Biotin B7 ya da H vitamini olarak da bilinen bir B vitaminidir. Günümüzde Biotine karşı ilgi gittikçe artmaktadır. Bu nedenle bu yazıda “ Biotinin faydaları ve zararları nedir? ”, “Biotin kilo aldırır mı?”, “Biotin hangi besinlerde var?” "Biotin eksikliği belirtleri neler?"gibi Biotin hakkında merak edilen soruları bilimsel verilere dayanarak yanıtlamaya çalıştık.
Biotinin Faydaları Nelerdir?
Kozmetik ürünlere eklenmeye başlamasıyla birlikte Biotinin, saç, tırnak ve cilt için iyileştirici ve güçlendirici etkisi olduğu iddia edilmiştir. Ancak yapılan araştırmalar, Biotin takviyesi durumunun iyi gelip gelmediğini kanıtlayabilecek nitelikte değildir. Yapılan bir araştırmaya göre zayıf tırnaklara sahip insanların Biotin takviyesi alındıktan sonra daha güçlü tırnaklara sahip olduğu gözlemlenmiştir. Çocuklar üzerinde yapılan başka bir araştırmaya göre de Biotin takviyesi çocuklar üzerinde belirli saç bozukluklarına karşı iyileştirici etkileri ortaya çıkmıştır. Ancak yapılan bu araştırmalar kanıt niteliğinde değildir. Saç, cilt, tırnak tedavisi ya da güçlendirme işlemleri sadece Biotin takviyesi ile ilişkilendirilmemelidir (1).
Biotinin hastalıklar üzerinde bilinen faydalarına gelince, özellikle tip-1 ve tip-2 diyabet hastalarında yapılan çalışmalar sonucunda Biotin takviyesinin diyabetten dolayı oluşan sinir ağrılarına iyi geldiği raporlanmıştır (2). Aynı zamanda “glikoz ve trigliserit düzeylerini iyileştirebileceği” gözlemlenmiştir (3). Biotin takviyesi için gözlemlenmiş bir başka yarar ise MS (multipl skleroz) hastalığına sahip bir grup insanda semptomların giderilmesine yardımcı olmasıdır. Bu araştırmalara rağmen doktorunuz önermedikçe tek başına Biotin takviyesi almamalısınız.
Kanda Biotin Değeri Kaç Olmalı?
İncelememizde kandaki olması gereken Biotin değeri hakkında somut bir bilimsel kaynağa ulaşamadık. Ancak Biotinin yeterli alım miktarlarına “ Biotin Nedir, Faydaları Nelerdir? ” yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Biotin İçeren Besinler Nelerdir?
En çok merak edilen soruların başında “Biotin hangi besinlerde var?” sorusu gelmektedir. B7 ya da H vitamini olarak da bilinen Biotin pek çok besinde bulunmaktadır. Biotinin işlevselliğini koruduğu yer karaciğer olduğu için, sığır karaciğeri Biotin yönünden en zengin besinlerden biri olarak kabul edilir. B vitamini yönünden zengin olan yumurtada da bol miktarda bulunmaktadır. Bezelye, fasulye, mercimek gibi baklagiller de Biotin yönünden zengin sayılmaktadır. Baklagiller içerisinde özellikle soya fasulyesi ve yer fıstığı en zengini sayılabilir. Fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar bir başka Biotin kaynağıdır. Ayırca, brokoli, mantar, avokado ve tatlı patates gibi bazı meyve ve sebzeler de yeterli miktarda bulunmaktadır. Öte yandan bir gıdanın Biotin içeriğinin değişebileceğini de göz önüne anlamakta fayda vardır. “Örneğin bitki çeşidi, mevsim, tahıl taneleri Biotin içeriğini etkileyebilir ve belirli işleme teknikleri (örn. konserve) gıdaların Biotin içeriğini azaltabilmektedir” (4, 5).
Biotin eksikliği için Biotin takviyeleri bikalite’de
Biotin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Biotin eksikliği oldukça nadir görülen bir durumdur. Biotin genelde gıdalar tarafından kolayca karşılanabilemektedir. Ayrıca bağırsaklardaki bakteriler de Biotin üretebilmektedir. Biotin eksikliği uzun süreli antibiyotik kullanımından, chron gibi bağırsak hastalığına sahip olmaktan, biyotinidaz hastalığından veya vücudun Biotin seviyelerini düşürebilecek uzun bir süre boyunca nöbet önleyici ilaç almaktan kaynaklanabilir. Biotin eksikliği genelde çok yavaş ortaya çıkmaktadır. Bu eksikliğinde görülebilecek belirtiler şunlardır:
- “Vücuttaki tüm saçların kaybına kadar ilerleyen saç incelmesi;
- Vücut açıklıkları (gözler, burun, ağız ve perine) çevresinde pullu, kırmızı döküntü
- Asidüri (idrarda anormal miktarlarda asit)
- Nöbetler
- Cilt enfeksiyonu
- Kırılgan tırnaklar
- Yetişkinlerde depresyon, uyuşukluk, halüsinasyon gibi nörolojik bulgular
- Bebeklerde hipotoni, uyuşukluk ve gelişimsel gecikme”(4, 6).
Biotin İlaçlarının Zararları ve Yan Etkileri
Biotin tek başına takviye olarak mevcut olsa da doktorunuza danışmadan almamanız gerekmektedir. Bunun sebebi Biotin eksikliğinin nadir olarak görülmesidir. Biotin takviyesinin şu ana kadar herhangi bir zararı olduğu gözlemlenmemiştir. Genelde B kompleks vitaminlerin içinde olsa da, Biotin kapsül veya kas içi olarak kullanılabilmektedir. Bazı diyet ve alışkanlıklar (sigara gibi) Biotinin eksikliğine sebep olabilir.
Biotin ilaçlarının ise doğrudan vücuda herhangi bir zararı yoktur. Ancak “önerilen miktarların üzerinde Biotin içeren takviyeler, tiroid hormonu gibi belirli hormonların seviyelerini ölçenler de dahil olmak üzere bazı laboratuvar testlerinde yanlış sonuçlara neden olabilir ” (1). Öte yandan eğer kalp hastalığı riskiniz varsa, kan testlerinin doğruluğu için test olmadan önce Biotin kullanımınızı doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir (7).
Günlük Biotin ihtiyacı için takviye gıda çeşitleri bikalite’de
Biotinidaz Eksikliği Geçer mi, Yoksa Biotin Takviyesi Gerekli mi?
Biotinidaz hastalığı Biotin eksikliğinde ortaya çıkan kalıtsal bir hastalıktır. “Hem nörolojik, hem de dermatolojik özelliklerle birlikte ciddi Biotin eksikliği olarak ortaya çıkabilir” (8). Biotidinaz hastalığının en çok görüldüğü ülkelerden biri Türkiye’dir. Bu nedenle özellikle yeni doğan bebeklerde Biotin taraması yapılması tavsiye edilmektedir.
Biotidinaz hastalığı için erken tanı çok önemlidir. Biotidinaz hastalığına yol açan Biotinin eksikliği mutlaka tedavi edilmelidir. Eğer tedavi edilmezse çocuklarda genellikle gelişimsel gecikme, işitme kaybı, hipotoni, ataksi, görme sorunları ve nörolojik anormallikler ortaya çıkabilmektedir. Ergenlerde ise sayılan belirtilerle birlikte motor uzuv zayıflığı, görme keskinliğinde azalma gibi problem ortaya çıkabilir.
Uzun süreli Biotinin eksikliğine bağlı olan, Biotidinaz sonucunda ortaya çıkan görsel ve işitsel kayıp, gelişimsel gecikme gibi durumlar genellikle Biotin tedavisi ile bile geri döndürülemez. Ancak kısmi olarak Biotin eksikliğiniz varsa ya da erken tanı ise belirtilerin geri döndürülme şansı daha yüksektir. Bu nedenle bu eksiklik son derece ciddiye alınmalıdır (9).
Biotin Zayıflatır mı veya Kilo Aldırır mı?
Biotin ya da B7 vitamini tıpkı diğer B vitaminleri gibi temelde vücuda giren besinleri enerjiye çevirmede önemli rol oynamaktadır. Yani sağlıklı bir metabolizma için Biotin eksikliği dahil B vitaminleri yönünden herhangi bir eksiklik metabolizmayı olumsuz ölçüde etkileyecektir. Eğer kilo vermek istiyorsanız, B vitamin eksikliğinin olup olmadığına baktırmanızda yarar vardır. Ancak eğer herhangi bir eksikliğiniz yoksa Biotini bir diyet hapı olarak kullanmamalısınız. Çünkü tek başına Biotin kilo alma ya da kilo verme konusunda bir bilgi vermez (10).
Biotin Fiyatları Ne Kadar?
Günlük ihtiyacınız karşılansın diye veya multivatimlere dahil olarak Biotin kullanıyor olabilirsiniz. Bu anlamda Biotin fiyatı araştırması yapıyor olabilirsiniz. Biotinin ya da b-kompleks vitaminlerinin fiyatları değişiklik göstermektedir. Ancak bu noktada fiyatlardan daha önemli olan kriter ihtiyacınızı karşıladığınız vitaminin güvenilir olup olmadığıdır.
Piyasada neredeyse her ürün için çok fazla sahte ürün üretildiğini göz önüne alarak Biotin fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz. Bikalite olarak öncelikle ürünün gerekli üretim ve kalite belgelerinin olup olmadığınız uzman ekibimizle araştırıyoruz. Gerekli belgelere sahip olmayan ya da orjinal olmayan ürünleri sunmaktan sakınıyoruz. Sizin de fiyat araştırması yaparken bu niteliklere özen göstermenizi tavsiye ediyoruz.
En İyi Biotin Markaları
Sağlığınız için en iyi Biotin veya Biotin içeren b-kompleks vitamini arayışında güvenilirliğin ön planda olması gerekmektedir. Bikalite her ürünün üretim sürecinden sizlere ulaştırıldığı ana kadar olan tüm tedarik zincirinin kontrolünün yapılmakta ve uygunsuz, güvensiz ürünleri barındırmamaktadır.
Bikalite uzman ekibi yalnızca kalite standartlarına uygun üretilen ürünleri sizin için seçer. Seçilen ürünler doğrudan üreticisinden veya yetkili distribütöründen doğrudan orijinal olarak size ulaştırılır. En iyi Biotin takviyesi sağlınız için ne kadar önemliyse, ürüne en güvenilir biçimde ulaşmanız da o kadar önemlidir. Bikalite’nin sunduğu multivitamin ürünleriyle günlük Biotin ihtiyacınızın tamamını veya bir kısmını karşılayabilirsiniz ve ürünleri gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Biotin takviyesi çeşitleri için
Kaynakça:
- Biotin - Consumer
- Health Benefits of Biotin (Vitamin B7)
- https://www.peacehealth.org/medical-topics/id/hn-2809001
- Biotin - Health Professional Fact Sheet
- https://www.healthline.com/nutrition/biotin-rich-foods#9.-Yeast
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/320462#symptoms
- Biotin Side Effects: Is Biotin Safe?
- Biotin Deficiency - StatPearls - NCBI Bookshelf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK1322/
- Vitamins for Weight Loss: B, D, What Doesn't Work, and More