Vücutta kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve hücre yenilenmesi gibi önemli görevlere sahip olan folik asit / folat hakkında merak edilen soruları önceki yazılarımızda detaylı bir şekilde anlattık. Bu yazıda ise foliki asit hakkında en çok merak edilen soruları kısaca özetlemeye çalıştık.
Folik Asit Hamile Kalmayı Kolaylaştırır mı?
Avrupa’da çıkarılan klinik beslenme dergisi, hamile kalmaya çalışan kadınlarla, folik asit alımı üzerine deney yapmıştır. Bu deneyde 4000’e yakın kadın takip edilmiştir. Sonuç olarak “Folik asit kullanan kadınlarda, kullanmayanlara oranla hamile kalma olasılığı %15 daha fazla çıkmıştır. Adet düzensizliği yaşayan kadınlar arasında folik asit kullanan kadınların gebe kalma olasılığının %35 oranında daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Folik asit, kısa sikluslu (27 günden az sürede adet olan) kadınlarda gebelik şansını %36 artırmaktadır. Uzun döngüleri olan (30 günden fazla) kadınlarda ise folik asit, gebelik şansını %34 oranında arttırmaktadır.”(1) Bu deneyden de anlaşıldığı gibi folik asit kullanımı hamile kalmaya çalışan kadınlar üzerinde pozitif yönde bir etkiye sahiptir.
Folik Asit Adet Geciktirir mi?
Adet döngüsüne bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalarda bu vitaminin takviyesi ile adet döngüsünün süresi, döngünün uzunluğu ve kanamanın yoğunluğu hakkında net bir bilgiye ulaşılamamıştır. (2)
Folik Asit Kullandıktan Ne Kadar Sonra Hamile Kalınır?
Hamile kalmayı planlayan kadınlar, bebeğin sağlıklı gelişim için folik asit takviyesine hamilelikten önce başlamalıdır. Hamile kalmayı planlayan bir kadının hamilelikten en az dört hafta veya sekiz hafta önce bu takviyeye başlaması tavsiye edilmektedir. (3)
“Bazı uzmanlar hamile kalmadan üç ay öncesine kadar folik asit alımına başlamanızı tavsiye eder, ancak halihazırda takviye alımına başladıysanız veya zaten hamileyseniz endişelenmenize gerek yoktur. Mümkün olan en kısa sürede folik asit kullanmaya başlamanız gerekmektedir.”(4) Hamileliğin ilk 12 haftasında alınan ilaç takviyesi, hayati önem taşımaktadır.
Gebelikte Folik Asit Nasıl Kullanılır?
Folik asit, hamilelik sırasında alınması gereken bir B vitamindir. Eğer gebe kalma planınız varsa, bu takviyeye hamilelik öncesi başlamanız gerekmektedir. Dünya sağlık örgütü hamile kalmayı planlayan veya hamile olan kadınlar için günlük 400 mcg folik asit alımı önerir. (5) Hamileliğin ilk dönemlerinde sağlıklı bebek gelişimi için folik asitin takviyesi çok önemlidir.
Hamilelikte Folik Asit / Folat / B9 Vitamin Takviyesi
Kadınlar için önemli bir destek gıda olan kalite belgeli ve orijinal folat / folik asit takviyeleri için
Folik Asite Ne Zaman Başlanmalı?
Kan değerlerinizde folik asit eksikliği varsa, doktorunuzun tavsiye edeceği dozda kullanma başlamanız gerekmektedir. Doğurganlık çağındaysanız veya hamile kalma ihtimaliniz varsa planlı olarak günde 400 mcg (NTD geçmişi durumunda doktorunuzun belirleyeceği dozda) folik asit almanız önerilmektedir. Hamilelikten dört-sekiz hafta öncesinden yapacağınız takviye bebeğin sağlıklı sinir sistemi gelişimi için önemlidir.
