B12 Vitamini, vücudunuzun kan ve sinir hücrelerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olan ve tüm hücrelerinizdeki genetik materyal olan DNA'yı oluşturmaya yardımcı olan bir besindir. B12 vitamini ayrıca insanları yorgun ve zayıf yapan bir kan hastalığı olan megaloblastik aneminin önlenmesine yardımcı olur .
Ne Kadar B12 Vitaminine İhtiyacım var?
Günlük B12 vitamini ihtiyacınız yaşınıza bağlıdır. Farklı yaşlar için önerilen günlük ortalama miktarlar aşağıda mikrogram (mcg) olarak listelenmiştir:
Yaş | Önerilen Miktar |
---|---|
Doğumdan 6 aya kadar | 0,4 mcg |
7-12 aylık bebekler | 0,5 mcg |
1-3 yaş arası çocuklar | 0.9 mcg |
4-8 yaş arası çocuklar | 1,2 mcg |
9-13 yaş arası çocuklar | 1,8 mcg |
14-18 yaş arası gençler | 2,4 mcg |
yetişkinler | 2,4 mcg |
Hamile gençler ve kadınlar | 2,6 mcg |
Emziren gençler ve kadınlar | 2,8 mcg |
Hangi Gıdalar B12 Vitamini İçerir?
B12 vitamini,çok çeşitli hayvansal gıdalarda doğal olarak bulunur ve üreticiler bunu bazı güçlendirilmiş (besin takviyesi yapılmış, örneğin mineral ve vitamin eklenmiş) gıdalara ekler. Bitkisel besinler, takviye edilmedikçe B12 vitamini içermez. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yiyecekleri yiyerek önerilen miktarda B12 vitamini alabilirsiniz:
- Balık, et, kümes hayvanları, yumurta, süt ve diğer süt ürünleri B12 vitamini içerir.
- İstiridye ve sığır karaciğeri en iyi B12 vitamini kaynaklarından bazılarıdır.
- Bazı kahvaltılık tahıllar, besin mayaları ve diğer gıda ürünleri B12 vitamini ile güçlendirilmiştir.
Bir gıdaya B12 vitamini eklenip eklenmediğini öğrenmek için Besin Değerleri etiketine bakın. Bir gıda doğal olarak bu vitamini içeriyorsa, üreticilerin B12 vitaminini etiket üzerinde listelemeleri gerekmez.
Ne Tür B12 Vitamini Besin Takviyeleri Mevcuttur?
B12 vitamini, multivitamin/multimineral takviyelerinde, B-kompleks takviyelerinde ve sadece B12 vitamini içeren takviyelerde bulunur. Genellikle siyanokobalamin adı verilen bir formdadır. Diğer yaygın formlar adenosilkobalamin, metilkobalamin ve hidroksikobalamindir. Vitamin B12 dil altında çözünen bir formda da mevcuttur (dilaltı B12 vitamini). Araştırmalar, herhangi bir ek B12 vitamini formunun diğerlerinden daha iyi olduğunu göstermiyor.
Takviyelerdeki B12 vitamini miktarı büyük ölçüde değişkenlik gösterir. Bazıları, 500 mikrogram veya 1000 mikrogram gibi önerilen miktarlardan çok daha yüksek dozlarda B12 vitamini sağlar, ancak vücudunuz bunun yalnızca küçük bir yüzdesini emer. Bu dozlar güvenli kabul edilir. Bir takviyenin ne kadar B12 vitamini içerdiğini görmek için besin değerleri etiketini kontrol edin.
B12 vitami iğneyle vurulmak üzere reçeteyle de verilebilir. Bu genellikle B12 vitamini eksikliğini tedavi etmek için kullanılır.B12 vitamini, burun içine püskürtülen bir burun jeli olarak da reçeteyle temin edilebilir .
En İyi B12 Vitamini Takviyesi Hangisi?
Kalite belgeli ve orijinal vitamin B12 takviyesi ve B grubu vitamin çeşitleri bikalite’de
Yeterli B12 Vitamini Alıyor muyum?
Düzenli ve dengeli besnelen çoğu insan, yedikleri gıdalardan yeterli B12 vitamini alır. Ancak bazı insanlar yiyeceklerden B12 vitamini emiliminde sorun yaşarlar. Vücut B12 vitaminini iki aşamalı bir süreçte yiyeceklerden emer. İlk olarak, midedeki hidroklorik asit B12 vitaminini bağlı olduğu proteinden ayırır. İkinci olarak, serbest kalan B12 vitamini, mide tarafından üretilen ve intrinsik faktör adı verilen bir protein ile birleşir ve vücut bunları birlikte emer.
Diyet takviyelerindeki Vitamin B12 proteine bağlı değildir ve ilk adımı gerektirmez. Bununla birlikte, takviyelerdeki B12'nin emilmesi için intrinsik faktörle birleşmesi gerekir.
Otoimmün bir hastalık olan pernisiyöz anemisi olan kişiler intrinsik faktör yapamazlar. Sonuç olarak, gıdalardan ve diyet takviyelerinden B12 vitamini emiliminde sorun yaşarlar.
B12 vitamini eksikliği yaşlı yetişkinlerin %3 ila %43'ünü etkiler. Doktorunuz eksikliğiniz olup olmadığını görmek için B12 vitamini seviyenizi test edebilir.
Bazı insan grupları yeterli B12 vitamini alamayabilir veya onu emiliminde sorun yaşayabilir:
- Birçok yaşlı yetişkinin midelerinde, yiyeceklerde doğal olarak bulunan B12 vitaminini emmeye yetecek kadar hidroklorik asit yoktur. 50 yaşın üzerindeki kişiler, B12 vitamininin çoğunu güçlendirilmiş gıdalardan veya diyet takviyelerinden almalıdır, çünkü çoğu durumda vücutları bu kaynaklardan B12 vitamini emebilir.
- Atrofik gastrit adı verilen bir otoimmün hastalığı olan kişiler, midelerinde çok az hidroklorik asit ve intrinsik faktör ürettikleri için yeterli B12 vitaminini ememeyebilirler.
- Pernisiyöz anemisi olan kişiler, B12 vitaminini emmek için gereken intrinsik faktörü üretemezler. Sonuç olarak, gıdalardan ve diyet takviyelerinden B12 vitamini emiliminde sorun yaşarlar. Doktorlar genellikle pernisiyöz anemiyi B12 vitamini iğneleri ile tedavi ederler, ancak ağızdan verilen çok yüksek dozlarda B12 vitamini de etkili olabilir.
- Mide veya bağırsak ameliyatı geçirmiş olan kişiler (örneğin kilo vermek veya midenin bir kısmını veya tamamını çıkarmak için) B12 vitaminini emmek için yeterli hidroklorik asit ve intrinsik faktör üretemeyebilir.
- Çölyak hastalığı veya Crohn hastalığı gibi mide ve ince bağırsak rahatsızlıkları olan kişiler B12 vitaminini yeterince ememeyebilirler.
- Vejetaryenler ve veganlar gibi hayvansal gıdaları çok az tüketen veya hiç yemeyen kişiler, diyetlerinden yeterli B12 vitamini alamayabilir. B12 vitamini sadece hayvansal gıdalarda doğal olarak bulunur. Hamile kadınlar ve bebeklerini emziren kadınlar katı vejetaryenler veya veganlar olduklarında, bebekleri de yeterli B12 vitamini alamayabilir.
Yeterli B12 Vitamini Alınmazsa Ne Olur?
Vücudunuz bir günde yediğiniz miktardan 1000 ila 2000 kat daha fazla B12 vitamini depolar, bu nedenle B12 vitamini eksikliği belirtilerinin ortaya çıkması birkaç yıl alabilir.
B12 vitamini eksikliğiniz varsa, kendinizi yorgun veya zayıf hissedebilirsiniz. Bunlar, B12 vitamini eksikliğinin ayırt edici özelliği olan megaloblastik aneminin belirtileridir. Ayrıca soluk cilt, kalp çarpıntısı, iştahsızlık, kilo kaybı ve kısırlık gibi sorunlara sahip olabilirsiniz. Elleriniz ve ayaklarınız uyuşabilir veya karıncalanabilir. Bu sinir problemlerinin bir işaretidir. B12 vitamini eksikliğinin diğer belirtileri arasında denge problemleri, depresyon, kafa karışıklığı, bunama, zayıf hafıza ve ağız veya dilde ağrı yer alır.
Bebeklerde B12 vitamini eksikliğinin belirtileri arasında gelişme geriliği, tipik gelişimsel dönüm noktalarına ulaşmada gecikmeler ve megaloblastik anemi bulunur.
B12 vitamini eksikliği megaloblastik anemisi olmayan kişilerde bile sinir sistemine zarar verebilir. Bu nedenle eksikliğin mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi önemlidir.
B12 Vitamininin Sağlık Üzerindeki Bazı Etkileri Nelerdir?
Bilim adamları, sağlığı nasıl etkilediğini anlamak için B12 vitamini üzerinde çalışıyorlar. İşte bu araştırmanın gösterdiğine dair birkaç örnek:
Kanser
Bazı araştırmalar, yüksek B12 vitamini düzeyine sahip kişilerin kanser riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ancak diğer araştırmalar, düşük B12 vitamini düzeyine sahip kişilerde kanser riskinin daha yüksek olduğunu veya B12 vitamini düzeylerinin kanser riskini etkilemediğini gösteriyor. B12 vitamini düzeylerinin kanser riskini etkileyip etkilemediğini anlamak için daha fazla kanıt gereklidir.
Kalp Hastalığı ve Felç
B12 vitamini takviyeleri (diğer B vitaminleri ile birlikte), kalp krizi veya felç riskinin artmasına sebep olan bir bileşik olan homosisteinin kandaki değerlerini düşürür.
Ancak homosistein azalmasına rağmen, araştırmalar bu vitaminlerin kardiyovasküler hastalık veya felç riskini azaltmadığını gösteriyor.
Demans ve bilişsel işlev
Çoğu çalışma, kandaki düşük B12 vitamini düzeylerinin, demans veya Alzheimer hastalığı olup olmadığına bakılmaksızın yaşlı insanlarda bilişsel düşüş riskini etkilemediğini göstermektedir. Yaşlı erişkinlerde B12 vitamini takviyesinin bilişsel işlev üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak için daha fazla klinik araştırmaya ihtiyaç vardır.
Enerji ve Dayanıklılık
Üreticileri genellikle enerji, atletik performans ve dayanıklılık için B12 vitamini takviyelerini teşvik eder. Ancak B12 vitamini, beslenmelerinden yeterince B12 alan kişilerde bu faydaları sağlamaz.
B12 Vitamini Zararlı Olabilir mi?
B12 vitamininin yüksek dozlarda bile herhangi bir zarara neden olduğu gösterilmemiştir.
B12 Vitamini İlaçlar veya Diğer Gıda Takviyeleri ile Etkileşime Giriyor mu?
Evet. B12 vitamini takviyeleri, aldığınız bazı ilaçlarla etkileşime girebilir veya onları engelleyebilir.
Doktorunuza, eczacınıza ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarına, aldığınız diyet takviyeleri ve reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlar hakkında bilgi verin. Diyet takviyelerinin ilaçlarınızla etkileşime girip giremeyeceğini size söyleyebilirler. Ayrıca, aldığınız ilaçların vücudunuzun diğer besinleri nasıl emdiğini veya kullandığını etkileyip etkilemediğini de açıklayabilirler.
B12 Eksikliği için En iyi Vitamin B12 Takviyesi Çeşitleri
Sağlığınıza değer katacak orijinal B12 vitamin takviyesi çeşitleri bikalite.com’da
B12 Vitamini ve Sağlıklı Beslenme
İnsanlar besinlerinin çoğunu yiyecek ve içeceklerden almalıdır. Gıdalar vitaminler, mineraller, diyet lifi ve sağlığa fayda sağlayan diğer bileşenleri içerir. Bazı durumlarda, takviye edilmiş gıdalar ve diyet takviyeleri, bir veya daha fazla besin maddesi ihtiyacını karşılamanın mümkün olmadığı durumlarda (örneğin hamilelik gibi belirli yaşam evrelerinde) faydalıdır.
Güncellendi: 7 Temmuz 2021 Bu bilgi formunda yapılan değişikliklerin geçmişi
Kaynakça:
- Bu yazı B12 Vitamini yazısından çevrilmiştir.
Bikalite Notu: Bu yazı bir çeviri yazısı olduğundan bazı ifadeler, içerikler ve örnek verilen, yönlendirilen bilgi, belgeler Türkiye için geçerli olmayabilir. Bu yazı bilgi notu olması için çevrilmiştir. Genel sağlığınız için neyin iyi olabileceğini doktorunuza danışarak almanızı tavsiye ederiz. Bu yazıda belirli bir ürün veya hizmetten söz edilmesi veya bir kuruluştan veya profesyonel toplumdan tavsiye alınması, Bikalite'nin o ürün, hizmet veya uzman tavsiyesi için onay verdiği anlamına gelmez.