E Vitamini Nedir ve Ne İşe Yarar?
E vitamini, birçok gıdada bulunan yağda çözünen bir besindir. Vücutta, bir antioksidan görevi görerek hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olur. Serbest radikaller, vücudumuzun yediğimiz yiyecekleri enerjiye dönüştürmesiyle oluşan bileşiklerdir. İnsanlar ayrıca sigara dumanından, hava kirliliğinden ve güneşten gelen ultraviyole ışınlarından çevredeki serbest radikallere maruz kalırlar.
Vücudun ayrıca, bakteri ve virüslerle savaşabilmesi için bağışıklık sistemini güçlendirmek için E vitaminine ihtiyacı vardır. Kan damarlarını genişleterek kanın damar içerisinde pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca hücreler E vitaminini birbirleriyle etkileşmek ve birçok önemli işlevi yerine getirmek için kullanırlar.
Ne Kadar E Vitaminine İhtiyacım Var?
Her gün ihtiyacınız olan E vitamini miktarı yaşınıza bağlıdır. Ortalama günlük önerilen miktarlar aşağıda miligram (mg) olarak listelenmiştir.
Yaş | Önerilen Miktar |
---|---|
Doğumdan 6 aya kadar | 4 mg |
7-12 aylık bebekler | 5 mg |
1-3 yaş arası çocuklar | 6 mg |
4-8 yaş arası çocuklar | 7 mg |
9-13 yaş arası çocuklar | 11 mg |
14-18 yaş arası gençler | 15 mg |
Yetişkinler | 15 mg |
Hamile gençler ve kadınlar | 15 mg |
Emziren gençler ve kadınlar | 15 mg |
Hangi Gıdalar E Vitamini Sağlar?
E vitamini gıdalarda doğal olarak bulunur ve bazı zenginleştirilmiş gıdalara eklenir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yiyecekleri yiyerek önerilen miktarda E vitamini alabilirsiniz:
- Buğday tohumu, ayçiçeği ve aspir yağları gibi bitkisel yağlar en iyi E vitamini kaynakları arasındadır. Mısır ve soya fasulyesi yağları da bir miktar E vitamini içerir.
- Kuruyemişler (yer fıstığı, fındık ve özellikle badem) ve tohumlar (ayçiçeği çekirdeği) da en iyi E vitamini kaynakları arasındadır.
- Ispanak ve brokoli gibi yeşil sebzeler bir miktar E vitamini içerir.
- Gıda şirketleri bazı kahvaltılık gevreklere, meyve sularına, margarinlere ve sürülebilir ürünlere ve diğer gıdalara E vitamini ekler. Hangilerinin E vitamini içerdiğini öğrenmek için ürün etiketlerine bakın.
Günlük E Vitamini İhtiyacınızı Orijinal Takviyelerle Karşılayın
Bikalite’nin sunduğu E vitamini ve multivitamin ürünleriyle vitamin E ihtiyacınızın tamamını veya bir kısmını karşılayabilirsiniz
Ne Tür E Vitamini Diyet Takviyeleri Mevcuttur?
E vitamini takviyeleri farklı miktarlarda ve şekillerde üretilir. E vitamini takviyesi seçerken göz önünde bulundurulması gereken iki ana şey şunlardır:
- E vitamini miktarı: Günde bir kez alınan çoğu multivitamin-mineral takviyesi yaklaşık 13,5 mg E vitamini sağlarken, yalnızca E vitamini takviyeleri genellikle 67 mg veya daha fazlasını içerir. Sadece E vitamini içeren takviyelerin içerdigi E vitamini miktarı günlük ihtiyaçtan çok daha yüksektir. Bazı insanlar, kendilerini sağlıklı tutacağına veya belirli hastalık risklerini azaltacağına inandıkları veya umdukları için yüksek dozlar alırlar.
- E vitamininin şekli: E vitamini kulağa tek bir madde gibi gelse de aslında besinlerdeki alfa-tokoferol dahil sekiz ilgili bileşiğin adıdır. Her formun vücutta farklı bir etkisi veya aktivite seviyesi vardır.
Doğal kaynaklardan elde edilen E Vitamini, gıda ambalajları ve takviye gıda etiketlerinde yaygın olarak " d -alfa-tokoferol" olarak listelenir. Sentetik (laboratuvar yapımı) E vitamini genellikle " dl -alfa-tokoferol " olarak listelenir. Doğal form daha güçlüdür; 1 mg E vitamini = 1 mg d -alfa-tokoferol (doğal E vitamini) = 2 mg dl -alfa-tokoferol (sentetik E vitamini).