Emziren Anne Folat / Folik Asit Kullanabilir mi?
Folik asit ölçümü açısından iyi değerlere sahip bir anne, emzirme esnasında bebeğine ihtiyacı olan folik asiti vermiş olur. Emziren annelerin genel olarak günlük 500 mcg folik asit takviyesi alması önerilmektedir. Ancak farklı hassasiyetler olması durumunda doktorunuzun belirleyeceği doza uyulması gerekmektedir. (6)
Folik Asitin Bebeğe Faydaları Nelerdir?
Bebek için hamilelik sırasında bu takviyenin alımı beyin ve omurga gelişiminde hayati önem taşımaktadır. Folik asit, bebeğin beyninde anensefali (az gelişmiş beyinle doğum, ölümcül bir durum) ve omurgasında spina bifida (çocuk felci nedeni) gibi büyük doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olur. (7) Ayrıca bebekte yaşanabilecek kalp problemi; yarık dudak veya damak gibi kusurları da önlemeye yardımcı olabilir. “Hamile kadınlarda, plasenta ve fetüsün hızlı büyümesini desteklemek için folik asit ihtiyacı vardır. Besin, bebeğin DNA üretimine ve hücre bölünmesine yardımcı olur; aksi halde bebeğinizin gelişimi olumsuz etkilenebilir.” (8)
Bebeklerde Folik Asit Yüksekliği
Bebeklerde folik asit eksikliği pek çok soruna yol açtığı gibi folik asit fazlalığı da yine önemli sorunlara yol açabilir. Yapılan bir çalışmada “doğumda çok yüksek kan folat seviyelerine sahip annelerin, normal folat seviyelerine sahip annelere kıyasla otizmli bir çocuğa sahip olma olasılığı iki kat daha fazladır .”(9) Aynı zamanda gereğinden fazla tüketiminin “fetal büyümede bozulma, astım gibi çocuk hastalıkları riskini arttırma ve bazı kanser hücrelerinin büyümesini teşvik etme vb. sonuçlar doğurma olasılığı vardır.”(10)
Folik Asit İlacı Ne İşe Yarar?
Folik asit, vücudun yeni kırmızı kan hücreleri üretmesine, vücuda yeteri kadar oksijen taşınmasına ve kansere yol açabilecek DNA değişikliklerini önlemeye yardımcı olmaktadır. Folik asit ilaçları kan folat düzeylerini ve yüksek homosistein düzeylerini önlemek ve tedavi etmek için kullanır.(11) Folik asit ilaçları aynı zamanda “folik asit eksikliğinin neden olduğu belirli anemi türlerini (kırmızı kan hücrelerinin eksikliği) tedavi etmek için kullanılır.” (12) Hamilelikte ise bebeğin sağlıklı gelişimi ve büyümesi için takviye olarak kullanılmaktadır.
Folik Asit Reçetesiz Alınır mı?
Reçeteli veya reçetesiz olarak alınabilmektedir ancak almanızı gerektirecek durumu doktorunuzun onaylaması gerekmektedir.
Folik Asit ve Demir İlacı Birlikte Kullanılır mı?
Folik asit ilaçlarını demir ilaçlarıyla birlikte tüketmede bir sıkıntı yoktur. Folik asit ilaçları “demir fumarat ve demir sülfat (demir eksikliği anemisini tedavi etmek için) veya diğer vitamin ve minerallerle (multivitamin veya mineral takviyesi olarak) birleştirilebilir. (13) Kısacası folik asitli demir ilacı yaygın bir şekilde bulunabilir. Dünya sağlık örgütü üreme çağındaki kadınların günlük doz olarak “30 mg ila 60 mg elementer demir ve 400 µg (0,4 mg) folik asit” almasını önermektedir. Yani folik asitle demirin birlikte alınmasında bir sakınca yoktur. (14)
Kaliteli ve Orijinal Vitamin Takviyeleri Bikalite’de
Vitamin ve mineral takviyeleri için ihtiyacınız olan kalite belgeli ürünler Takviye Edici Gıda Market’te!
Folik Asit Günde 2 Tane Alınırsa Ne Olur?
Gıdalardan alınan folatın neredeyse hepsi bağırsaklarda parçalanır ve aktif forma dönüşür. Ancak dışarıdan alınan bu takviyenin sadece bir kısmı bağırsaklarda çözünür, geri kalanı da çözülmek için karaciğere gönderilir. (15) Sürekli olarak ve çok fazla folik asit almak kanda birikime yol açıp olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle eksikliğinde doktorunuzun tavsiye ettiği dozu kullanmak önemlidir. Ancak unutup ikinci dozu almanız durumunda endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Folik asit genellikle çok güvenlidir.(13)
Folik Asit Aç Karna mı İçilir?
Folik asit suda çözünen bir vitamindir. Bu nedenle aç ya da tok karına kullanabilirsiniz. Aç karnına tüketmek daha yüksek emilim sağlasa da yemekten önce veya sonra almanın da bir sakıncası yoktur.
B12 Folik Asit Beraber Kullanımı Nasıl Olmalı?
“Folik asit ve B12 vitamini eksiklikleri megaloblastik aneminin önde gelen nedenleridir. B12 vitamini eksikliğinin önde gelen nedeni, gastrik parietal hücrelerin otoimmün yıkımının neden olduğu pernisiyöz anemidir. Aynı zamanda aşırı hücre döngüsü, artan talep, emilim bozukluğu veya yetersiz beslenme folat eksikliğine neden olabilir. Megaloblastik aneminin başlangıcı genellikle sinsidir. Anemik sendromun yanı sıra, B12 vitamini eksikliği olan hastalar nörolojik semptomlar gösterebilir.” (16) Bundan dolayı folik asitin ve B12 vitaminleri ile birlikte kullanılmasının kararını en iyi doktorunuz verecektir.
En İyi B12 Vitamini Takviyesi
Orijinal vitamin B12 ve B grubu vitamin çeşitleri bikalite’de
Folik Asit Eksikliği Nedir?
Folat, sağlıklı gelişim ve büyümede, aynı zamanda hücre yenilenmesinde önemli görevlere sahip B9 vitaminidir. Bu vitamin suda çözünmektedir. Yani fazlası vücuttan atılmaktadır. Bu nedenle günlük olarak alımı önemlidir. Eksikliği ise; vücuttaki kırmızı kan hücresi eksikliğine ve oksijen eksikliğine, bunun sonucu olarak da zayıf ve yorgun hissetmenize yol açabilir. Bu düşüşle birlikte vücut düzgün çalışmayan ve anormal büyüklükte kırmızı kan hücreleri üretebilir. Bu durum ise diğer istenmeyen sonuçları doğurur.
Folik asit düşüklüğü ilk başta göz ardı edilebilecek hafif belirtilere sahip olsa da, ciddi bir azalma söz konusu olduğunda anemiye yol açabilir. Folat eksikliği günlük diyetle alakalıdır ve her gün yeniden alınması gerekir. Bunun için vücuttaki folatın oranının takibi yapılmalı ve gerektiğinde destek alınmalıdır. (17)
Folik Asit Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?
