Corona virüsüne karşı alınan en önemli önlemlerin başında gelen maskelerin kullanımı, bazı sorunları da beraberinde getirdi. Bunlarıdan bir tanesi olan maske kokusu meselesini bu yazımızda açıklığa kavuşturmak istedik. Maske kullanımı sırasında hissedilen kötü kokunun sebepleri şöyle sıralanabilir:
Ağız Kokusu
Ağız ve diş bakımını ihmal eden kullanıcılar kötü ağız kokusuyla karşılaşabilirler. Maskenin takılmadığı zamanlarda hissedilmeyen bu koku, hem ağzı hem burnu kapatan maske yüzünden hissedilebilir hale gelebilir. Basit ağız-diş bakımı ve temizliği ile giderilemeyen bu kokunun altında başka sebepler de yatıyor olabilir. Bu durumda doktora başvurulmalıdır.
Ağız kokusuna sebep olabilen etkenler şu şekilde sıralanabilir:
Çeşitli hastalıklar
- Plak oluşumundan kaynaklanan diş çürüğü ve ya diş eti hastalıkları,
- Bazı kronik hastalıklar, asit reflü veya böbrek yetmezliği gibi hastalıklar,
- Bademcik iltihabı,alerji sebebiyle ortaya çıkan geniz akıntısı, sinüzit ve ya bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonları
ağız kokusuna sebep olabilir.
Beslenme tipi
Düşük karbonhidratlı beslenen kişilerde vücut enerji için yağları yakmaya başlayınca keton adı verilen ve kokuya sebep olan bileşikler ortaya çıkar. Ketonlar kokuya sebep olur.
Fazla miktarda tatlı gıdalar tüketen kişilerde de ağız kokusu oluşur. Şeker, ağızda bulunan bakteriler için çok iyi bir besindir. Bakterilerin sayısının artması ağız kokusuna sebep olur.
Ağızdan nefes almak
Sürekli olarak ağızdan alınan nefes kuruluğa sebep olarak, tükürüğün ağızdaki yemek artıklarını temizlemesini engeller. Bu da kokuya sebep olur.
Henüz ortaya çıkmamış veya teşhis konmamış hastalıklar
Basit temizlikle ve ağız-diş bakımı ile geçmeyen nefes kokusu bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Tip-1 diyabet ve bazı karaciğer hastalıklarının da ağız kokusuna sebep olduğu bilinmektedir. Bu durumda acilen doktora başvurulmalıdır.
Ambalaj Kokusu
Maskenin ambalajı da kokunun sebeplerinden biri olabilir. Ambalaj üretiminde kullanılan malzemeler zamanla maskeye kendi kokusunu verebilir. Ambalaj kalitesi, boya içermesi ve katman sayısı önemlidir.
Koku, koruma için kullanabilecekleri kimyasal maskelere bağlı olabilir. Bu kimyasallar maskenin saklama sürecinde bozulmamaları için tercih edilmiş olabilir. Gerekli testleri sağlamışsa bu gibi ürünlerde ambalaj kokusunu azaltmanın veya ortadan kaldırmanın yolu, maskenin kullanımı öncesinde bir süre havalandırılmasıdır.
Kumaş veya Boya Kokusu
Özellikle kumaş maskelerde kullanılan kumaş, boya ve çeşitli kimyasallar maskeye koku verebilir. Bez maskeleri yıkayarak bu kokudan kurtulmak mümkündür ancak, bu tür maskelerin kullanılması koruyuculuk açısından önerilmez. Renkli ve desenli maske ürünlerinde kullanılan boyanın insan sağlığına uygunluğu incelenmelidir. Bikalite olarak müşterilerimize sunduğumuz maskelerde kullanılan kumaş ve boyalar standartlara uygun üretilmiş olup, kumaş ve boyanın doğal kokusu dışında insanları rahatsız edecek maske kokusu içermezler.
Standartlara Uygun Kaliteli Maske Çeşitleri Bikalite’de
Bikalite’deki tüm ürünler, uzman kalite ekibimiz tarafında incelenmektedir. Üreticiden temin edip doğrudan size ulaştırdığımız orijinal maske çeşitleri için
Kokulu Maske
Daha ferah bir kullanıcı deneyimi için son zamanlarda çeşitli kokular ve mentol içeren maskeler üretilmeye başlandı. Mentollü maskeler her kişi için hoş koku anlamına gelmeyebilir. Bu sebeple mentol kokusundan rahatsızlık duyanların mentollü maske tercih etmemelerini öneririz.
Maske Kokusu Nasıl Giderilir?
Maske kokusu olduğu düşünülen kokunun büyük orandan kişinin ağız kokusundan kaynaklıdığı düşünüldüğünde, bunu gidermeye çalışmanın en zahmetsiz yolu düzenli olarak dişlerinizi fırçalamaktır. Düzenli temizlenen dişler ağızdaki bakteri oluşumunu en aza indirir ve maskede oluşan kötü kokunun nedenlerinden birini ortadan kaldırmanıza yarar.
Cerrahi maske kullandığınızda, soluma işlemi maskenin kumaşı üzerinden yapılır / yapılmalıdır. Bu sebeple solunum parçacıklarınız maskenin üzerine düşer. Bu parçacıklarda bulunan bakteriler, uzun süreli kullanımda çoğalabilir ve hoş olmayan bir kokuya neden olabilir. Maskedeki kötü koku tek kullanımlık maskeyi atmanın zamanının geldiğini gösteren bir işarettir.
Ambalaj veya boya kaynaklı kokular maskenin kullanılmadan önce bir süre havalandırılması ile çözülebilir.
Yukarıda ifade ettiğimiz gibi farklı sağlık problemleri de koku oluşumunun bir göstergesi olduğundan ilgili problemin çözülmesi, maskenin kullanım sürecindeki kötü koku oluşumunu ortadan kaldırabilir.
Diğer taraftan sağlığınızla ilgili bir sorun bulunmuyorsa, maske kullanım süresi de standart olan 3-4 saati geçmiyorsa ve hala bir koku mevcutsa kullanılan maskenin kalite standartlarını sağlayıp sağlamadığı özellikle incelenmelidir. Kullanılan maskenin test standartlarını sağlayan bir cerrahi maske olması, kullanılan maskenin kumaşlarının spunbond, meltblown ve spunbond kumaşlardan, nizami kalınlıklarda kullanılması maskenin koruyucu olduğunun kanıtıdır. Maskenin rahat nefes aldıran ama aynı zamanda mikroorganizmaları engelleyen bir yapıda olması ancak gerekli testlerle anlaşılabilir.
Maskede kullanılan boyanın da benzer şekilde test süreçlerinden geçmiş olması, doğru boyanın doğru miktarda ve doğru yerde kullanılması koku ve diğer problem olasılığını düşürür.
Maske tercihinizi bilimsel bilgiler ışığında uzman önerileri doğrultusunda yapmanız koku oluşumu dahil birçok problemi oluşmadan ortadan kaldırır. Bikalite; kalite uzmanları tarafından incelenen ve e-ticaret platformuna dahil edilen cerrahi maske dahil tüm ürünlerin gerekli test raporlarına sahip olduğunu, üretiminin kalite standartlarına uygun olduğunu, ürünlerin orijinal olduğunu garanti eder. Kaliteli maske ürünlerimiz için tıklayınız.
En İyi Maske Hangisi?
CE Belgeli, test raporlu, standartlara uygun, kullanım kolaylığı olan Maske mi arıyorsunuz?
Kaynakça: