Korona salgını ile artan maske kullanımı bazı yan etkileri de beraberinde getirdi. Maskenin üretiminde kullanılan kimyasallar, boyalar, uzun süreli kullanım gibi sebeplerden kimilerimizde alerjik reaksiyonlar görülmeye başlandı. Bu durum, cerrahi maske alerji yapar mı sorularına neden oldu ve alerji yapmayan maske arayışlarını hızlandırdı. Bu yazımızda, maske alerjisi sorununu, bu soruna dönük çözümleri ve anti alerjik maske konusunu ele almaya çalıştık. İyi okumalar.
Covid-19 pandemisinin çok yeni olması sebebiyle, uzun süreli ve/veya uygunsuz maske kullanımının insan sağlığına etkileri zaman içinde ortaya koyulacak olsa da; geçmiş pandemi örnekleri bize maske alerjisi konusunda çeşitli veriler sunabiliyor. 2002’de ortaya çıkan SARS salgını sırasında da salgın bölgelerinde yoğun olarak cerrahi maskeler kullanıldı. Bu kullanımlar sonrasında insan cildinde bazı alerjik reaksiyonlar gözlemlendi. İncelemeler sonucunda formaldehit, etilen üre melamin formaldehit ve Kuaterniyum-15 gibi maskenin üretiminde kullanılan kimyasalların alerjik cilt reaksiyonlarına sebep olduğu ortaya kondu (1). Cincinnati Üniversitesi’nde alerji ve bağışıklık sistemi üzerine çalışan Dr. Yashu Dhamja, maske kullanıcılarında formaldehit ve elastik malzemelerden dolayı kontakt dermatit adı verilen alerjik reaksiyonun görülebileceğini belirtti (2).
Maskenin kullanımı sebebiyle ortaya çıkabilecek bir başka alerjik problem de egzama. Maskelerin çok sıkı takılması veya uygunsuz malzemelerden üretilmesi; ürünün yüze sürtünerek deriyi rahatsız etmesine, cilt nemini emerek cildi kurutmasına yol açabiliyor. Yine bazı maskeler nefesi hapsederek ciltte kuruluğa, kızarıklığa ve kaşıntıya sebep olabilir. Bu durum, korona sebebiyle yaşadığımız stresle de birleşirse egzama kaçınılmaz olabilir (3).
Kullanımı uygun olmayan yıkanabilir bez maskeler de alerjiye davetiye çıkarıyor. Yıkanabilir kumaş maskeler her yıkamadan sonra kumaşta kalan deterjan ve yumuşatıcı atıklar yüzünden alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Yine bu maskelerin üretiminde kullanılan çeşitli kumaş, boya ve kimyasal da alerjiye sebep olabiliyor (1).
Cerrahi Maske Alerji Yapabilir ve Alerjenik Reaksiyonları Azaltabilir
Her ne kadar konumuz maskenin kullanımı sonrasında oluşabilen alerjik reaksiyonlar olsa da; maskenin kullanımı bazı alerjik durumları, özellikle bahar aylarında birçok kişide gözlemlenen alerjik rinit gibi rahatsızlıkları azaltabileceğine değinmeden geçmemek gerekiyor. Nisan 2020’de İsrail'deki tıp merkezlerinde günde 8-12 saatlik vardiyalarla çalışan, cerrahi maske ve n95 maske kullanan 301 sağlık çalışanı üzerinde yapılan 2 haftalık araştırmada; yüz maskesi kullanımının alerjik rinit semptom şiddetini azaltabileceği saptamış (4). Başka bir deyişle bazı durumlarda yüz maskesi ve cerrahi maske alerji yapabilirken, bazı alerjik reaksiyonları da azaltabilen bir cihazdır.
Maske Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Maske alerjisi sonucunda ortaya çıkabilecek kontakt dermatit ve egzama gibi hastalıkların belirtilerini şöyle sıralayabiliriz: Maskenin cilde temas ettiği yerlerde kızarıklık, deride kabartı, kaşıntı, cilt kuruluğu, ciltte pul şeklinde döküntü (1,3).
Nemlendiriciler egzama için birincil tedavilerdendir. Maskelerin kullanımından sonra kullanılacak nemlendirici maskenin olumsuz etkilerini gideriyor. Ancak nemlendiricinin etkili olmadığı durumlarda doktora başvurulmalı.
Maske Alerjisini Engellemenin Yolları
Maskenin uzun süreli kullanımı ve uygunsuz ürün tercihinin yol açabileceği alerjik reaksiyonları engellemenin çeşitli yolları vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
1. Standartlara uygun kalite belgeli maske kullanımı: İnsanlara zarar vermeyecek, insan tenine uygun, zararlı kimyasalların kullanılmadığı, alerjen içermeyen kumaştan üretilmiş anti alerjik maske kullanımı, birçok alerjik reaksiyonun önüne geçer.
Antialerjik Maske Çeşitleri
Kalite stadartlarına uygun, yüksek koruyuculukta ve alerji yapmayan maske markaları bikalite.com’da.
2. Maskeyi çıkardıktan sonra nemlendirici kullanımı: Nemlendiriciler, maskenin kullanımı esnasında oluşan kuruluğu gidererek cildin tahriş olmasını engeller.
3. Yüze tam oturan ürün kullanımı: Yüze tam oturmayan maskeler cilde sürtünerek tahriş olmasına sebep olabilir.
4. Mümkün olması durumunda maskeyi çıkararak cildi havalandırmak: Kimsenin olmadığı, tek başımıza veya sadece aynı evde yaşadığımız aile bireyleriyle olduğumuz zamanlarda maskeyi çıkararak cildimizi rahatlatarak alerjik reaksiyonların önüne geçmiş oluruz.
Antialerjik Maske / Alerji Yapmayan Maske
John Hopkins Üniversitesi’nden dermatolog Anne Chien, doğru maske kullanımının alerjiye ve maskenin yol açabileceği diğer yan etkilere karşı etkili olduğunu söylüyor (5). Standartlara uygun, test raporu olan, kaliteli maske markaları kullanmak çok önemli. Bu konuda Kaliteli Maske Nasıl Anlaşılır? Yazımızı da okumanızı öneriyoruz.
Bikalite olarak, uzman ekibimizin incelemelerinden geçen alerji yapmayan maske çeşitlerini üreticisinden doğrudan temin ederek orijinal olarak sizlere sunuyoruz. Roll Maske ve Cenermed Cerrahi Çocuk Maskesi anti alerjenik kumaşlı maskelerimizdendir. Kendiniz ve sevdikleriniz için ürünlerimizi mutlaka inceleyiniz.
Kaliteli, Belgeli ve Orijinal Ürünler
Kaynaklar: