Pandemi ilan edilmesinden bu yana toplu taşımada, kapalı alanlarda ve sosyal mesafenin korunamadığı açık alanlarda maskenin takılması zorunluydu. Maske zorunluluğu ile de maskelerini takmayanlara veya düzgün takmayanlara uygulanan para cezaları tartışma konusu oldu.
Geçtiğimiz aylardan itibaren yavaş yavaş artan aşılama oranı akıllara açık alanda maske takmak zorunlu mu sorusunu getirmeye başladı. Bu konuda hem sağlık bakanının hem bilim kurulunun yaptığı açıklamalar merakla beklendi. Aşılamada yaşanan sorunlar, vaka sayılarındaki artışlar maskenin kullanımını zorunlu olmaktan çıkarmayı geciktirdi.
Aşılamanın artması ve yasakların da 1 Haziran itibariyle hafifletilmesi ile insanlar bu konuda daha da meraklandı.
Maske Zorunluluğu Hakkında Açıklama
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 1 Haziran günü yaptığı açıklamada zorunlu maske uygulaması hakkında açıklamalar yaparak yaygın aşılama yapılmadan bu zorunluluğunun kalkmayacağını söyledi. Bakan Koca yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Yaygın aşılama yapılmadıkça biz maskenin takılmamasını önermiyoruz. Toplumsal bağışıklık oluştuktan sonra aşı olanların maske takma zorunluluğu olmayabilir; fakat o, bağışıklıktan sonra. Erken dönemde biz halen bütün aşıların bulaşılırlığı önlediğinden emin değiliz. BioNTech aşısı için yüzde 90'ın üzerinde bulaşılırlığı önlediğini Uğur hoca söylemişti; ama diğer aşılarla ilgili emin değiliz. Toplumsal bağışıklık oluşmadıkça kişisel tedbirlerin maskeyle devre dışı kalmasını önermiyoruz ama bu eylül sonrası devreye girer. Bu dönemde okullar, üniversite, yüksekokullar dahil olmak üzere normal hayata dönülmesini hedefliyoruz; aşılamayı sağlayarak.” (1)
Bakan Koca’nın da dediği gibi yaygın bir bağışıklık kazanılmadan yani sürü bağışıklığına geçilmeden maskenin kullanımını zorunluluktan çıkartmak hastalığın tekrar artmasına sebep olabilir.
Bakan Koca düzenlediği basın toplantısında sürü bağışıklığı ve maske zorunluluğu hakkında şöyle konuştu:
"O nedenle aşılamanın yaygın yapılması önemli. Aşılamayı da biz haziran ve temmuzda yoğun bir şekilde yapmak istiyoruz. 120 milyon BioNTech var, artı Sputnik, Sinovac var. Toplumun en az yüzde 60'ı aşılandığında toplumsal bağışıklığın oluştuğunu biliyoruz. Bunun da haziran ve temmuzda sağlanabileceğini ümit ediyorum. Olması için yoğun bir gayret içindeyiz. Dolayısıyla erken dönemde rahatlayabiliriz" (2)
Güvenilir ve Uygun Maske
Meltblown kumaşlı, CE belgeli, ÜTS kayıtlı, trest raporlu ve orijinal Nimo Maske bikalite.com’da
Maske Takma Zorunluluğu Kalktı mı?
Şu an itibariyle ülkemizde aşılama oranları artmış ve vaka sayıları düşmüş olsa da maskenin zorunluluğu devam etmektedir. Özellikle kapalı alanlarda devam eden yasağa uymak hastalığın kontrolü açısından çok önemli. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca yaptığı açıklamada "Aşılamanın en az %70 olduğu dönemde maskelerden de artık kurtulabiliriz diye düşünüyorum." dedi (3). Bakan Koca ayrıca 2 metrelik sosyal mesafenin sağlanabildiği durumlarda maskenin takılmayabileceğini söyledi (4).
Araçlarda Maske ve Dezenfektan Zorunlu mu?
Araçlarda maske zorunluluğu aracın tipine bağlı olarak değişiyor. Toplu taşıma araçları, uçak, gemi yolculuklarında maskelerin kullanımı zorunlu. Taksi veya farklı evlerde yaşayan insanların bindiği özel araçlarda da zorunluluk devam etmekte.
Araçlarda dezenfektan bulundurma zorunluluğu ile ilgili bir uygulama olmasa da, araçlarda virüs ve bakterilere karşı dezenfektan bulundurmak oldukça yararlıdır. Hastalık yapıcı mikroplarla olası temastan sonra araca dönüldüğünde, araçta bulunan dezenfektan yararlı olur.
Bikalite olarak biz de toplumun büyük kısmı aşılamadan maskelerin çıkarılmasının vaka sayılarını artıracağını, bugüne kadar alınmış önlemlerin boşa gideceğini düşündüğümüzü belirtmek isteriz.
Antialerjik Maske Çeşitleri
Kalite stadartlarına uygun, yüksek koruyuculukta ve alerji yapmayan maske markaları bikalite.com’da.
Kaynakça: