Ana içeriğe atla
Bikalite

Ana gezinti menüsü

  • Ana Sayfa
Kullanıcı hesap menüsü
  • Giriş yapın

Sayfa yolu

  1. Ana Sayfa

A Vitamini Nedir ve Ne İşe Yarar?

Yazar: Bikalite Ekibi, 29 Ocak, 2022
Resim
Sebze, mevye, bal, süt, kurukayısı bir arada duruyorlar ve önlerinde küçük bir karatahta üzerinde teşebir ile yazılmış Vitamin A yazısı duruyor.

A vitamini, birçok gıdada doğal olarak bulunan yağda çözünen bir vitamindir. A vitamini normal görme, bağışıklık sistemi ve üreme için önemlidir. A vitamini ayrıca kalbin, akciğerlerin, böbreklerin ve diğer organların düzgün çalışmasına yardımcı olur.

İki farklı A vitamini türü vardır. İlk tip, önceden oluşturulmuş A vitamini, et, kümes hayvanları, balık ve süt ürünlerinde bulunur. İkinci tip provitamin A, meyve, sebze ve diğer bitki bazlı ürünlerde bulunur. Gıdalar ve takviye gıdalardaki provitamin A genellikle Beta-karotendir.

Ne Kadar A Vitaminine İhtiyacım Var?

İhtiyacınız olan A vitamini miktarı yaşınıza ve cinsiyetinize bağlıdır. Ortalama günlük önerilen miktarlar, retinol aktivite eşdeğerlerinin (RAE) mikrogramı (mcg) olarak aşağıda listelenmiştir.

YaşÖnerilen Miktar
Doğumdan 6 aya kadar400 mcg RAE
7-12 aylık bebekler500 mcg RAE
1-3 yaş arası çocuklar300 mcg RAE
4-8 yaş arası çocuklar400 mcg RAE
9-13 yaş arası çocuklar600 mcg RAE
14-18 yaş arası erkek çocukları900 mcg RAE
14-18 yaş arası kız çocukları700 mcg RAE
Yetişkin erkekler900 mcg RAE
Yetişkin kadınlar700 mcg RAE
Hamile gençler750 mcg RAE
Hamile kadınlar770 mcg RAE
Emziren gençler1200 mcg RAE
Emziren kadınlar1300 mcg RAE
A Vitamini Nedir ve Ne İşe Yarar

Hangi Gıdalar A Vitamini Sağlar?

A vitamini birçok gıdada doğal olarak bulunur ve süt ve tahıl gibi bazı gıdalara eklenir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yiyecekleri yiyerek önerilen miktarda A vitamini alabilirsiniz:

  • Sığır karaciğeri ve diğer sakatatlar (ancak bu gıdalar kolesterol açısından da yüksektir, bu nedenle yediğiniz miktarı sınırlayın),
  • Somon gibi bazı balık türleri,
  • Yeşil yapraklı sebzeler ve brokoli, havuç ve kabak gibi diğer yeşil, turuncu ve sarı sebzeler,
  • Kavun, kayısı ve mango dahil meyveler,
  • Başlıca A vitamini kaynakları arasında yer alan süt ürünler,
  • Güçlendirilmiş (içine A vitamini eklenmiş) kahvaltılık gevrekler.

Ne Tür A Vitamini Gıda Takviyeleri Mevcuttur?

A vitamini, genellikle retinil asetat veya retinil palmitat (önceden oluşturulmuş A vitamini), beta-karoten (provitamin A) veya önceden oluşturulmuş ve provitamin A kombinasyonu şeklinde diyet takviyelerinde bulunur. Çoğu multivitamin-mineral takviyesi, A vitamini içerir. Sadece A vitamini içeren diyet takviyeleri de mevcuttur.

Yeterli A Vitamini Alıyor Muyum?

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki düzenli ve yeterli beslenen çoğu insan, yedikleri gıdalardan yeterli miktarda A vitamini alır ve A vitamini eksikliği nadirdir. Bununla birlikte, belirli insan gruplarının, diğerlerine göre yeterli A vitamini almakta sorun yaşama olasılığı daha yüksektir:

  • İlk yıllarında genellikle düşük A vitamini seviyelerine sahip olan prematüre bebekler.
  • Gelişmekte olan ülkelerde bebekler, küçük çocuklar, hamile kadınlar ve emziren kadınlar.
  • Kistik fibrozlu insanlar.

A Vitimini Eksikliği için Kaliteli Takviyeler

a_vitamini

Vitamin A yetersizliğinde kaliteli gıda takviye çeşitleri bikalite.com’da

Hemen Satın Al!

Yeterli A vitamini Alınmazsa Ne Olur?

Birçok gelişmekte olan ülkede yaygın olmasına rağmen, A vitamini eksikliği nadirdir. Küçük çocuklarda ve hamile kadınlarda A vitamini eksikliğinin en yaygın belirtisi , kseroftalmi adı verilen bir göz rahatsızlığıdır. Kseroftalmi, düşük ışıkta görememektir ve tedavi edilmezse körlüğe yol açabilir.

