Kaliteye ve kaliteli ürünlere ulaşmanın herkesin hakkı olduğu düşüncesiyle yola çıkan Bikalite olarak; kavamı, kalitenin süreçleri, kalitenin nasıl anlaşılabileceği ve kalitenin sağlayacağı yararları yazı dizisi şeklinde sizlere sunuyoruz. Sunduğumuz yazı dizimizin dördüncü yazısında; kalite süreçlerinin doğru şekilde yapılmasıyla ancak kalite güvencesinin sağlanabileceğini değerlendirdik. Bikalite olarak, kaliteli ve orijinal ürünleri sizlere sunarken, ilgili alandaki uzman görüşlerini de size aktarıyor ve bilinçli tüketim için gerekli bilgi üretimine yardımcı oluyoruz.
Kalite unsurları ve süreçleri değerlendirilirken her aşamanın standartlara uygun olması önemlidir. Bir diğer önemli olan bir nokta ise bu aşamaların kanıtlanmasıdır. Kamuoyuna bu kanıtları süren firmalar hem güven kazanır hem taahhütte bulunur, hem de üretim sürecini daha fazla kontrol altında tutmaya çalışır.
A) İlk Ürün - Numune Değerlendirilmesi
Numune üretiminde ürünün testlere tabi tutulup uygunluk şartlarını taşıması gerekir.
Test raporu
Firma numunesini test laboratuvarında veya bağımsız test laboratuvarlarında ürün testlerine tabi tutar. Test raporu başarılı sonuçlar içeriyorsa ürün üretime uygundur.
Birkaç farklı test raporu şekli vardır. Öncelikle firma kendi laboratuvarlarında test yaptırıyor ve sadece bu testlerle ürünü piyasaya sunuyorsa akıllarda “kendi üretti, kendi test etti” şüphesiyle bazı soruları oluşabilir. Firmanın kendi laboratuvarına sahip olması çok önemlidir ve kaliteyi yükselten önemli bir faktördür. Firma numunelerini ve üretim sonu kontrollerini profesyonel laboratuvarlarında test ettiriyorsa üretiminin her aşamasını güvende tutmak istiyor demektir. Firma laboratuvarı otorite kuruluşlarca akreditasyona sahipse bu güven katmerlenir.
Firma kendi laboratuvar sonuçlarıyla beraber bağımsız bir laboratuvarda da ürünlerini teste tabi tutuyorsa, bu bağımsız bir kuruluşa ürünlerini onaylatmayı, farklı bir bakış açısına duyulan değeri, ürününe olan güveni ve bu güveni gösterme çabası olarak görülebilir. Bu firma için artı bir değerdir. Bazı ürünlerde yasal olarak bağımsız kuruluş testi zorunludur. Firmaların bir kısmının kendi laboratuvarları olmadığı için bağımsız laboratuvarlardan başka test imkanları da yoktur.
Test Raporlu, Akredit Kuruluşlar Tarafından Onaylı Ürünler Bikalite’de
Laboratuvar güvenliği
Ürünün testlerden başarıyla geçmesi önemlidir. Ancak bu testin yapıldığı laboratuvarların güvenirliği de en az test sonucu kadar önemlidir. Laboratuvarın bu testi gerçekleştirebilecek cihazlara sahip oluşu, test cihazlarının hassasiyeti, testin doğru gerçekleşmesi, testi gerçekleştiren kişinin alanında uzman olması, test ortamının güvenirliği test sonuçlarının kalitesi üzerinde etkilidir. Dolayısıyla laboratuvarlar da kendi kalitesini sunmak için akreditasyon gibi kanıtlara ihtiyaç duyabilirler. Türkiye’de Dış İşleri Bakanlığı’na bağlı olan TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) laboratuvarları denetleme yapıp akreditasyon verebilmektedir. Kurum, periyodik denetimlerle laboratuvarların yeterliliklerini denetler. Ayrıca IAF (International Accreditation Forum – Uluslararası Akreditasyon Forumu) gibi saygın akreditasyon kuruluşları TÜRKAK gibi farklı ulusal akreditasyon kurumlarına (Almanya’da DAkks, İtalya’da ACCREDIA, Birleşik Krallık’ta UKAS, Fransa’da cofrac gibi) yetki verebilir. IAF Members & Signatories internet adresinden IAF üyesi akreditasyon kuruluşları incelenebilir) Bu sayede her ülkede bu kuruluşlar laboratuvarları ve denetleme kuruluşlarını yetkilendirebilir. Ülkemizin bulunduğu coğrafya düşünüldüğünde laboratuvarlar ve denetleme kuruluşları güvenlerini kanıtlamak amacıyla sıklıkla TÜRKAK ve/veya Batı Avrupa ülkerinin akreditasyonlarına tabi olmak isterler.
B) Kalite için Üretim Sürecinin Değerlendirilmesi
Firmalar ürünün uygunluğunu kanıtlama ihtiyacı ile beraber üretim süreçlerini iyi takip ettiklerini ve hatayı minimize ettiklerini kanıtlamak amacıyla kalite yönetim sistemlerine de sahip olup bunu sertifikalandırabilir. Laboratuvarlarda olduğu gibi kalite yönetim sistemlerinde de bağımsız ve akredite denetim kuruluşlarınca bu yeterliliklerini kanıtlama ihtiyacı duyabilirler.
İş sürecinin kalitesi
Denetim firmaları firmanın iş süreçlerini incelerler. Cihaz kontrolü, personel yeterliliği, işlerin tanımlanmış olması, kalite prosedürleri, iş takibi ve risklerin analiz ile beraber önleyici tedbirleri bu incelemenin konularındandır. İş süreçlerinde kalite koşullarına uymayan durumları tespit edip firmanın düzeltmeler yapmasını beklerler, ardından firmayı sertifikalandırırlar.
Tedarikçi takibi
Denetim firması üreticinin hammadde tedarikçilerini inceler. Hammaddenin kalite kanıtlarına bakarlar. Tedarikçinin yedeği veya tedarikçi değişimi durumlarında yapılması planlanan aksiyonlara bakarlar. Hammadde kritik bir önemde ise tekrar testlerinin varlığına yokluğuna bakarlar. Ürünün girdilerinin uygunluğunu incelerler.
Paketleme
Ürünün uygun ambalaj malzemeleriyle, uygun tekniklerle paketlenip paketlenmediği incelenir.
Üretim sonu kontrolleri
Üretim sonunda kalite kontrol ekiplerince yapılan kontrollere bakarlar. Kontrollerin yeterliliği önemlidir. Örneklem çalışmaları, üretim sonu testleri ve gözle muayeneleri incelerler. Üretim sürecini baştan sonra görmek isteyebilirler.
Depolama koşulları
Ürünün uygun depolama koşullarında saklanıp saklanmadığı kontrol edilir.
Bikalite olarak uçtan uca kalite anlayışını benimsiyoruz. Sürekli olarak kalite ve hizmet politikamızı iyileştirerek sizlere en doğru hizmeti sunmak için çalışıyoruz.