Folat, gıdalarda doğal olarak bulunur ve B vitamini ailesine ait B9 vitamini olarak bilinir. Folik asit ise folatın sentetik halidir. Folik asit “sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Bu hücreler tüm vücuda oksijen verir, bu nedenle sağlıklı gelişebilmek ve sağlığı korumak için hayati önem taşır”(1). Aynı zamanda DNA’nın oluşturulmasına yardımcı olan folik asitin, yeteri kadar karşılanmadığı zamanlarda ya da hamilelik gibi durumlarda takviye olarak alınması ciddi bir ihtiyaç haline gelmektedir. Folik asit takviyesi her şeyden önce fetüsün sağlıklı gelişimi için gerekliliktir. Bu nedenle özellikle hamilelik öncesi ve ya hamilelik döneminde iyi bir folik asitin takviyesi çok önemlidir. Öte yandan folat eksikliğine bağlı anemi durumlarında ve “ilacın toksisitesini azaltmak için kullanılan metotreksat içinde sedef ve romatoid artrit” (2) gibi hastalıkların tedavisinde de folat desteği kritik önem taşır.
Desteğe ihtiyaç duyduğunuzda bunu en iyi şekilde almak istersiniz. Peki folat ihtiyacı söz konusu olduğunda en iyi folik asit hangisidir?
Multivitaminlerin içinde ya da sadece folik asit ilacı olmak üzere pek çok farklı takviye mevcuttur. Örneğin; “hamile kalabilecek tüm kadınların ve genç kızların, sağlıklı bir beslenme düzenini izleyerek elde ettikleri folata ek olarak, günde 400 mcg folik asit almaları önerilmektedir” (3). Burada alınan doz kadar nasıl tüketildiği de önemlidir. Bu nedenle alınan takviyeyi zengin bir diyetle desteklemek önemli olacaktır. Öte yandan folat takviyelerinin en yaygın kullanım şekli tablet ya da kapsüldür. Kullanılan kapsüllerin çoğu jelatinle kaplıdır. Buna karşılık “tabletler çoğu zaman jelatinsizdir, yapay renk ve tat ya da koruyucu içermezler.”
Ciddi oranda folik asite ihtiyacınız varsa elbette doktorunuzun tavsiye ettiği folik asiti, tavsiye ettiği dozda kullanmanız gerekmektedir. Takviye olarak alındığında, kullanacağınız folik asitin gerekli ürün testlerine ve üreticinin gıda alanı özelinde kalite belgelerine sahip olmasına özen göstermelisiniz. Aynı zamanda diyetinize de dikkat etmelisiniz.
En İyi Folat / Folik Asit Doğal Yollarla Alınandır
Folik asit için folatın sentetik hali (5) olduğunu daha önce belirttik. “Folik asit vücut tarafından folata oranla daha az verimli bir şekilde emilir” (6). Bu nedenle besinlerden alınan folat en iyi folik asiti alma yöntemidir. Besinlerden alınan folat, bağırsaklarda işlenmesine rağmen takviye olarak alınan folik asit karaciğerde işlenir. Bundan dolayı folik asiti de doğal yollarla almak en iyi takviye şeklidir. Folat suda çözünebildiği ve depolanamadığı için sürekli olarak iyi bir beslenme gerektirmektedir. Folik asit en çok yeşil yapraklı (ıspanak,marul,brokoli, avokado) sebzelerde bulunsa da buna ek olarak sığır karaciğeri, kuşkonmaz, mercimek, fasulye, muz, ceviz ve mantar da iyi birer folik asit deposudur (7).
Hamilelik durumunda ya da bazı ilaç kullanımlarında takviye zorunluluğu önemlidir çünkü vücut yiyeceklerden yeteri kadar folat alamayabilir. Ancak özel bir durum yoksa günlük, zengin bir diyetle alınan folik asit yeterli olur. Eğer folik asitin takviyesine ihtiyacınız varsa kullandığınız folik asitin güvenilir olduğunu, bakanlık ruhsatını inceleyerek, ürünün analiz ve test raporlarının varlığı ve güvenirliğine bakarak ve firmanın üretimi güvence altına alan kalite belgelerine sahip olup olmadığına bakarak karar verebilirsiniz.
Folik Asit Takviyesi Kullanımında Dikkat Edilecekler
Her takviye gibi folik asitin kullanımında da doz, kişinin içinde olduğu durum ya da geçmiş hikayesi,yaşı gibi pek çok farklı etken vardır. Bu sebeple öncelikle folik asit kullanımı için doktorunuzun talimatlarına uymanız gerekmektedir.vÖte yandan folik asit takviyesi ihtiyaç haline geldiğinde akla bazı sorular gelmektedir. Bunlardan birkaçını sizin için yanıtladık. Öncelikle Folik asit nasıl kullanılır /folik asit nasıl kullanılmalıdır ? Sorusu en çok sorulan sorulardan biridir. Folik asitin takviyesi gerektiğinde en önemli şeylerden biri dozdur. Günlük folik asit alımı için öneri aşağıdaki gibidir;
- Doğumdan 6 aya kadar 65 mcg DFE
- 7-12 aylık bebekler 80 mcg DFE
- 1-3 yaş arası çocuklar 150 mcg DFE
- 4-8 yaş arası çocuklar 200 mcg DFE
- 9-13 yaş arası çocuklar 300 mcg DFE
- 14-18 yaş arası gençler 400 mcg DFE
- 19+ yaş yetişkinler 400 mcg DFE
- Hamile gençler ve kadınlar 600 mcg DFE
- Emziren gençler ve kadınlar 500 mcg DFE (8)
En iyi folik asit arayışınız için bikalite.com
Folik asit takviyesi için Bikalite Takviye Edici Gıda Market’i inceleyiniz!
Folik asiti takviye olarak tek başına ya da multivitaminlerle beraber alabilirsiniz. Cevabı merak edilen diğer bir soru ise Folik asit ne zaman içilmeli ? Ya da Folik asit aç karna mı içilir ? Sorusudur. Folik asit suda çözünen bir vitamindir. “Suda çözünen vitaminler en iyi aç karna emilir”(9). Ancak hamilelik sürecinde multivitamin almanız durumdan yemekten önce almak en iyi seçim olacaktır. Folik asiti gece ya da gündüz yemekle ya da yemeksiz tüketebilirsiniz. Suda çözündüğü için aç karnına tüketmek daha yüksek emilimi sağlasa da yemekten sonra almakta da herhangi bir sakınca yoktur.
Yukarıda sorulan soruların dışında folik asitin kullanıman dair Folik asit ne kadar kullanılmalı ? Ya da Folik asit kaç ay kullanılmalı gibi sorularda sıkça sorulmaktadır. Yaptırdığınız folik asit testine göre doktorunuz ne kadar kullanmanız gerektiğini söyleyecektir. Ancak doktor kontrolünde tüketmiyorsanız, yukarıda önerilen günlük dozun üzerine çıkmamanız, oluşabilecek yan etkiler konusunda hayati önem taşımaktadır. Folik asiti ihtiyacınız olduğu kadar kullanmalısınız. Bunun en iyi yöntemi doktorunuzun talimatlarına uymanızdır. Ancak söz konusu hamilelik ise hamile kalmadan önce ve hamile kaldıktan sonraki 12 haftalık süreçte her gün 400 mcg folik asit almak, fetüsün sağlıklı gelişebilmesi için elzemdir (10). Eğer hamilelik öncesi almadıysanız, hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez doktorunuza danışarak kullanıma başlayabilirsiniz.
Her Folik Asit Ürünü Doğru Ürün Olmayabilir
Folik asit eksikliği sizi en iyi folik asit için araştırmaya yönlendirebilir. Ciddi bir folik asit eksikliğiniz varsa doktorunuzun önerdiği folik asit ilacını almanız gerekir. Ancak folik asitin takviyesine ihtiyaç duyduğunuz durumlarda Bikalite size en güvenilir folik asit takviyelerini sunar.
Bikalite olarak uzman ekibimizle, folik asit içeren takviye gıdalar dahil tüm ürünleri sizin için detaylı olarak inceliyoruz. Yalnızca kalite kriterlerimize uygun, belgeli ürünleri size sunuyor, orijinal olarak üreticisinden veya distribütöründen size ulaştırıyoruz. Bu noktada ürünlerimizi gönül rahatlığıyla kullanabilir, görüş ve önerilerinizi bize ileterek bizim sizlere kaliteli ürün sunma çabamızı, sizin de daha kaliteli ürün elde etme çabanızı büyütebilirsiniz.
Folik asit çeşitleri ve folat içeren takviye gıdalar için
Kaynakça:
- Folic Acid Test: Procedure, Preparation, and Results
- Folic Acid (Folate): Uses, Dosage, Effects, Food Sources, and More
- Folate - Consumer Fact Sheet
- Top 9 Best Folic Acid Supplements for Your Daily Routine
- Folate - Health Professional Fact Sheet
- Top 9 Best Folic Acid Supplements for Your Daily Routine
- Folate: Health benefits and recommended intake
- Folate - Health Professional Fact Sheet
- Best Time to Take Vitamins: Prenatals, B Vitamins, and More
- Vitamins, minerals and supplements in pregnancy