olabilir. Ayrıca yukarıdaki belirtilerden birini gösteriyorsanız yine B12 vitamin değerlerine baktırmakta yarar vardır.
Fazla B12 Vitamini Kullanmak Zararlı mı?
Dışarıdan diyet veya multivitaminler ile birlikte alınan B12 vitamini suda çözünür. Bu nedenle vücutta “toksik düzeyde birikmez.” İster doğrudan besinlerden olsun, isterse de takviye edici gıda yoluyla olsun büyük miktarlarda alınan bu vitami zehirlilik anlamında ciddi yan etkiler yaratmaz (5). Ancak sürekli yüksek değerde seyreden B12, bazı durumlarda semptomlar gösterebilir ya da başka bir hastalığın habercisi olabilir. Daha önce bahsettiğimiz gibi kanda sürekli olarak yüksek beliren B12 vitamini “karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, miyelositik lösemi ve polisitemi vera adı verilen kırmızı kan hücrelerinin aşırı büyümesine neden olan bir grup kan kanserinin” belirtisi olabilir. “Çok fazla beyaz kan hücresinin üretildiği bir durum olan hipereozinofilik sendrom da yüksek B12 vitaminine neden olabilir (5)”.
Herhangi bir hastalık ya da tedavi altında değilken alınan B12 vitamini, bazı olumsuz koşulları beraberinde getirebilmektedir. JAMA’da (Amerikan Tabipler Birliği Dergisi) sunulan bir araştırmaya göre yüksek dozlarda verilen B12 ve B vitamini kompleksi grubunda böbrek fonksiyonlarında azalma, kalp krizi, felç gibi pek çok damar sistemi hastalıkları riskinde artış gözlemlemişlerdir. Yapılan bir başka araştırmada ise hamile kadınlarda aşırı dozda B12 ve folat alımının bebeğin üzerinde otizm ile ilişkilendirilen olumsuz sonuçlara yol açabileceği gözlemlenmiştir (6). Hollanda Groningen Üniversitesi'nden Jose Flores-Guerrero ve Stephan Bakker liderliğindeki bir başka araştırmada ise kanlarında yüksek düzeyde B12 vitamini bulunan kişilerin ilerleyen yaşlarda ölüm olasılığının daha yüksek olduğunu bildirmiştir (7). Daha çok araştırmaya gerek olsa da B12 vitaminini doktor kontrolünde kullanmak doğabilecek olumsuz sonuçlardan koruyacaktır.
B12 Yan Etkileri
B12 vitamini ilaçları genelde güvenli kabul edilir. Genel olarak herhangi ciddi yan etki beklenmez. Hap / tablet ya da enjeksiyon şeklinde kullanılabilir. B12 eksikliğinin şiddetine ve süresine uygun tedaviyi doktorunuz belirleyecektir. Ciddi bir yan etki beklenmemesine rağmen bazı koşullarda yan etkilerden söz etmek mümkündür.
B Vitamini Çeşitleri Bikalite’de
B grubu vitaminler ve B12 takviyesi için ihtiyacınız olan kalite belgeli ürünler Bikalite Takviye Edici Gıda Market’te!
B12 İğnesi Yan Etkileri
B12 enjeksiyonu çok nadir durumlarda, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar veya hassasiyetten kaynaklanan yan etkilere sebep olabilir. B12 eksikliği genelde besinlerden alınsa da eksiklik taşıyan kişinin muhtemelen takviye alması gerekecektir (8). B12 vitamini enjeksiyonları ile ilişkili yan etkilerden en yaygın görülenleri şunlardır:
- Baş ağrısı
- Deride döküntü
- Ciltte kaşıntı
- Baş dönmesi
- Uyuşma hissi
- İshal
- Kusma
- Yüksek kan basıncı
- Soğuk algınlığı belirtileri
- Anksiyete (6)
Vitamin B12 Hapı Yan Etkileri
B12 enjeksiyonu gibi B12 hapının da genel olarak yan etkisi yoktur. “Nadir durumlarda siyanokobalamin ciddi bir alerjik reaksiyona (anafilaksi) neden olabilir. (9)”. Bu alerjik reaksiyon belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Kaşıntılı, kırmızı, şişmiş, su toplamış veya soyulmuş cildi içerebilen bir deri döküntüsü
- Göğüste veya boğazda sıkışma meydana gelmesi
- Nefes almakta veya konuşmakta güçlük çekme
- Ağız, yüz, dudak, dil veya boğazın şişmeye başlaması.
Yukarıdaki durumların herhangi birini yaşıyorsanız, “ciddi bir alerjik reaksiyon yaşıyor olabilirsiniz ve acilen hastanede tedaviye ihtiyacınız olabilir (9)”.
Bebeklerde B12 Yüksekliği
“B12 vitamini, fetüse hamilelik sırasında plasenta yoluyla ve doğumdan sonra ise bebeğe anne sütü yoluyla aktarılır. (10)”. Yeterli miktarda B12 tüketen bir anneden bebek, süt veya bebek maması yoluyla gerekli B12 vitaminine sahip olur. Bu nedenle sıkı bir vejetaryen ya da vegan diyete sahip anneler devamlı olarak takipte olmalıdır (10).
Annenin çok fazla B12 almış olması halinde ise farklı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre B12 vitamini yönünden aşırı doz almış veya yüksek dozda B12 vitaminine sahip olan annenin ASD’li (otizm spektrumu) bir çocuğa sahip olma riski normalden üç kat fazla bulunmuştur (11).
En İyi B12 Vitamini ve Kompleksi
Sonuç olarak, B vitamini ve diğer gıda takviyelerine çeşitli e-ticaret sitelerinde birden fazla ürüne ulaşabilirsiniz. Ancak yine bilinebildiği gibi ülkemiz sahte ve uygunsuz üründe dünyada ilk sıralarda bulunmaktadır. Gıdalar ve takviye edici gıdalar açısından bakıldığında, bu uygunsuzluk veya güvensizlik durumu kendimiz ve sevdiklerimizin sağlığı için çok ciddi risk taşımaktadır.
Bu açıdan bakıldığında ürünün üretim sürecinden sizlere ulaştırıldığı ana kadar olan tüm tedarik zincirinin kontrolü Bikalite’nin varlık nedenidir. Bikalite uzman ekibi yalnızca kalite standartlarına uygun üretilen, bu üretimini belgeleyen, test raporları olan, ruhsatlı ürünleri sizin için seçer. Seçilen ürünler doğrudan üreticisinden veya yetkili distribütöründen doğrudan orijinal olarak size ulaştırılır. En iyi B12 vitamini takviyesi sağlınız için ne kadar önemliyse, ürüne en güvenilir biçimde ulaşmanız da o kadar önemlidir. Bikalite’nin sunduğu multivitamin ürünleriyle günlük B12 ihtiyacınızın tamamını veya bir kısmını karşılayabilirsiniz ve ürünleri gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Kaynakça:
- 9 Health Benefits of Vitamin B12, Based on Science
- How Much Vitamin B12 Is Too Much?
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14636871
- Six Possible Side Effects of Vitamin B Overdose
- High Vitamin B12: What Does That Mean?
- Vitamin B12 Overdose: How Much Is Too Much?
- Is Too Much Vitamin B12 a Health Hazard? | ALZFORUM
- https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b12-injections
- https://www.nhs.uk/medicines/cyanocobalamin/
- Vitamin B12 | Breastfeeding
- High Folate Tied to Autism Risk | MedPage Today