Folat eksikliği vücutta aşağıdaki belirtiler dahil olmak üzere pek çok farklı soruna da yol açabilmektedir. Bu belirtiler;
- Aşırı yorgunluk
- Ağrılı ve kırmızı bir dil
- Ağız ülseri
- Kas güçsüzlüğü
- Nefes darlığı
- Depresyon
- Hafıza sorunları olarak sayılabilir. (18)
Folik Asit Eksikliği için B9 Vitamini / Folat Çeşitleri
Folik asit / Folat eksikliğinizi gidermeye yardımcı, sağlığınıza değer katacak B9 vitamin takviyeleri bikalite’de
Folik Asit Faydaları
Folat takviyesinin pek çok faydası vardır. Bunların başında; doğum kusurlarının ve gebelik komplikasyonlarının önlenmesi gelmektedir. Aynı zamanda alzheimer gibi hastalıklarda beyin fonksiyonları için olumlu etkiler göstermektedir. Kalp hastalığı için risk faktörlerini azaltır, depresyon tedavisinde kullanılır. Öte yandan böbrek hastalığı, şeker hastalığı ve doğurganlığın arttırılması için de faydalı bulunmuştur. Özellikle bazı ilaçların (romatoid artrit, sedef hastalığı ve belirli kanser türlerini tedavi etmek için kullanılan ilaçlar) yan etkilerini azaltmak için de kullanılmaktadır. (19)
Folik Asit Zararlı mı?
Doğal olarak alınan folatın zararlı olabilmesi için çok büyük miktarlarda folat içeren besinler tüketmek gerekmektedir. Ancak bu takviyede fazla alınan folik asit, bazı insanlar için zararlı olabilir. Örneğin, “folat, kanser üzerinde ikili bir etkiye sahiptir, kanserin başlamasına karşı korur, ancak popülasyonda yaygın olan preneoplastik hücrelerin ve bazı kanserlerin ilerlemesini ve kanserli hücrelerin büyümesini kolaylaştırabilir. “ (20) Bu nedenle ölçülü kullanım önemsenmektedir.
Folik Asit Zayıflatır mı?
“ Aşırı derecede kilo vermek folik asit eksikliği belirtilerinden biri olabilir. ” (21) Sağlıklı olan kiloya dönmeniz için folik asit takviyesi almanız gerekmektedir. Ancak folik aşırı kilo almanıza sebep olmaz, aksine folat takviyesiyle sağlıklı bir kiloya ulaşabilirsiniz. Eğer folik asit alımıyla birlikte fazla kilo aldığınızı düşünüyorsanız, değerlerinize baktırmanızda yarar vardır.
Erkekler Folik Asit Kullanabilir mi?
Folat erkekler için de pek çok fayda sağlamaktadır. Yapılan araştırmalara göre erkekler için depresyon tedavisinde yardımcı olabilmektedir. Folat eksikliği homosistein metabolizmasında önemli bir rol oynar ve vücuttaki düzeyleri düşük tutmaya yardımcı olur. Bu nedenle folik asit takviyesi kalp rahatsızlığı riskini azaltabilir. Öte yandan araştırmalar sonucunda erkeklerin doğurganlığını arttırma yönünde olumlu bir etkisi olduğu da bilinmektedir.(22)
Erkeklerde Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Erkeklerde folat eksikliğinin yaygın belirtilerinden bazıları şunlardır:
- Halsizlik
- Şiddetli yorgunluk
- Nefes darlığı
- Soluk cilt
- Baş ağrısı
- Çarpıntı
- Kilo kaybı ve iştah kaybı
- Kulak çınlaması
- Tat alma duyusunda değişiklik
- İshal
Folat eksikliğinizin olduğundan şüpheleniyorsanız, öncelikle değerlerinize baktırmanız gerekmektedir. (23)
Erkekler için Folik Asit / Vitamin B9 Çeşitleri
Kadınların ihtiyacı olduğu kadar erkeklerin de folat / B9 takviyesine ihtiyacı olabilir. Erkeklerde folik asit eksikliğini gidermek için
Folik Asit Çeşitleri Nelerdir?
Folik asiti almanın en iyi yolu folat kaynaklı, zengin bir diyete sahip olmaktır. Ancak takviye olarak alınması gereken durumlarda pek çok farklı şekilde kullanılabilir. Burada akla “ doktorların önerdiği folik asit hangisidir ?” sorusu gelebilir. Farklı şekillerde üretilen folik asit çeşitleri arasında en yaygın kullanılanı tablet formundakilerdir. Daha sonra ise folik asit kapsülleri gelmektedir. Folik asit iğneleri yaygın olarak kullanılmasa da gerek görüldüğü durumlarda tavsiye edilebilmektedir.
