C vitamini /askorbik asit insan sağlığı için birçok yönden önemli ve etkili bir besindir. Her gün gerekli miktarda alınması gerekmektedir. Az veya çok alınmasıyla farklı sorunlarla karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu yazımızda vitamin C ilgili en çok merak edilen sorulara yanıtlar aradık. İyi okumalar.
Günde Ne Kadar C Vitamini Almak Gerek?
Vitaminler için Önerilen Beslenme Miktarı (ÖBM), optimum sağlık için her gün tüketilmesi gereken miktardır. Vitaminler için ÖBM, her insan için günlük bir hedef olarak belirlenmelidir. C vitamini miktarı kişinin yaşına ve cinsiyetine göre ayarlanmalıdır. Hamilelik veya hastalık gibi durumlar da ihtiyaç hesaplamalarında akılda tutulmalıdır. Günlük vitamin ihtiyacını karşılamanın en iyi yolu dengeli beslenmek, çeşitli meyve ve sebzeler tüketmektir.
- 0-6 aylık bebeklere günde 40 mg
- 7-12 aylık bebeklere günde 50 mg
- 1-3 yaş arası çocuklara günde 15 mg
- 4-8 yaş arası çocuklara günde 25 mg
- 9-13 yaş arası çocuklara günde 45 mg
- 14-18 yaş arası kızlara günde 65 mg
- 14-18 yaş arası erkeklere günde 75 mg
- 19 yaş ve üstü kadınlara günde 75 mg
- 19 yaş ve üstü erkeklere günde 90 mg
- Hamile kadınlara günde 85 mg
- Emziren kadınlara günde 120 mg
Vitamin C alınması önerilmektedir.
Günlük C Vitamini İhtiyacınızı Orijinal Takviyelerle Karşılayın
Kalite belgeli ve orijinal vitamin c takviye çeşitleri ile günlük c vitamini takviyeniz bikalite’de
C Vitamini En Çok Hangi Besinlerde Bulunur?
Aşağıdaki gıda maddeleri zengin C vitamini içerirler. Ne kadar miktarda kaç mg askorbik asit içerdikleri belirtilmiştir. Bunlardan en az üç tanesi günlük beslenmenize dahil edilmelidir:
- Guava: 1 adet = 377mg
- Siyah frenk üzümü: 1 fincan = 203mg
- Kırmızı biber: 1 su bardağı, çiğ = 190mg
- Kivi: 1 adet = 164mg
- Yeşil biber: 1 su bardağı doğranmış, çiğ = 120mg
- Turuncu: 1 adet, büyük = 82mg
- Çilek: 1 su bardağı = 89.4mg
- Papaya: Parçalar halinde 1 fincan = 86.5mg
- Brokoli: 1 su bardağı, çiğ = 81.2 mg
- Maydanoz: 1 su bardağı taze = 79.8mg
- Ananas: 1 su bardağı taze = 78.9mg
- Brüksel lahanası: 1 su bardağı çiğ = 74.8 mg
- Greyfurt: 1 su bardağı = 71.8 mg
- Bezelye: 1 su bardağı, çiğ = 58mg
- Karnabahar: 1 su bardağı çiğ, doğranmış = 46.4mg
- Mango: 1 su bardağı = 45.7 mg
C vitamini Nasıl Alınır?
C vitaminini doğal yollarla ya da takviyelerle alınabilmektedir. Yeryüzünde vitamin C açısından zengin çok fazla meyve ve sebze vardır. Gün içerisinde bu meyve veya sebzelerden gerekli miktarda alınarak günlük ihtiyacınız olan C vitaminini sağlayabilirsiniz. Bunun dışında çeşitli ek C vitamini takviyeleri de vardır. Sizin için en doğru ve uygun olan takviyeyi seçmekte doktorunuza veya eczacınıza danışmanız sizin için en iyisi olacaktır. Önemli olan nasıl alındığı değil gün içerisinde ihtiyaç duyulan miktarda C vitamininin alınmasıdır.
C Vitamini Demir Emilimini Nasıl Artırır?
Demir; eritropoez, DNA sentezi, elektron taşınması ve diğerleri dahil olmak üzere bir dizi metabolik, büyüme ve gelişimsel süreçte hayati bir rol oynadığı için insan sağlığı için gerekli olan temel unsurlardan biridir. Bu nedenle, günlük diyetinizde yeterli miktarda tüketmeniz hayati önem taşımaktadır. Gün içerisinde yediğiniz yiyecekler sadece ne kadar demir tükettiğinizi değil, aynı zamanda vücudunuz tarafından ne kadar iyi emildiğini de etkiler.