A Vitamininin Sağlık Üzerindeki Bazı Etkileri Nelerdir?

Bilim adamları, sağlığı nasıl etkilediğini anlamak için A vitamini üzerinde çalışıyorlar. İşte bu araştırmanın gösterdiğine dair bazı örnekler.

Kanser

Beta-karoten içeren yiyecekleri çok tüketen kişilerde, akciğer kanseri veya prostat kanseri gibi belirli kanser türlerine yakalanma riski daha düşük olabilir. Ancak bugüne kadar yapılan araştırmalar, A vitamini veya beta-karoten takviyelerinin kanseri önlemeye yardımcı olabileceğini veya bu hastalıktan ölme riskini azaltabileceğini göstermedi. Aslında araştırmalar, yüksek dozda beta-karoten takviyesi alan sigara içenlerin akciğer kanseri riskinin arttığını gösteriyor.

Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu

Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) veya insanlar yaşlandıkça merkezi görme kaybı, yaşlı insanlarda görme kaybının en yaygın nedenlerinden biridir. Gelişmiş AMD geliştirme riski yüksek olan AMD'li kişiler arasında, beta-karoten içeren veya içermeyen antioksidanlar , çinko ve bakır içeren bir ek , görme kaybı oranını yavaşlatma sözü verdi.

Kızamık

A vitamini eksikliği olan çocuklar kızamık olduğunda, hastalık daha şiddetli olma eğilimindedir. Bu çocuklarda yüksek dozda A vitamini takviyesi almak kızamığın neden olduğu ateşin ve ishalin süresini kısaltabilir. Bu takviyeler, A vitamini eksikliğinin yaygın olduğu gelişmekte olan ülkelerde yaşayan kızamıklı çocuklarda ölüm riskini de azaltabilir.

A Vitamini Zararlı Olabilir mi?

Evet, bazı A vitamini formlarının yüksek miktarda alınması zararlı olabilir.

Çok fazla önceden oluşturulmuş A vitamini almak (genellikle takviyelerden veya belirli ilaçlardan) baş dönmesine, mide bulantısına, baş ağrısına, komaya ve hatta ölüme neden olabilir. Hamile kadınlarda yüksek miktarda önceden oluşturulmuş A vitamini alımı da bebeklerinde doğum kusurlarına neden olabilir. Hamile olabilecek kadınlar yüksek dozda A vitamini takviyesi almamalıdır.

Yüksek miktarda beta-karoten veya diğer provitamin A formlarını tüketmek cildi sarı-turuncuya çevirebilir, ancak bu durum zararsızdır. Yüksek beta-karoten alımları, doğum kusurlarına veya çok fazla önceden oluşturulmuş A vitamini almanın neden olduğu daha ciddi diğer etkilere neden olmaz.

Önceden oluşturulmuş A vitamini için günlük üst sınırlar , tüm kaynaklardan (yiyecek, içecek ve takviyeler) alınanları içerir ve aşağıda listelenmiştir. Bu seviyeler, bir doktor gözetiminde tıbbi nedenlerle A vitamini alan kişiler için geçerli değildir. Beta-karoten ve diğer provitamin A formları için üst limitler belirlenmemiştir.

YaşlarÜst sınır
12 aya kadar600 mikrogram
1-3 yaş arası çocuklar600 mikrogram
4-8 yaş arası çocuklar900 mikrogram
9-13 yaş arası çocuklar1700 mikrogram
14-18 yaş arası gençler2800 mikrogram
19 yaş ve üstü yetişkinler3000 mikrogram

A Vitamini İlaçlar veya Diğer Gıda Takviyeleri ile Etkileşime Giriyor mu?

Evet, A vitamini takviyeleri, aldığınız ilaçlarla etkileşime girebilir veya onları engelleyebilir. İşte birkaç örnek:

  • Bir kilo verme ilacı olan Orlistat (Alli®, Xenical®), A vitamini emilimini azaltarak bazı insanlarda düşük kan seviyelerine neden olabilir.
  • Reçeteli ilaçlarda A vitamininin çeşitli sentetik formları kullanılmaktadır. Örnekler, T hücreli lenfomanın cilt etkilerini tedavi etmek için kullanılan asitretin (Soriatane®) ve beksaroten (Targretin®) sedef hastalığı tedavisidir. Bu ilaçları bir A vitamini takviyesi ile birlikte almak, kanda tehlikeli derecede yüksek A vitamini seviyelerine neden olabilir.

Aldığınız besin takviyeleri ve ilaçlar hakkında doktorunuza, eczacınıza ve diğer sağlık uzmanlarına bilgi verin.

A Vitamini ve Sağlıklı Beslenme

Federal hükümetin Amerikalılar için Beslenme Rehberine göre, insanlar besinlerinin çoğunu yiyecek ve içeceklerden almalıdır. Gıdalar vitaminler, mineraller, diyet lifi ve sağlığa fayda sağlayan diğer bileşenleri içerir. Bazı durumlarda, takviye edilmiş gıdalar ve diyet takviyeleri, bir veya daha fazla besin maddesi ihtiyacını karşılamanın mümkün olmadığı durumlarda (örneğin, hamilelik gibi belirli yaşam evrelerinde) faydalıdır. Sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturma hakkında daha fazla bilgi için, Amerikalılar için Beslenme Yönergeleri'ne ve ABD Tarım Bakanlığı'nın MyPlate'ine bakın.