Bazı gıda ve besin takviyesi etiketleri hala E vitaminini miligram (mg) yerine Uluslararası Birimlerde ( IU'ler) listeliyor. E vitamininin doğal formunun 1 IU'su 0,67 mg'a eşittir. E vitamininin sentetik formunun 1 IU'su 0,45 mg'a eşittir.
Bazı E vitamini takviyeleri, gama-tokoferol, tokotrienoller ve karışık tokoferoller gibi vitaminin diğer formlarını sağlar. Bilim adamları, bu formlardan herhangi birinin takviyelerde alfa-tokoferolden üstün olup olmadığını bilmiyorlar.
Yeterince E Vitamini Alıyor Muyum?
Sağlıklı beslenen kişiler, önerilen miktarda E vitamini alır. Bununla birlikte, sağlıklı insanlar nadiren yeterli E vitamini almadıklarına dair herhangi bir açık belirti göstermezler (E vitamini eksikliği belirtileri hakkında bilgi için sonraki bölüme bakın).
Yeterli Vitamin E Almazsam Ne Olur?
Sağlıklı insanlarda E vitamini eksikliği çok nadirdir. E vitamini eksikliği neredeyse her zaman yağın uygun şekilde sindirilmediği veya emilmediği belirli hastalıklarla bağlantılıdır. Örnekler arasında Crohn hastalığı, kistik fibroz ve abetalipoproteinemi ve E vitamini eksikliği (AVED) ile ataksi gibi bazı nadir genetik hastalıklar yer alır. E vitamini, sindirim sisteminin onu emmesi için biraz yağa ihtiyaç duyar.
E vitamini eksikliği, kollarda ve bacaklarda his kaybı, vücut hareket kontrolünün kaybı, kas zayıflığı ve görme sorunları ile sonuçlanan sinir ve kas hasarına neden olabilir. Bir başka eksiklik belirtisi, zayıflamış bir bağışıklık sistemidir.
E Vitamini Eksikliği için Kaliteli Vitamin E Takviye Çeşitleri
Bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına katkı sağlayan E vitamini takviye çeşitleri bikalite’de
E Vitamininin Sağlık Üzerindeki Bazı Etkileri Nelerdir?
Bilim adamları, sağlığı nasıl etkilediğini anlamak için E vitamini üzerinde çalışıyorlar. İşte bu araştırmanın sonuçlarına dair birkaç örnek:
Kalp hastalığı: Bazı araştırmalar, takviyelerden alınan daha yüksek E vitamini alımını, koroner kalp hastalığı riskindeki düşüşe bağlamaktadır. Ancak en iyi araştırmalar bile kesin sonuçlar vermemiştir. Bu araştırmalardaki kişiler rastgele E vitamini veya plasebo (E vitamini veya aktif içerik içermeyen sahte hap) alacak şekilde gruplara ayrılır ve hangisini aldıklarını bilmezler. E vitamini takviyelerinin kalp hastalıklarını önledigi, şiddetini veya bu hastalıktan ölüm riskini azalttığı görülmemiştir. Bilim adamları, yüksek E vitamini alımının, kalp hastalığı riski yüksek olmayan daha genç, sağlıklı insanlarda kalbi koruyup koruyamayacağını bilmiyorlar.
Kanser: Çoğu araştırma, E vitamininin kanseri önlemeye yardımcı olmadığını ve bazı durumlarda zararlı olabileceğini gösteriyor. Örneğin, büyük dozlarda E vitamini, çalışmalarda kolon ve meme kanseri riskini tutarlı bir şekilde azaltmadı. Büyük bir araştırma, birkaç yıl boyunca E vitamini takviyesi (180 mg/gün [400 IU]) almanın erkeklerde prostat kanseri riskini artırdığını buldu. 7 veya daha fazla yıl boyunca orta yaşlı erkek ve kadınları izleyen iki çalışma, ekstra E vitamininin (ortalama olarak 201-268 mg/gün [300-400 IU]) onları herhangi bir kanser türünden korumadığını buldu. Bununla birlikte, bir çalışma, 10 yıl veya daha uzun süre E vitamini takviyesi kullanımı ile mesane kanserinden daha düşük ölüm riski arasında bir bağlantı buldu. E vitamini diyet takviyeleri ve diğer antioksidanlar kemoterapi ve radyasyon tedavisi ile etkileşime girebilir . Bu tedavileri gören kişiler , özellikle yüksek dozlarda E vitamini veya diğer antioksidan takviyeleri almadan önce doktorları veya onkologları ile konuşmalıdır.