C vitamini vücudumuz için büyük öneme sahip olan demirin emiliminde önemli rol oynar. Biyolojik tanım olarak C vitamini, onikiparmak bağırsağının alkali pH'ında çözünür. Kalan asit pH'da ferrik demir ile bir şelat oluşturarak demir emilimini kolaylaştırır. Demir emilimini artırmak için gün içerisinde gerekli olan C vitaminini almanız sizin için büyük öneme sahiptir.
Orijinal ve Kalite Belgeli Takviye Gıda Çeşitleri Bikalite'de
Beslenmenize değer katacak kalite belgeli ve orijinal vitamin, mineral, omega 3, bitkisel takviye ve daha fazla takviye edici gıda çeşidini
Vitamin C Ağrılara İyi Gelir mi?
Antienflamatuvar özelliklere sahip bir vitamin olan C vitamini, doku onarımına yardımcı olur. Aynı zamanda eklem ve kas ağrılarına, bağışıklığın güçlü kalmasına yardımcı olur. Bir yaralanmanın ardından iyileşme sürecini hızlandırabilir ve hücrelerin zarar veren serbest radikallerden korunmasına yardımcı olur. Yani c vitamini ağrılarınıza iyi gelir ve iyileşmenize yardımcı olur.
C vitamini Eksikliği Olursa Ne Olur?
C vitamini, eksikliği önlemek için düzenli olarak tüketilmesi gereken temel bir besindir. Şiddetli C vitamini eksikliği semptomlarının ortaya çıkması aylar alabilirken, dikkat edilmesi gereken bazı ince işaretler vardır. Deri, kemik, diş ve kıkırdak dahil olmak üzere vücudunuzdaki çeşitli dokuların sağlığı ve onarımı için gereklidir. C vitamini eksikliği, C vitamini takviyeleri ve C vitamini açısından zengin bir diyetle tedavi edilebilir. Eğer vitamin C eksikliği olursa olacak bazı şeyler şu şekildedir;
- Vitamin C eksikliği, bir süre boyunca, kolajen üretiminin azalmasına yol açar.
- Kolajen eksikliği dokuların parçalanmasına neden olur.
- Vücudun bakım ve onarımı engellenir.
- Üç aylık bir süre boyunca kronik vitamin C eksikliği, iskorbüt olarak bilinen bir rahatsızlığa yol açar.
C Vitamini Metabolizmayı Hızlandırır mı?
Vitamin C insan vücudu için gerçekten çeşitli faydalara sahip olan bir vitamindir. Akla gelmeyecek konularda bile zaman zaman C vitamininin faydaları olmaktadır. Muhtemelen de C vitaminini yalnızca üşüttüğünüzde ve bir şişe portakal suyuna uzandığınızda düşünürsünüz, ancak C vitamini uygun seviyelerde almak ruh halinizi iyileştirmeye ve oksidatif strese yardımcı olabilir, bu da yetişkinlerde metabolik hızı arttırmaya yardımcı olur.
C Vitamini Kahvaltıdan Önce mi Sonra Mı Alınır?
Sağlıklı yaşam için tüm vitamin ve mineralleri almak şart olsa da hepsi vücudumuz tarafından aynı şekilde sentezlenmez. Bu nedenle, onları nasıl almış olduğunuza dikkat etmelisiniz.
Vitamin C büyük ölçüde yararlı bir besin olsa da, aç karnına aldığınızda emilimi en iyi şekilde gerçekleşen ve suda çözünen bir besindir. İdeal olan yol, C vitaminini sabah ilk iş olarak, yemekten 30-45 dakika önce almak olacaktır. C vitamininizi günün ilerleyen saatlerinde almayı planlıyorsanız, iyi emilmesi için yemeklerden sonra iyi bir boşluk olduğundan emin olun.
C Vitamini Serumu Ne İşe Yarar?
C vitamini serumları tipik olarak antioksidan ve yaşlanma karşıtı özellikleri için kullanılır. C vitamini serumu faydaları arasında genellikle cilde daha parlak, daha ışıltılı bir görünüm kazandırmak yer alır. Ayrıca daha düzgün bir cilt tonu için ince çizgilerin, kırışıklıkların ve hiperpigmentasyonun görünümünün azalmasına neden olabilirler.
C Vitamininin Faydaları Nelerdir?
Askorbik asit, vücudun her bir parçasındaki dokularının büyümesi ve onarımı için önemlidir.
Vücuttaki;
- Tendonlar
- Ligamentler
- Cilt
- Kan damarları
- Kaslar
- Damar dokusu oluşumunda hayat öneme sahiptir.
Yara dokusu oluşturur ve çinko ile birlikte yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Kıkırdakların, kemiklerin, dişlerin yeniden oluşmasında ve bakımında yardımcı olur. Demir emilimine yardımcı olur.
C vitamini, çok sayıda antioksidandan biridir. Antioksidanlar, serbest radikallerin verdiği zararın bir kısmını sınırlayan besinlerdir.
- Bir kişi tütün dumanına veya radyasyona maruz kaldığında, gıda bu serbest radikalleri serbest bırakmak için vücut tarafından parçalanır.
- Yaşlanma sürecinden esas olarak serbest radikallerin birikimi sorumludur.
- Serbest radikaller aşağıdaki gibi hastalıklarda rol oynayabilir:
- Kanser
- Kalp Hastalığı
- Artrit
Vücut kendi başına askorbik asit oluşturamaz. Ayrıca vitaminlerin arta kalan miktarları suda çözünür ve idrar yoluyla vücudu terk eder. Bu nedenle vitamin C yönünden zengin gıdaları her gün beslenmenize dahil etmek çok önemlidir.
Askorbik asit, bağışıklık uyarıcı bir etkiye sahip olduğu için soğuk algınlığı için popüler bir tedavidir. Ancak bazı kişilerde C vitamini içeren gıda ve takviyeleri aldıktan sonra bile soğuk algınlığı riskinin azalmadığı görülmüştür. Düzenli olarak vitamin takviyesi alan kişilerde semptomlar daha hafif olabilir ve soğuk algınlığı süresi de daha kısa olabilir. Ancak üşüttükten sonra takviye almak yardımcı olmamaktadır.
Güçlü Bağışıklık için C Vitamini Takviye Çeşitleri
Bağışıklığınızı destekleyen C vitamini takviyesi çeşitleri bikalite’de
Bunlar dışında C vitaminin diğer faydaları söyle sıralanabilir:
- Alerjik reaksiyon sırasında salınan bir madde olan histamin inhibitörü görevi görür.
- Sağlıklı dişler ve diş etleri için gereklidir ve kanamayı önler.
- Kan kolesterol düzeylerinden ve safra taşlarından sorumlu olan safra asitlerinin metabolizmasında önemli bir rol oynar.
- Hayati peptit hormonlarının, nörotransmitterlerin ve karnitinin sentezi de C vitamini tarafından yapılır.
- Askorbik asit, gözün oksidatif stresle başa çıkması için çok önemlidir.
- Yaşa bağlı kas dejenerasyonu ve görme kaybının başlamasını geciktirir.
Fazla C Vitamini Ne Yapar?
C vitamininin fazla alınmasıyla C vitamini toksisitesi ortaya çıkabilir. Çok fazla vitamin almak çok nadir olsa da, imkansız değildir. Ancak, doğal olarak oluşan C vitamini açısından zengin gıdaların çok fazla alınması nedeniyle gerçekleşmez.
C vitamini toksisitesinin belirtileri şunlardır:
- İshal
- Mide bulantısı
- Karın krampları
- Hazımsızlık
Bu tür toksisite çok ciddi bir durum değildir ve alınan takviyeleri keserek tedavi edilebilir. Bununla birlikte, hemokromatoz olarak bilinen bir durumdan muzdarip insanlar için vitamin C toksisitesinin ciddi sonuçları olabilir. Vücut çok fazla demir depoladığında hemokromatoz oluşur. Artan askorbik asit dozları, demir birikmesine ve vücut dokularına zarar vermesine neden olabilir. Öngörülen vitamin takviyesi dozu hakkında bir doktorla konuşmak ve verilen aralıkta kalmak zorunludur. Bu, C vitamini toksisitesini önlemeye yardımcı olur.
Kaliteli, Belgeli ve Orijinal Ürünler bikalite.com’da
Aldığınız üründe aklınız kalmasın! Kalite belgeli, orijinal ürünleri sizler için seçiyoruz.
Kaynakça:
- Vitamin C - Frequently Asked Questions and Answers
- What Does Vitamin C Serum Do and How to Use It
- What is the best time of the day to have Vitamin C?
- These 5 vitamins will help boost your metabolism
- Importance of Iron Absorption in Human Health: An Overview
- Vitamin C Deficiency
- How to Increase the Absorption of Iron From Foods
- Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği
- Sağlık Beyanlı Ürünler Yönetmelik Taslağı