Güncellendi: Bu bilgi formunda yapılan değişikliklerin geçmişi  14 Ocak 2021'de güncellendi.

Not: Bu yazı ODS bilgilerinin bir çevirisidir ve çeviri ODS tarafından incelenmemiştir.

En İyi Beta Karoten / A Vitamini Takviye Markaları

a_vitamini_teg_market

Sağlığınıza değer katacak, günlük ihtiyacınız olan A vitamini takviyesini almanıza yardımcı destek gıda çeşitleri bikalite.com'da

Hemen Tıklayın!

Kaynakça:

  1. Bu yazı Vitamin A yazısından çevrilmiştir.

Uyarı Metni

Takviye Edici Gıda Uyarısı

Etiketler

  • Takviye Edici Gıda
  • Vitamin
  • A Vitamini
İlgili Yazılar
Yazar: Bikalite Ekibi, 16 Şubat, 2022
 B2 vitaminleri içeren yiyecekler: et, balık, süt ürünleri, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar ve kuruyemişler.

Riboflavin / B2 Vitamini Hakkında Merak Edilenler

Riboflavin / Vitamin B2 nedir, ne kadar kullanılmalı, zarları var mı gibi merak edilenleri bu yazımızda bulabilirsiniz. 

Riboflavin / Vtamin B2 Nedir ve Ne İşe Yarar?

Riboflavin (B2 vitamini de denir) vücudunuzdaki hücrelerin büyümesi, gelişmesi ve işlevi için önemlidir. Ayrıca yediğiniz yiyecekleri ihtiyacınız olan enerjiye dönüştürmeye yardımcı olur.

Etiketler

  • Takviye Edici Gıda
  • Vitamin
  • B2 Vitamini
Yazar: Bikalite Ekibi, 5 Şubat, 2022
Bir adamın elinde, beyaz renkte bir fincan protein tozu bulunuyor.

Protein Tozu ile İlgili Merak Edilenler

Proteinler vücudun temel yapı taşlarından biridir. Vücuttaki kasları ve kemikleri güçlendirir. Proteinler sayılamayacak kadar fazla vücut fonksiyonlarını yerine getirmektedir (1). Beslenmeye bağlı olarak yeterince protein almak mümkün olmayabilir veya vücudun normalden daha fazla ihtiyaç duyduğu durumlar da olabilir. Proteinin dışarıdan ihtiyaç haline geldiği durumlarda insanlar genelde protein tozlarına yönelmektedir.

Etiketler

  • Takviye Edici Gıda
  • Mineral
  • Protein
Creative Commons LisansıBu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Etiketler

Takviye Edici Gıda(81) Vitamin(37) Maske(25) Mineral(18) Kalite(14) Vejeteryan(13) Vegan/Vejeteryan/Bitkisel Beslenme(13) Bitkisel Gıda(10) Vegan(10) En İyi Maske(10) Arı Ürünleri(10) D Vitamini(10) Vitamin D(9) Folat(8) Folik Asit(8) Demir(8) Bitkisel Beslenme(8) Dezenfektan(7) Demir Eksikliği(7) A Vitamini(7) Arı sütü(7) Vitamin A(6) Vitamin C(6) C Vitamini(6) N95 Maske(5) Çocuk Maskesi(5) B12 Vitamini(5) Collagen(5) Kolajen(5) Arı Poleni(5) Vitamin B12(4) B12(4) E Vitamini(4) Polen(4) Propolis(4) Vitamin E(3) Biotin(3) B7 Vitamini(3) Bal(3) D Vitamini Eksikliği(3) Vejetaryen(3) Vejetaryen Diyet(3) Çinko(3) Covid - 19(2) Etkinlik(2) Ateş Ölçer(2) Covid-19(2) Antiseptik(2) Hijyen(2) El Dezenfektanı(2) B6 Vitamini(2) B9 Vitamini(2) Arı Ekmeği(2) Arı Poleni Faydaları(2) Beta Karoten(2) Covid - 19 Aşısı (1)Kolonya (1)Çocuk Maskesi Kullanımı ve Hijyen (1)Vitamin B (1)B Vitamini (1)B1 Vitamini (1)L Citrulline (1)Sitrülin (1)Protein (1)B2 Vitamini (1)B3 Vitamini (1)B5 Vitimani (1)Vitamin K (1)K Vitamini (1)Kalsiyum (1)Magnezyum (1)Asya Ginsengi (1)İyot (1)Manganez (1)Potasyum (1)Selenyum (1)D Vitamini Fazlalığı (1)Vegan Et (1)Propolis Krem (1)Krem (1)Aloe vera (1)
RSS beslemesi
Powered by Drupal