Folik asit çeşitleri ve folat içeren takviye gıdalar için
Folik Asit İçeren Besinler Hangileridir?
Folat pek çok gıdada doğal olarak bulunur. Bu nedenle folik asiti en iyi alma biçimi besinlerdir. Peki folik asit hangi yiyeceklerde bulunur ? Yüksek oranda folik asit içeren yiyeceklerden bazıları şunlardır:
Koyu yeşil yapraklı sebzeler ( ıspanak, marul, kuşkonmaz, Brüksel lahanası , brokoli)
- Fasulye
- Yer fıstığı
- Ay çekirdeği
- Tam tahıllar
- Sığır karaciğeri
- Güçlendirilmiş gıdalar ve takviyeler (24)
Folik Asit Uyku Yapar mı?
Folik asitin eksikliği halsizlik ve uyku problemine yol açarken, takviyesi uykunuzu düzenleyerek iyi bir uyku uyumanıza destek olur.
En İyi Folik Asit İlacı Hangisi?
Folat eksikliğiniz önemli bir seviyede ise doktorunuz sizin için uygun folik asit ilacını önereceketir. Bu nedenle doktorların önerdiği folik asitiniz hangisi ise o kullanılmalıdır. Ancak sadece folat takviyesine ihtiyacınız varsa iyi bir folik asit kullanmak, doğru ürünü bulmak sizin için önemli olmalıdır.
En İyi Folik Asit Markası Hangisi?
Folik asit takviyesine ihtiyaç duyduğunuzda akla gelebilecek ilk soru “doktorların önerdiği folik asit hangisidir?” olabilir. Pek çok farklı markada folik asit takviyesi bulmak mümkündür. Ancak güvenle tüketebileceğiniz folik asit takviyesinin kalite belgelerine sahip ve orijinal olması gerektiğini göz önünde bulundurmalısınız. Bikalite ekibi olarak bu güvenceyi size sağlamaktayız. Bu anlamda Bikalite’de bulabileceğiniz folik asit ürünleri; uzman denetiminden geçmektedir ve gerekli kalite belgelerine sahip orijinal takviye edici ürünlerdir.
İhtiyaç duyduğunuz folik asit markaları bikalite’de
Kaynakça:
- Does folic acid help increase the chances of getting pregnant?
- Folic acid supplement use and menstrual cycle characteristics: a cross-sectional study of Danish pregnancy planners
- Thinking of having a baby
- How much folic acid do I need to take while trying to conceive?
- Daily iron and folic acid supplementation during pregnancy
- Folate - Consumer Fact Sheet
- Folic Acid
- The Benefits of Folic Acid
- Excess Folic Acid in Pregnancy Tied to Autism Risk
- Taking too much folic acid during pregnancy is risky
- vitamin monograph FOLIC ACID: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews
- Folic Acid: Uses, Benefits & Side Effects
- Folic acid: vitamin that helps the body make healthy red blood cells
- Iron with or without folic acid supplementation in women
- 4 Potential Side Effects of Too Much Folic Acid
- Megaloblastic Anemia - StatPearls - NCBI Bookshelf
- Folate Deficiency Anemia
- Vitamin B12 or folate deficiency anaemia
- Folic Acid: Benefits, Foods, Deficiency, and More
- Is folic acid good for everyone?
- Folic Acid and Weight Gain
- Folic Acid for Men: Benefits, Side Effects, and More
- Should Men Take Folic Acid? | Vitamin B9
- Folate (Folic Acid) – Vitamin B9 | The Nutrition Source | Harvard TH Chan School of Public Health
- Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği
- Sağlık Beyanlı Ürünler Yönetmelik Taslağı