Göz bozuklukları: Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) veya yaşlılarda merkezi görme kaybı ve katarakt , yaşlı insanlarda görme kaybının en yaygın nedenleri arasındadır. E vitamininin bu koşulları önlemeye yardımcı olup olmayacağına dair araştırma sonuçları tutarsızdır. İleri seviye AMD geliştirme riski yüksek olan AMD'li kişiler arasında, diğer antioksidanlar, çinko ve bakır ile birlikte büyük dozlarda E vitamini içeren bir takviyenin, görme kaybını yavaşlattığı belirlendi.
Zihinsel işlev: Birkaç çalışma, E vitamini takviyelerinin yaşlı yetişkinlerin zihinsel olarak uyanık ve aktif kalmasına yardımcı olup olamayacağının yanı sıra zihinsel işlevdeki yavaşlamaya ve Alzheimer hastalığını önlemeye veya yardımcı olup olmadığını araştırdı. Araştırmalar, E vitamini takviyesi almanın sağlıklı insanlara veya hafif zihinsel işlev sorunları olan kişilere beyin sağlığını korumada yardımcı olabileceğine dair çok az kanıt sağlıyor.
Vitamin E Zararlı Olabilir Mi?
Yiyecek ve içeceklerde doğal olarak bulunan E vitamini zararlı değildir ve sınırlandırılması gerekmez.
Bununla birlikte, ek formda, yüksek dozlarda E vitamini kanama (kanın bir kesim veya yaralanmadan sonra pıhtı oluşturma yeteneğini azaltarak) ve beyinde ciddi kanama (hemorajik inme olarak bilinir) riskini artırabilir. Bu risk nedeniyle, yetişkinler için üst sınır, doğal veya sentetik E vitamini takviyeleri için 1000 mg/gün'dür. Bu, doğal E vitamini takviyeleri için 1500 IU/gün ve sentetik E vitamini takviyeleri için 1100 IU/gün'e eşittir. Çocuklar için üst sınırlar yetişkinler için olanlardan daha düşüktür. Bazı araştırmalar, bu üst sınırların altında bile E vitamini takviyesi almanın zarar verebileceğini öne sürüyor. Örneğin bir çalışmada, birkaç yıl boyunca her gün 400 IU (180 mg) sentetik E vitamini alan erkeklerde prostat kanseri riskinde artış görüldü.
E Vitamini İlaçlar veya Diğer Diyet Takviyeleri ile Etkileşime Giriyor Mu?
E vitamini diyet takviyeleri, aldığınız bazı ilaçlarla etkileşime girebilir veya bu ilaçların etkilerini azaltabilir. Aldığınız diyet takviyeleri ve ilaçlar hakkında doktorunuza, eczacınıza ve diğer sağlık uzmanlarına bilgi verin. Bu diyet takviyelerinin reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlarınızla etkileşime girip girmediğini veya bunlarin etkilerini azaltıp azaltmadığını veya ilaçların vücudunuzun besinleri nasıl emdiğini, kullandığını veya parçaladığını etkileyip etkilemediğini size söyleyebilirler.
E Vitamini ve Sağlıklı Beslenme
İnsanlar besinlerinin çoğunu yiyecek ve içeceklerden almalıdır. Gıdalar vitaminler, mineraller, diyet lifi ve sağlığa fayda sağlayan diğer bileşenleri içerir. Bazı durumlarda, takviye edilmiş gıdalar ve diyet takviyeleri, bir veya daha fazla besin maddesi ihtiyacını karşılamanın mümkün olmadığı durumlarda (örneğin, hamilelik gibi belirli yaşam evrelerinde) faydalıdır.
Sorumluluk reddi
Diyet Takviyeleri Ofisi (ODS-Office of Dietary Supplements) tarafından hazırlanan bu bilgi notu, tıbbi tavsiyenin yerini almaması gereken bilgiler sağlar. Besin takviyelerine olan ilginiz, bunlarla ilgili sorularınız veya bunların kullanımı ve genel sağlığınız için neyin en iyi olabileceği konusunda sağlık hizmeti sağlayıcılarınızla (doktor, kayıtlı diyetisyen, eczacı vb.) konuşmanızı öneririz. Bu yayında belirli bir ürün veya hizmetten söz edilmesi veya bir kuruluştan veya profesyonel toplumdan tavsiye alınması, ODS'nin o ürün, hizmet veya uzman tavsiyesi için onay verdiği anlamına gelmez.
Güncellendi: Bu bilgi formunda yapılan değişikliklerin geçmişi 22 Mart 2021'de güncellendi.
Not: Bu yazı ODS bilgilerinin bir çevirisidir ve çeviri ODS tarafından incelenmemiştir.
Kaynakça:
- Bu yazı Vitamin E yazısından çevrilmiştir.